Attendo

Ratkaisuja hoitajapulaan – Attendo työllistää tuhat uutta filippiiniläistä hoitajaa

Jaa

Attendo on solminut sopimuksen Silkkitie Oy:n kanssa tuhannen uuden filippiiniläisen hoitajan palkkaamisesta seuraavien neljän vuoden aikana. Päätöksen taustalla on tarve löytää kestäviä ratkaisuja koko Suomea koskevaan hoitajapulaan, jonka odotetaan hankaloituvan entisestään tulevaisuudessa. Tähänastiset kokemukset filippiiniläisistä hoitajista Attendolla ovat olleet hyvin rohkaisevia.

Hoitajat tulevat seuraavien neljän vuoden aikana porrastetusti Attendolle ensin hoiva-avustajan tehtäviin, ja heitä kannustetaan täydentämään opintojaan lähihoitajan tai sairaanhoitajan tutkinnon laillistamiseksi Suomessa. Suomen kielen opinnot he aloittavat kotimaassaan heti, kun tulevat valituksi rekrytointiprosessiin. Kieliopinnot kestävät työluvan hankkimisen ajan, tyypillisesti kuudesta yhdeksään kuukautta, ja jatkuvat edelleen Suomessa.

Tällä hetkellä Attendolla työskentelee jo hieman alle kolme sataa Filippiineiltä kotoisin olevaa hoitajaa.

– Meillä aloittavat hoitajat ovat saaneet nelivuotisen sairaanhoitajan koulutuksen Filippiineillä eli jokaisella on vankka ammattitaito, vaikka EU:n ulkopuolinen tutkinto ei annakaan pätevyyttä toimia suoraan esimerkiksi sairaanhoitajana. Aiemmin rekrytoimamme filippiiniläishoitajat ovat meillä pidettyjä, osaavia työkavereita. Myös kokemuksemme yhteistyöstä Silkkitien kanssa on hyvä, joten oli luontevaa solmia tämä sopimus nimenomaan heidän kanssaan, sanoo Attendon henkilöstökokemusjohtaja Terhi Lindgren.

Attendo ja Silkkitie ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan.

– Silkkitien koulutusohjelma Filippiineillä on nyt sillä tasolla, että pystymme auttamaan tuhansia kielikoulutettuja sairaanhoitajia töihin Suomeen tulevien vuosien aikana. Näemme työperäisen maahanmuuton hyödyttävän kaikkia osapuolia: yksilötasolla hoitajia ja hoivakotien asukkaita sekä yhteiskunnallisella tasolla Suomea ja Filippiinejä. On yhteiskuntamme kannalta hienoa, että saamme valmiiksi koulutettuja työntekijöitä, jotka aloittavat heti saavuttuaan työt, kertoo Silkkitien toimitusjohtaja Arto Haimakainen.

Hoiva-alan työntekijäpulaan on jo useiden vuosien ajan kaivattu vaikuttavia ratkaisuja. Erityisesti pienillä paikkakunnilla koulutetun työvoiman löytäminen on haastavaa, ja kaupungistumisen kiihtymisen odotetaan vaikeuttavan rekrytointia osissa Suomea entisestään.

– Tuhannen uuden hoitajan palkkaaminen on meille välttämätöntä: hoitajapula on jo nyt hyvin akuutti asia. Etenkin pääkaupunkiseudulla ja pienillä paikkakunnilla jatkuva pula osaavista ammattilaisista pahenee jatkossa, kun samaan aikaan kokeneita hoitajia siirtyy runsaasti eläkkeelle ja vanhuspalvelulakiin kirjattu hoitajamitoitus lisää henkilökunnan tarvetta voimakkaasti. Työperäinen maahanmuutto ei luonnollisesti ratkaise koko ongelmaa, mutta on ehdottomasti tärkeä palanen kokonaisuudessa, Terhi Lindgren toteaa.

Filippiineiltä, kuten muiltakin EU:n ulkopuolisilta alueilta, saapuvien työntekijöiden osalta noudatetaan tarveharkintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että TE-keskus kartoittaa alueellisesti työttömät työnhakijat Suomessa ennen työluvan myöntämistä esimerkiksi Filippiineiltä tulevalle henkilölle. Prosessi käydään läpi jokaisella alueella erikseen, mikä hidastaa koulutetun työvoiman saantia.

– On selvää, että filippiiniläisillä hoitajilla ei korvata paikallista työvoimaa, vaan täydennetään sitä. Hoitajapula on ikääntyvässä Suomessa meitä kaikkia koskettava yhteiskunnallinen kysymys, joka vaatii toimenpiteitä, jotta ammattitaitoinen ja riittävä henkilöstömäärä saadaan turvattua. Odotamme valtiovallan toimia EU:n ulkopuolelta saapuvan työvoiman tarveharkinnasta luopumiseksi, sillä hoitajapulaan on löydettävä hyvin nopeasti ratkaisuja, Lindgren päättää.

Attendon henkilöstökokemusjohtaja Terhi Lindgrenin haastattelupyynnöt pyydämme ystävällisesti ohjaamaan Outi Toivanen-Vistille p. 044 4940 0770 tai ext-outi.toivanen-visti@attendo.fi.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Silkkitien toimitusjohtaja Arto Haimakaiselle voi osoittaa suoraan hänelle p. 050 344 8970 tai arto.haimakainen@silkroad.fi.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Attendo
Attendo
PL 750
00181 HELSINKI

030 634 2000http://www.attendo.fi/

Attendo – Pohjoismaiden johtava hoivapalveluiden tarjoaja

Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoivapalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa. Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja vammautuneille ihmisille sekä mielenterveyskuntoutujille. Tuotamme myös lastensuojelu- ja terapiapalveluita. Attendolla on kaikkiaan noin 24 000 työntekijää yli 700 toimipisteessä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Lue lisää: www.attendo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Attendo

Koronapandemian torjuntaan käytettyjen suu- ja nenäsuojainten kuluista on lähetetty laskuja kuntatilaajille14.12.2020 11:18:33 EETUutinen

Attendo veloittaa kuntatilaajiltaan koronan torjumiseen tarvittujen suu- ja nenäsuojainten toteutuneet kulut ajalta 1.4. - 30.11.2020. Laskussa on kyse poikkeusolojen aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista, joiden ei voida katsoa kuuluvan tai kuuluneen ostopalvelusopimusten tavanomaisten soveltamisalan piiriin, ellei toisin ole sovittu. Suojavarusteiden korvaaminen yksityiselle palveluntuottajalle kuuluu kuntien vastuulle kansallisen valmius- ja tartuntatautilainsääntelyn sekä sosiaali- ja terveysministeriön 9.4.2020 antaman ja 13.5.2020 tarkentaman suojavälineiden käyttöä koskevan määräyksen perusteella. Kunnat ovat saaneet valtiolta koronatukea voidakseen korvata myös yksityisille palveluntuottajille koronapandemian aiheuttamat ylimääräiset kustannukset. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeri on syksyllä julkisuudessa korostanut kuntien vastuuta suojavarusteiden saatavuuteen ja korvaamiseen liittyen. Attendo laskuttaa tilaajiltaan ostamansa asukkaiden ja työntekijöiden pandemialt

Attendon kommentit liittyen Lännen Median artikkeliin 21.10.2020 21.10.2020 11:30:34 EESTTiedote

Lännen Media on tänään julkaissut artikkelin koskien keskeneräistä esitutkintaa hoivakoti Kallionsydämen tapahtumista. Artikkelissa Itä-Suomen poliisi kertoo seuraavaa: ”Mikäli yritystoiminnassa eli tässä tapauksessa asumispalveluyksikön liiketoiminnassa tavoitellaan taloudellista hyötyä, se voi äärimmillään johtaa hoidollisiin tai muihin laiminlyönteihin, jotka voivat taas johtaa ihmisten sairastumiseen tai kuolemaan.” Meillä ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella Attendo olisi voinut saada taloudellista hyötyä Kiuruveden tapahtumiin liittyen. Otamme seuraavan kerran kantaa tähän asiaan, kun poliisi saa esitutkinnan päätökseen. Mielestämme on hyvin tärkeää, että asiat selvitetään ja poliisi saa tehdä työnsä rauhassa, etenkin esitutkinnan ollessa vielä kesken. Olemme pyrkineet edesauttamaan tapahtumien selvittämistä ja avoimesti toimittaneet poliisille kaiken tiedon, mitä meiltä on pyydetty. Olemme mm. toimittaneet poliisille esitutkintaa varten tarkan aikajanan, josta käy ilmi t

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme