Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvausmenettelyä on uudistettava pikaisesti

Jaa

Ympäristöministeriön teettämässä, luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvausmenettelyn kehittämistä koskevassa selvitysraportissa esitetään lukuisia suosituksia sääntelyn ja menettelyjen kehittämiseksi. MTK vaatii, että asiassa ryhdytään pikaisesti lainsäädännöllisiin toimiin, jotta monin tavoin ongelmallinen nykyjärjestelmä saadaan uudistettua Suomen perustuslain mukaiseksi, korvaustasoiltaan riittäväksi ja menettelyiltään sujuvaksi.

Selvitysraportista ilmenee, että avustuspäätösten lukumäärä ja myönnettyjen avustusten euromäärä ovat kasvaneet merkittävästi. ELY-keskusten tekemiin päätöksiin perustuvat havainnot osoittavat vahinkojen kohdistuvan suurelta osin maatalouteen etenkin viljelys- ja eläinvahinkojen kautta.

– Erityisesti rauhoitettujen lintujen maataloudelle aiheuttamat vahingot ovat todellinen ongelma, joka tulee ottaa vakavasti. Linnuista johtuvat taloudelliset menetykset tulisi korvata todellisia vahinkoja vastaavasti ja sujuvien menettelyjen kautta, sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Raportin mukaan nykyinen sääntely ei vastaa Suomen perustuslain vaatimuksia. Kritiikkiä esitetään myös ELY-keskusten tekemien päätösten perusteluja kohtaan, minkä lisäksi peräänkuulutetaan selkeää ohjeistusta ja yksinkertaista korvausten hakemisen prosessia. MTK on toivonut kyseisiin asioihin puuttumista.

– On hyvä, että jäsentemme käytännössä havaitsemat nykyisen järjestelmän merkittävät puutteet ja ongelmakohdat on selvitystyössä tunnistettu. Tarvitsemme kokonaan uuden lain, joka on oikeudenmukainen ja selkeä. Asiassa on ryhdyttävä toimiin pikaisesti, kannustaa MTK:n lakimies Anna-Rosa Asikainen.

MTK pitää raportissa esitettyjä kehitysehdotuksia pääosin kannatettavina. Uudessakaan laissa korvauksia ei rajattaisi tiettyihin vahinkojen aiheuttajiin tai tiettyihin vahinkojen kohteisiin, mikä on MTK:n mukaan hyvä lähtökohta. MTK:n mielestä myös alustavat linjaukset vahingon arvon määrittelystä ovat oikeansuuntaisia mahdollistaessaan normisatotasoista ja yksikköhinnoista poikkeavien tilanteiden huomioinnin.

Vahinkojen ennaltaehkäisemisen osalta MTK korostaa, että järjestelmän kohtuullisuuden ja yksinkertaisuuden vuoksi ennaltaehkäisyn tavoitteita ei tule säätää nykyistä laajemmiksi eikä korvausedellytyksiä tiukemmiksi.

– Toimiva korvausjärjestelmä, jonka riittävä rahoitus on turvattu, on ehdottoman tärkeä. Kuitenkin myös lainsäädännön tulkinta esimerkiksi häirintään myönnettävien poikkeuslupien osalta on oltava järkevää, Asikainen muistuttaa.

Aluehallintouudistuksen ollessa vielä monelta osin keskeneräinen asiaan liittyvä hallinnollinen rakenne on toistaiseksi epäselvä. MTK katsoo, että maakunta olisi oikea taho ottamaan vastaan vahinkoilmoituksen ja korvaushakemuksen sekä tekemään asiassa päätöksen.

Lisätietoja
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014
Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK, puh. 040 920 9858

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ministeriö tarjoaa liian vähän valokuitua MTK:n sulatettavaksi26.6.2018 12:39Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittoa närästää se, että liikenne- ja viestintäministeriön luonnos digi-infrastrategiaksi näyttää unohtaneen kokonaan maaseudun yrittäjien ja maalla asuvien tarpeet. MTK korostaa lausunnossaan sitä, että digitaalisia julkispalveluja ei saada toimintavarmoiksi ja digitalisoituvien ja automatisoituvien maaseudun elinkeinojen liiketoiminta tökkii, mikäli kasvavien tiedonsiirtomäärien edellyttämää valokuitua ei ole maaseudulla saatavilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme