Oulun yliopisto

Ratkaisuja ja prototyyppejä Open Science Hack Dayssa 13. – 14.1.2018 Oulu yliopiston FabLabissa

Jaa

Kansainvälinen Open Science Hack Day järjestetään Fab Lab Oulussa ensi kertaa. Tieteestä ja teknologiasta innostuneet ovat tervetulleita digitaaliseen laboratorioon rakentamaan malleja ja prototyyppejä ratkaisuiksi annettuihin haasteisiin. Mukana on myös elokuvan tuotantoyhtiö, joten viikonlopun tuotosten on mahdollista päätyä rekvisiitaksi tieteiselokuvaan. Tilaisuus on kaikille avoin.

Science Hack Dayhyn kokoontuu myös pohjoismaisten Fab Labien edustajia, ja toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa.

Viikonlopun aluksi mielenkiintoiset tehtävät jaetaan, ja osallistujat voivat myös itse pitchata omia haasteitaan tai kreisejäkin ideoita. Jury valitsee toteutettavat ehdotukset, joita osallistujat alkavat ryhmissä toteuttaa eksperttien tukemina. Haasteiden ja tehtävien aihepiirejä ovat esimerkiksi digitaalisen valmistuksen avulla rakennettavat kestävät ja vastuulliset kaupungit, käsityötaidot ja digitaalinen valmistus sekä science fiction. Sunnuntai-iltana rakennetut prototyypit ja mallit esitellään kansainväliselle jurylle.

Mallit ja prototyypit toteutetaan digitaalisen valmistuksen, laserleikkurin, 3D-tulostimien, elektroniikkalaitteiden rakennuspisteiden sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen avulla. Osallistujien tukena ovat paikalliset ja kansainväliset ekspertit, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Konseptiin kuuluvat myös ekologisuus ja materiaalien paikallinen kierrätys.

Fab Lab Oulu on tieteen terävimmässä eturintamassa oleva digitaalisen pienvalmistuksen työskentelytila, fabrication laboratory. Fab Labissa voi keksiä ja toteuttaa melkein mitä tahansa huipputeknologian avulla. Elämyksellisyyden ja tekemisen ilon avulla kasvatetaan syvällisiä oppimisen taitoja yli oppiaine- ja toimialarajojen.

Tapahtumapaikkana ovat Oulun yliopistolla Linnanmaalla Tellus Innovation Arena ja Fab Lab Oulu, tilat TF 132-135, sisäänkäynti 2T.

Tilaisuuden järjestävät Fab Lab Oulu ja Jokapaikan tietotekniikka –tutkimusyksikkö. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Fab Lab Oulun johtaja Jani Ylioja p. 050 5951 907, jani.ylioja@oulu.fi

Kaisu Innanen, viestintäasiantuntija Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. p. 0294 483 225, kaisu.innanen@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme