Docendo

Raskaan sarjan rikollinen Osmo "Lusu" Ahlqvist eli kaksoiselämää – Kirjassa läheiset ja rikoskumppanit kertovat miehestä otsikoiden takana

Jaa

Satu Krautsukin, Jesse Mäntysalon ja Sini Ahlqvistin teos Lusu – rikollispomon kaksoiselämä kertoo yhden Suomen tunnetuimman rikollisen tarinan. Osmo Ahlqvistin eli Lusun elämä päättyi keväällä 1995 murhaajan luoteihin kotiovella Kotkassa. Vasta kuoleman jälkeen Lusun lapsille selvisi, ettei isä ollutkaan töissä lelutehtaalla.

Lusu – Rikollispomon elämä julkaistaan 6.4. Kirjailijoiden kuvat: Petri Mulari
Lusu – Rikollispomon elämä julkaistaan 6.4. Kirjailijoiden kuvat: Petri Mulari

Koulussa 15-vuotiaalla Osmo Ahlqvistilla oli kymppi käytöksessä. Pikkurikokset veivät hänet pahamaineiseen poikakotiin, jossa lapsia piestiin kuriin. ”Lususta” tuli yhteiskunnan vihollinen ja yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista, joka teki ahkerasti murtokeikkoja, myi miljoonien markkojen edestä varastettua tavaraa ja lopulta johti Kaakkois-Suomen huumebisnestä.

Rikollisen uransa rinnalla Lusu oli aviomies ja perheenisä, joka ulkopuolisen silmin näytti elävän tavallista työssäkäyvän suomalaisen elämää. Lapset eivät isän eläessä tienneet tämän laittomista puuhista. Kotona tehty murha särki nelilapsisen perheen, joka ei ole vieläkään toipunut isän kuolemasta.  

Poliisi epäili Lusun kuolemaa heti palkkamurhaksi. Se, että surma-ase oli ollut ennen murhaa poliisin hallussa, salattiin visusti. Pian murhan jälkeen Jari Aarnio paljasti Lusun mittavat huumebisnekset. Mutta oliko murhasta elinkautiseen tuomittu Ilpo Larha palkattu murhaamaan Lusu jo vuotta aiemmin? 

Pelko on sulkenut taustoista tietävien suut jo lähes 30 vuoden ajan. Teoksessa Lusu – rikollispomon kaksoiselämä Lusu Ahlqvistin läheiset ja ystävät sekä rikoskumppanit ja poliisit kertovat miehestä monen persoonan takana. Yksi kirjan kirjoittajista on Lusun tytär Sini Ahlqvist.  

Satu Krautsuk (s. 1978) on Ylen toimittaja, joka on perehtynyt jutuissaan Lusun murhaan ja sen tutkintaan. Hän on seurannut huumerikollisuutta Kotkan seudulla 1990-luvulta lähtien.  

Jesse Mäntysalo (s. 1990) on toimittaja, joka on käsitellyt Lusun elämäntarinaa Ylelle kirjoittamissaan artikkeleissa. Hän seuraa työssään suomalaisia rikos- ja oikeustapauksia.  

Sini Ahlqvist (s. 1987) on Lusun tytär. Isän kuolema ja sen perheelle aiheuttama tuska saivat hänet kiinnostumaan mielenterveydestä ja ihmisten auttamisesta. Hän työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana ja terapeuttina. 

Jesse Mäntysalo, Satu Krautsuk ja Sini Ahlqvist: Lusu – Rikollispomon kaksoiselämä (Docendo 2022), sidottu, 379 sivua. Kirja julkaistaan 6.4.2022.

Toimittaja, pyydä mediavedos ennakkoon:
tiedotus@docendo.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lusu – Rikollispomon elämä julkaistaan 6.4. Kirjailijoiden kuvat: Petri Mulari
Lusu – Rikollispomon elämä julkaistaan 6.4. Kirjailijoiden kuvat: Petri Mulari
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Docendo
Docendo
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme