Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Rättigheter för barn i vård utom hemmet tillgodoses inte alltid

Jaa
Valvira och tillsynsmyndigheterna har vid sin tillsyn observerat brister i tillgodoseendet av placerade barns rättigheter. Till exempel osakliga begränsande åtgärder, föråldrade planer för egenkontroll och brister i tillsyn utförd av kommuner och socialarbetare som ansvarar för barnens ärenden äventyrar tillgodoseendet av barnens grundläggande rättigheter.
Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Tillsynsmyndigheterna framhäver att barn som placerats i barnskyddsanstalter har lika grundläggande rättigheter som alla andra barn. Dessa rättigheter får endast ingripas i med stöd av lag, och även då genom sådana åtgärder som i minsta möjliga mån kränker barnets grundläggande rättigheter. Enheternas verksamhetssätt ska bidra till barnets självbestämmanderätt, tillgodoseendet av rättigheterna och att barnet blir väl bemött.

”Barnen ska kunna lita på att verksamheten inom vård utom hemmet är konsekvent, trygg och förutsebar. Den viktigaste uppgiften för vården utom hemmet är att sörja för barnets grundläggande rättigheter”, framhäver Elina Uusitalo, överinspektör vid Valvira.

Begränsningsbeslut ska motiveras

Begränsningsåtgärder får endast vidtas inom vård utom hemmet som ordnas som institutionsvård och de ska vara ändamålsenliga. Begränsningsåtgärderna ska överensstämma med barnskyddslagen, och motiveringarna till besluten är centrala för tillgodoseendet av barnets rättigheter. Tillsynsmyndigheterna har dock observerat att begränsningsbesluten inte alltid är tillfredställande motiverade.

”Genom adekvata motiveringar till beslutet kan man säkerställa att barnet som placerats i barnskyddsanstalten är medvetet om lösningen och grunderna till den. Socialarbetaren och anstalten ska ge barnet råd och handledning i frågor som gäller hens rättsskydd”, betonar Uusitalo.

De fostrande regler som används i en enhet för vård utom hemmet och de begränsningsåtgärder som barnskyddslagen föreskriver ska kunna avskiljas.  

”Till exempel regler för begränsning av möjligheten att röra sig utanför enheten, som ovillkorligt gäller alla barn, kan i praktiken betyda begränsning av rörelsefriheten som definieras i lag.”

Kommunernas tillsyn haltar

Tillsynsmyndigheternas observationer visar att kommuner inte nödvändigtvis genomför sin tillsynsuppgift systematiskt och regelbundet. Den kommun som placerat barnet ansvarar för att övervaka att barnets placering i familjevård eller institutionsvård förverkligas i enlighet med barnskyddslagen och att barnet under placeringen har tillgång till nödvändiga tjänster och stödåtgärder. Dessutom är placeringskommunen för enheten för vård utom hemmet skyldig att övervaka enhetens verksamhet.

Socialarbetaren som ansvarar för barnets ärenden har en central roll vid den barnspecifika tillsynen över barnets rättigheter. Socialarbetaren som ansvarar för barnets ärenden ska övervaka förverkligandet av barnets intressen och placeringens mål samt lagenligheten av de begränsningsåtgärder som platsen för vård utom hemmet vidtagit.  Den barnspecifika tillsynen förverkligas särskilt vid växelverkan mellan barnet och socialarbetaren. Barnet ska träffas personligen på tu man hand och tillräckligt ofta enligt ett sätt som specificeras i klientplanen.

Brister i egenkontroll

Enheternas planer för egenkontroll uppfyller inte alltid tillsynsmyndigheternas krav.
Enligt Uusitalo är en del av planerna föråldrade, upprättade på en för allmän nivå eller inte offentligt framlagda som de borde vara. Barnen och deras anhöriga har rätt att på ett enkelt sätt få information om hur enheten bedriver egenkontroll.

I planen för egenkontroll ska man bland annat identifiera verksamhetens klientsäkerhetsrisker samt beskriva hur enheten förhindrar dem och vilka åtgärder som ska vidtas när en risk realiseras. Planen för egenkontroll ska innehålla anvisningar för personalen om hur de ska fullgöra sin anmälningsskyldighet i fall klientsäkerheten har äventyrats eller en risk redan har realiserats.

”Egenkontrollen ska vara starkt förankrad vid den dagliga verksamheten”, framhäver Uusitalo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Uusitalo, överinspektör, Valvira, 0295 209 334


Anna Tervonen, överinspektör för socialvården, Regionförvaltningsverket i Södra Finland, 0295 016 598


Saija Kujansuu, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, 0295 018 555


Anniina Sadeoja, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland (svenska), 0295 018 074


Pia Sirviö, överinspektör för socialvården, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, 0295 016 072


Sini Virtanen, överinspektör för socialvården, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, 0295 018 017


Saku Vaskivuo, överinspektör för socialvården, Regionförvaltningsverket i Norra Finland, 0295 017 384


Marjut Aikio, överinspektör för socialvården, Regionförvaltningsverket i Lappland, 0295 017 587

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån21.3.2024 09:25:02 EET | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

Åtgärdandet av anhopningen av ansökningar för registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården fortsätter29.2.2024 16:31:37 EET | Tiedote

Ansökningar om registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården i det nya Soteri-registret inkommer fortfarande i stora mängder och det kommer att ta länge att behandla dem. Sammanlagt har över 600 ansökningar behandlats, men antalet ansökningar i kö har ökat ytterligare. För närvarande väntar cirka 2950 ansökningar på behandling. Valviras och regionförvaltningsverkens gemensamma register över tjänsteproducenter Soteri har varit i bruk i två månader.

Välfärdsområdenas egenkontroll fungerar i varierande utsträckning20.2.2024 12:17:09 EET | Tiedote

Kvaliteten på och omfattningen av välfärdsområdenas egenkontroll varierar. Även organiseringen av och resurserna för egenkontrollen varierar stort. Välfärdsområdena kan inte helt genom egenkontroll trygga lika tillgång till tjänsterna och att tjänsterna är tillräckliga. Enligt lagen svarar välfärdsområdena för tillsynen av alla tjänster som de skaffar som köpta tjänster eller som de själv producerar.

Ungefär 2000 ansökningar i kö – kraftig överbelastning i registreringen av privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården31.1.2024 08:43:52 EET | Tiedote

Privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården måste nu vänta längre än vanligt innan de kan starta sin verksamhet. Enligt lagen får verksamheten inte inledas innan producenten och dennes tjänsteenheter är registrerade i det nya Soteri-registret, som förvaltas av Valvira. Just nu är handläggningen av registreringsansökningar tyvärr kraftigt överbelastad i Valvira och regionförvaltningsverken. Handläggningen av en enskild registreringsansökan kan som mest ta flera månader.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye