Oulun yliopisto

Raskausajan tupakointi altistaa syntyvän lapsen sydän- ja verisuonisairauksille aikuisiässä – selitys voi löytyä epigenetiikasta

Jaa

Raskaudenaikaisen tupakoinnin aiheuttamat epigeneettiset muutokset sikiön DNA:ssa ovat yhteydessä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin aikuisiässä, osoittaa laaja tutkimus.

Tutkijat havaitsivat, että DNA:n metylaation vähentyminen tupakoijien tai sikiöaikana tupakalle altistuneiden GFI1-geenissä on yhteydessä painoindeksiin, veren rasva-arvoihin sekä verenpainearvoihin myöhemmin elämässä.

Maailmanlaajuisesti tupakoinnin seurauksena kuolee vuosittain lähes kuusi miljoona ihmistä. Tupakoinnin jo lopettaneillakin on pitkäaikainen kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Raskausajan tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen ja vauvan alhaisen syntymäpainon riskiä sekä altistaa syntyvän lapsen sydän- ja verisuonitaudeille myöhemmin. Tunnetuista riskeistä huolimatta maailmanlaajuisesti jopa 53 % tupakoivista naisista jatkaa tupakointia raskauden aikana.

Kyseessä on tähän mennessä laajin tutkimus, jossa osoitettiin yhteys tupakointiin liittyvien epigeneettisten muutosten sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden välillä aikuisiässä. Mukana oli 22 tutkimusta, jotka yhdistämällä saatiin epigeneettistä tietoa yhteensä 18 212:sta iältään 16–81 -vuotiaasta henkilöstä. Heistä 17 % tupakoi tutkimushetkellä. Raskauden ajalta saakka tutkimustietoa oli saatavilla 4 230 henkilöstä. Heistä 18 % oli altistunut äidin raskausajan tupakoinnille.

Epigeneettinen säätely, kuten metylaatio, vaikuttaa geenien aktiivisuuteen, mutta ei muuta DNA:n emäsjärjestystä. Muutokset geenien aktiivisuudessa ovat puolestaan osallisena monien tautien synnyssä. Mekanismeja, joilla tupakointi vaikuttaa epigenetiikkaan, ei tunneta riittävän hyvin. Todennäköisesti taustavaikuttajina on sekä suoria biologisia mekanismeja, että opitun käyttäytymisen ja psykososiaalisten tekijöiden kautta vaikuttavia tekijöitä. Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty useita tupakointiin liittyviä epigeneettisiä merkkejä.

”Epigeneettisten merkkien avulla voimme saada tietoa ympäristön aiheuttamasta altistumisesta jo sikiöajalta”, sanoo tohtorikoulutettava Priyanka Parmar Oulun yliopistosta.

”Saimme vakuuttavia todisteita siitä, että epigeneettiset muutokset säilyvät läpi elämän. Tiedolla on merkitystä terveydenhuollon päättäjille tupakoinnin lopettamiseen tähtäävien toimien suunnittelussa ja toteutuksessa esimerkiksi neuvoloissa ja terveyskeskuksissa”, tutkimusryhmän johtaja professori Marjo-Riitta Järvelin huomauttaa.

”Tutkimus on hyvä esimerkki siitä, miten monet tekijät vaikuttavat elinikäiseen terveyteen. Tutkimukseen valittiin mukaan vain kahdeksan kuudestatuhannesta DNA-metylaatiomerkistä, joiden tiedetään olevan yhteydessä äidin raskaudenaikaiseen tupakointiin. Mukaan valitut edustavat jäävuoren huippua. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta opitaan paremmin ymmärtämään taustalla vaikuttavia molekyylitason mekanismeja ja syy-seuraussuhteita”, tohtori Sylvain Sebert korostaa.

Tutkimus syntyi laajasta kansainvälisestä yhteistyöstä seitsemäntoista akateemisen tutkimusorganisaation välillä konsortioissa, joissa on yhdistetty tutkimusaineistoa Euroopasta, Yhdysvalloista sekä Australiasta. Taustalla on pitkäaikainen elinikäiseen terveyteen ja kroonisiin sairauksiin keskittyvä tutkimus Oulun yliopiston ja Imperial College London -yliopiston (Iso-Britannia) välillä.

Tutkimustulokset julkaistiin The Lancet:in kustantamassa tieteellisessä lehdessä EBioMedicine.

---

Tutkimusartikkeli: Priyanka Parmar ym. Association of maternal prenatal smoking GFI1-locus and cardio-metabolic phenotypes in 18,212 adults. EBioMedicine (2018), DOI: 10.1016/j.ebiom.2018.10.066

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Professori Marjo-Riitta Järvelin
Imperial college London ja Oulun yliopisto
m.jarvelin@imperial.ac.uk; +44 7590 250641

Dosentti Sylvain Sebert (engl.)
Oulun yliopisto, Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö
sylvain.sebert@oulu.fi; +358 50 3440842

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä12.6.2019 01:23:00 EESTTiedote

Diplomi-insinööri Kien-Giang Nguyen väittelee Oulun yliopistosta torstaina. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Energy-Efficient Transmission Strategies for Multiantenna Systems (Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Bruno Clerckx (Imperial College London) ja kustoksena professori Markku Juntti Oulun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme