Haaga Instituutti -säätiö/Haaga-Perho

Ravintola-alan PRO-tunnustuspalkinnot jaettiin 14. kerran. Pro-Opettaja kategorian voittajaksi valittiin Ravintolakoulu Perhon opettaja Jarmo Åke

Jaa

Ravintola-alan parhaimmistoa palkittiin 28.1. Helsingissä Wanhassa Satamassa järjestetyssä PRO-gaalassa, johon oli kerääntynyt yli 600 alan ammattilaista seuraamaan palkintojenjakoa. Tunnustuspalkinto jaettiin 13 kategoriassa, ja valinnan teki arvovaltainen tuomaristo. Voittajia valittaessa vaakakupissa painoivat ammattitaidon lisäksi myös esikuvallisuus ja asenne. PRO-patsas on jaettu nyt jo 14 kertaa ja vuosien aikana tunnustuksen ansioituneesta työstään on saanut jo yli 200 ravintola-alan ammattilaista.

Jarmo Åke
Jarmo Åke

Pro-Opettaja 2016 kategorian voittaja Jarmo Åke, Ravintolakoulu Perho, Helsinki.   

Lehtori Jarmo Åke aloitti opettajana Ravintolakoulu Perhossa 19.4.2006 palattuaan USA:sta 17 vuotta kestäneen ulkomaan uran jälkeen. Hän valmistui Haaga-Heliasta restonomiksi 2008 ja pätevöityi pedagogisesti 2009. Ylemmän amk-tutkinnon Master in Food Culture & Communication (ruokakulttuuriviestinnän maisteri) hän suoritti Italiassa 2011. Jarmo Åke aloitti koulutusteknologian maisteriopinnot syksyllä 2015 ja tavoitteena on valmistua opinnoista vuoteen 2017 mennessä.

Ravintolakoulu Perhossa aloitettiin vuonna 2006 englanninkielinen kokin koulutusohjelma, jonka suunnittelusta ja toteuttamisesta Jarmo otti ison vastuun ja opettaa tälle ryhmälle edelleen useita ammattiaineita.

Ravintolakoulu Perho on Jarmo Åken innostuksen ja osaamisen avulla vienyt eteenpäin strategisia valintojaan, kuten kestävän kehityksen edistäminen koko kouluyhteisössä. Tämän seurauksena Perho on saanut OKKA-säätiön oppilaitoksen kestävän kehityksen sertifioinnin sekä päässyt Portaat Luomuun-ohjelmassa tasolle 4 ja opetusravintola Perho sai Joutsenmerkin - pohjoismaisen ympäristömerkin. Lisäksi Jarmo on osallistunut opetussuunnitelman kehittämistyöhön ja opiskelijoille onkin nyt tarjolla valinnainen paikallinen tutkinnon osa Kestävää gastronomiaa. Hän on ollut myös primus motorina KEKE-ja turvallisuusoppaalle, joka vuosittain jaetaan opiskelijoille. Hänen aloitteestaan Perho ryhtyi mehiläisten kaupunkiviljelijäksi, osallistuu Herttoniemen ruokaosuuskunnan toimintaan, minkä seurauksena niin opettajat kuin opiskelijat osallistuvat peltotöihin vuokraviljelmällä. Tästä Perho palkittiin OKKA-säätiön Kestävän kehityksen teko-kilpailussa perusteena seuraavaa:Kumppanuusmaatalous rakentaa tuottajan ja tulevien ammattilaisten yhteistyötä jo opiskelun aikana ja vahvistaa opiskelijoiden ammattiylpeyttä. Tietämys tuotteista innostaa ruuan alkuperän kertomisessa asiakkaille." Nykyisin myös Perhon omenia tuotetaan Råbäck Gårdin tilalla Kirkkonummella. Jarmo on aina ottanut opiskelijansa mukaan näihin erilaisiin hankkeisiin.

Oppimateriaalin digitalisointi, oppimisympäristöjen uudistaminen, verkko-opetuksen kehittäminen ovat myös olleet lähellä Jarmon sydäntä. Ennen kaikkea merkityksellistä kuitenkin on Jarmon esimerkki, joka on innostanut ja kannustanut muita opettajia opetusmenetelmiensä uudistamiseen, kestävän kehityksen huomioimiseen ja osallistumaan Jarmon vetämään KEKE-tiimin toimintaan. Hänen positiivinen ja kiireetön olemuksensa, joustavuutensa, tahto opastaa ja auttaa muita sekä uusien ideoiden jatkuva virta tuo opettajain huoneeseen hyvää mieltä ja uudistushalua. Jarmo ottaa aina halukkaat mukaan kehittämissuunnitelmiin ja huomioi myös muiden tarpeet.

Jarmo Åken opiskelijoiden oppimistulokset ja työllistyminen esim. kansainvälisen ryhmän osalta ovat olleet erinomaisella tasolla. Samoin Jarmon opiskelijoiltaan saama palaute on erittäin positiivista ja innostunutta.

Jarmo edustaa uutta opettajuutta kannustamalla ja ohjaamalla opiskelijoita etsimään itse tietoa ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

Pro-opettaja kategorian kriteerit:

Tunnustuspalkinnon arvoinen opettaja on kollegoidensa ja oppilaidensa arvostama. Hänen tunneilleen on ilo tulla ja hän saa vaikeankin asian opiskelun sujumaan luontevasti. Hän tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Etsimämme henkilö seuraa alan kehitystä, ja on valmis reagoimaan ajan haasteisiin. Hän on avoin uudelle, ja auttaa oppilaita kehittymään omaa työtään arvostaviksi alansa ammattilaisiksi. Hyvä opettaja luo oppilailleen edellytykset ymmärtää esimerkiksi kestävän kehityksen, luomun ja hävikin merkityksen HoReCa-alalla.

Opettaja voi olla nuori tai vanha. Hän voi olla käytännössä kannuksensa hankkinut tai nykyaikaisen koulutuksen läpikäynyt. Tärkeintä on, että hänellä on vankka näkemys alasta ja sen tulevaisuudesta, sekä halu huomioida työelämän vaatimukset opetuksessaan.

Hän opettaa suurkeittiö- tai hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksessa. Hän voi toimia niin ruokatuotannon kuin matematiikankin opettajana.

PRO Opettaja haluaa auttaa opiskelijoita eteenpäin HoReCa-alalla ja antaa heille mahdollisimman hyvät eväät uralleen. 

”Opettajat ovat tärkeässä roolissa vastuullisten tulevaisuuden ammattilaisten kouluttajina. Opettaja kehittää aktiivisesti omaa osaamistaan, toimii kestävän kehityksen mukaisesti arvostaen sesonki-, luomu- ja lähituotteita. Opettaja-sarjan voittajalla on valtava intohimo ja kyky luoda omalla positiivisella asenteellaan ja osaamisellaan ilmapiiri, joka innostaa opiskelijoita huippusuorituksiin.” Urtekram ja Portaat Luomuun - PRO-sponsori 2016

Lisätietoa ja kuvia tapahtumasta: http://propalkinnot.fi/kuvagalleria/

 

Lisätiedot:

Jarmo Åke, 040 1478 552

Rehtori, opetusneuvos Gun Marit Nieminen, 050 539 5636

Kuvat

Jarmo Åke
Jarmo Åke
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Haaga Instituutti -säätiö/Haaga-Perho
Haaga Instituutti -säätiö/Haaga-Perho
Perhonkatu 11
00100 HELSINKI

09 5807 888http://www.haaga.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga Instituutti -säätiö/Haaga-Perho

Roux on Vuoden ravintola 201616.2.2016 14:00:00 EETTiedote

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2016 -tunnustuksen lahtelaiselle ravintola Rouxille. Vuoden ravintola -valinnasta 31 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Rouxin pitkäjänteisellä työllä korkealaatuisen klassisen ranskalaisen keittiötaiteen vaalimiseksi. Jo yhdeksänvuotias ravintola Roux on kunniakkaasti kantanut Lahden parhaan ravintolan titteliä avaamisestaan lähtien ja panostanut erinomaisen ruoan lisäksi myös maamme parhaimpaan palveluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme