Oulun yliopisto

Ratkaisuja ja prototyyppejä Open Science Hack Dayssa 13. – 14.1.2018 Oulu yliopiston FabLabissa

Jaa

Kansainvälinen Open Science Hack Day järjestetään Fab Lab Oulussa ensi kertaa. Tieteestä ja teknologiasta innostuneet ovat tervetulleita digitaaliseen laboratorioon rakentamaan malleja ja prototyyppejä ratkaisuiksi annettuihin haasteisiin. Mukana on myös elokuvan tuotantoyhtiö, joten viikonlopun tuotosten on mahdollista päätyä rekvisiitaksi tieteiselokuvaan. Tilaisuus on kaikille avoin.

Science Hack Dayhyn kokoontuu myös pohjoismaisten Fab Labien edustajia, ja toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa.

Viikonlopun aluksi mielenkiintoiset tehtävät jaetaan, ja osallistujat voivat myös itse pitchata omia haasteitaan tai kreisejäkin ideoita. Jury valitsee toteutettavat ehdotukset, joita osallistujat alkavat ryhmissä toteuttaa eksperttien tukemina. Haasteiden ja tehtävien aihepiirejä ovat esimerkiksi digitaalisen valmistuksen avulla rakennettavat kestävät ja vastuulliset kaupungit, käsityötaidot ja digitaalinen valmistus sekä science fiction. Sunnuntai-iltana rakennetut prototyypit ja mallit esitellään kansainväliselle jurylle.

Mallit ja prototyypit toteutetaan digitaalisen valmistuksen, laserleikkurin, 3D-tulostimien, elektroniikkalaitteiden rakennuspisteiden sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen avulla. Osallistujien tukena ovat paikalliset ja kansainväliset ekspertit, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Konseptiin kuuluvat myös ekologisuus ja materiaalien paikallinen kierrätys.

Fab Lab Oulu on tieteen terävimmässä eturintamassa oleva digitaalisen pienvalmistuksen työskentelytila, fabrication laboratory. Fab Labissa voi keksiä ja toteuttaa melkein mitä tahansa huipputeknologian avulla. Elämyksellisyyden ja tekemisen ilon avulla kasvatetaan syvällisiä oppimisen taitoja yli oppiaine- ja toimialarajojen.

Tapahtumapaikkana ovat Oulun yliopistolla Linnanmaalla Tellus Innovation Arena ja Fab Lab Oulu, tilat TF 132-135, sisäänkäynti 2T.

Tilaisuuden järjestävät Fab Lab Oulu ja Jokapaikan tietotekniikka –tutkimusyksikkö. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Fab Lab Oulun johtaja Jani Ylioja p. 050 5951 907, jani.ylioja@oulu.fi

Kaisu Innanen, viestintäasiantuntija Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. p. 0294 483 225, kaisu.innanen@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen – aikapula ja puutteelliset hoitoketjut esteenä19.1.2018 09:37Tiedote

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Väitös: Hampaiden erosiivinen kuluminen on yleistä suomalaisilla aikuisilla – perimä saattaa osin selittää eroosioalttiutta12.1.2018 11:26Tiedote

Väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa hampaiden erosiivisen kulumisen eli liukenemisen olevan yleinen löydös suomalaisilla aikuisilla. Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista 44-46-vuotiaista suomalaisista aikuisista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia. Miehillä riski erosiiviselle kulumiselle oli yli kaksinkertainen naisiin verrattuna. Lisäksi niillä tutkituilla, joilla oli paljon korjaavan hoidon tarvetta reikiintymisen vuoksi, oli lähes kolminkertainen riski eroosiomuutosten löytymiselle hampaista.

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen12.1.2018 10:31Tiedote

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme