Readme.fi

Rauno Juholan rankka matka Ranskan muukalaislegioonasta menestyväksi yritysjohtajaksi

Jaa
Rauno Juhola oli nuori legioonalainen ja pieni pala Operaatio Turkoosin koneistoa Ruandassa. Suomalaismies, joka halusi pysäyttää verisen kansanmurhan.
Entinen legioonalainen Rauno Juhola vieraili Ruandassa kansanmurhan aikaisilla traagisilla tapahtumapaikoilla. (Kuva Kari Kallonen)
Entinen legioonalainen Rauno Juhola vieraili Ruandassa kansanmurhan aikaisilla traagisilla tapahtumapaikoilla. (Kuva Kari Kallonen)

Ranskan muukalaislegioonan sotilas Rauno Juhola löysi itsensä kesällä 1994 keskeltä Ruandan kansanmurhaa, jossa sadan päivänä aikana surmattiin yli 800 000 ihmistä. Käsittämätön siviilien silpominen viime vuosikymmenten pahimmassa verilöylyssä oli pysäytettävä.

Nuoren miehen tie oli vienyt hänet Kainuusta pienen keskiafrikkalaisen valtion tuhansille kukkuloille. Suomalaisen motiivi liittyä osaksi tarunhohtoista sotilasorganisaatiota oli ymmärrettävä. Menestyksekäs alku myyntimiehen uralla kariutui, kun petollinen autokauppias oli murskannut unelmat ja aiheuttanut velkataakan. Nuorukaisen ratkaisu oli hyväksyä tapahtunut, lähteä maailmalle ja maksaa kaikki takaisin.

– Minulla oli 28 markkaa taskussani, alle 5 euroa, kun seisoin Pariisissa legioonan värväyskeskuksen Fort de Nogentin portilla, Rauno Juhola muistelee.

Paras palkka maksettiin tuolloin Djiboutissa, Afrikan sarvessa, seteleinä suoraan legioonalaisen valkoiseen képi-päähineeseen. Juhola palveli peruskoulutuksen jälkeen 13. puoliprikaatin 3. taistelukomppanian ensimmäisessä joukkueessa, ja oltuaan vasta 7,5 kuukautta legioonassa hänet määrättiin elämäänsä ikuisesti vaikuttavalle komennukselle Ruandaan. Ranskalaisten käynnistämän Operaatio Turkoosin tarkoitus oli tiedustelu, eri osapuolten riisuminen tarvittaessa aseista sekä turvavyöhykkeen luominen pakolaisille.

– Lähes kolmekymmentä vuotta olen syvimmissä unissani kuitenkin pohtinut, kuinka joukkomurhan kokeneelle kansakunnalle lopulta kävi. Oliko tehtävä Ruandan kansanmurhan pysäyttämiseksi ollut turhaa – ja oliko työlläni ollut todellista merkitystä?

Juhola ei ole käsitellyt tapahtumia tai kertonut kokemuksistaan aikaisemmin, legioonan kunniakoodistoon kuuluu tietynlainen vaikenemisen laki. Kun Ranskassa on viime vuosina alettu tutkia tapahtunutta myös kriittisesti, Juhola otti yhteyttä korkea-arvoiseen ranskalaiseen upseeriin. Hän antoi hyväksyntänsä sille, että suomalainen saattoi kertoa tarinansa, joka on jopa kansainvälisesti poikkeuksellinen.

Kokenut sotahistorioitsija ja tietokirjailija Kari Kallonen oli aikoinaan mukana suomalaisamerikkalaisessa etsintäryhmässä, joka paikansi ja tutki Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin helikopterin onnettomuuspaikan Vietnamin viidakossa. Nyt hän matkasi Rauno Juholan kanssa Ruandaan, jossa he seurasivat muukalaislegioonan jättämiä renkaanjälkiä ja vierailivat traagisilla tapahtumapaikoilla. Tuloksena syntynyt teos ”Operaatio Turkoosin taistelija” ilmestyy lokakuussa.

Rauno Juhola palveli kaksi vuotta 13. puoliprikaatissa sekä kuusi vuotta 2 REP -laskuvarjorykmentissä, Ranskan muukalaislegioonan kovimmassa ja vaativimmassa osastossa. Sotilasuransa jälkeen hän työskenteli turvallisuusalalla, kohtasi kuuluisuuksia ja asui eri puolilla maailmaa.

Tänä päivänä hän on menestyvä yritysjohtaja, joka on soveltanut muukalaislegioonassa oppimiaan turvallisuuden ja tehokkuuden lainalaisuuksia rakennusalalla. Yrityskaupat ovat nostaneet Juholan taloudellisesti riippumattomaan asemaan, mutta työläisperheen poika herää edelleen aikaisin aamulla, sillä uusi päivä tuo aina uuden mahdollisuuden.

Kari Kallonen: Operaatio Turkoosin taistelija. Rauno Juholan rankka matka Ranskan muukalaislegioonasta menestyväksi yritysjohtajaksi. Sidottu, 400 sivua, kuvitus. Readme.fi ISBN 9789523736962 

Kirja ilmestyy 19.10.2023.

Tekijöiden yhteystiedot:

Kari Kallonen 040 517 0659, kari.kallonen@netti.fi

Rauno Juhola 0400 617 315, ranejuhola@gmail.com

Kustantajan yhteystiedot:

Kustantaja Ari Sahanen 044 535 4621, ari.sahanen@readme.fi

Markkinointipäällikkö Jussi Kiilamo 044 356 9937, jussi.kiilamo@readme.fi

Arvostelukappalepyynnöt: jussi.kiilamo@readme.fi

Tutustu kirjaan: https://www.readme.fi/kirja/operaatio-turkoosin-taistelija/

Kuvat

Entinen legioonalainen Rauno Juhola vieraili Ruandassa kansanmurhan aikaisilla traagisilla tapahtumapaikoilla. (Kuva Kari Kallonen)
Entinen legioonalainen Rauno Juhola vieraili Ruandassa kansanmurhan aikaisilla traagisilla tapahtumapaikoilla. (Kuva Kari Kallonen)
Lataa
Kirjan kansi_High res.
Kirjan kansi_High res.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Readme.fi
Readme.fi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 400http://www.readme.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Readme.fi

MAIDENVENTURES – Rautaisen fanituksen polulla26.5.2023 13:59:27 EEST | Tiedote

Readme.fi julkaisee keväällä 2024 kirjan MAIDENVENTURES – Rautaisen fanituksen polulla. Kirjan tarinoissa Juhana Koli matkustaa hengenheimolaisten kanssa maailman ääriin yhden maailman suurimman metalliyhtyeen, Iron Maidenin, kintereillä. Koli on nähnyt yhtyeen jo lähemmäs 200 kertaa. Kirja pureutuu musiikkifaniuteen ilmiönä uudenlaisella tavalla, mitä Suomessa ei ole tätä ennen nähty. Kirjan kirjoittaa tietokirjailija Lasse Lindqvist.

KUTSU: Private Chef painekattilassa -kirjan julkistustilaisuuteen torstaina 4.5.2023 Klo 15.00, haastattelijana kirjan kirjoittanut Lasse Lindqvist ja tilaisuudessa esiintyy myös jazzmuusikko Antti Sarpila18.4.2023 09:55:45 EEST | Kutsu

Luovalla nerokkuudellaan Markku Mutanen loihtii jäljen suomalaisen ravintolamaailman historiaan. Yksityiskokki Markku Mutanen on työskennellyt radiokokkina Espanjan Fuengirolasssa, ja oppia ruuanlaittoon hän on hakenut myös Yhdysvalloista. Vuonna 2013 Mutanen valittiin useiden satojen hakijoiden joukosta Sauli Kemppaisen isännöimään Hell´s Kitchen Suomi-televisio-ohjelmaan. Mutasen tarina on kertomus haasteiden voittamisesta ja ihailtavasta yrittäjähenkisyydestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme