Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ravintola-alan yrittäjälle sakkoja seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja työrikoksista

Jaa

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi ravintolan omistajalle seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta 80 päiväsakon suuruisen yhteisen sakkorangaistuksen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 30.9.2021.

Tapauksessa ravintolan omistaja oli työnantajan asemassa kohdistanut alaisenaan työskennelleeseen tarjoilijaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavia tekoja. Teot olivat tapahtuneet noin kaksi kuukautta kestäneen työsuhteen aikana vuonna 2018. Naispuolinen työntekijä oli tekohetkellä 17-vuotias ja oppisopimussuhteessa. Miespuolinen ravintolan omistaja oli muun muassa kosketellut seksuaalissävytteisesti työntekijää. Työntekijä oli kokenut tapahtumat ahdistavina ja irtisanoutui työstään. Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli käyttänyt hyväkseen työnantajan asemaansa suhteessa nuoreen työntekijään ja heidän välilleen oli syntynyt erityinen riippuvuussuhde. Työntekijä oli tarvinnut työpaikkaa saadakseen oleskeluluvan Suomeen, mistä työnantaja oli ollut tietoinen.

Seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi tuomio tuli työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään saatuaan siitä tiedon. Jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, kuten tässä tapauksessa, hän on vastuussa menettelystään, vaikkei työntekijä olisi erikseen ilmoittanut työnantajalle kokemastaan häirinnästä. Työnantajan edustajan edellytetään ilman työntekijän ilmoitustakin pidättäytyvän teoista, jotka ovat sen laatuisia, että työnantajan pitäisi asemansa perusteella ymmärtää niiden aiheuttavan terveysvaaraa. Seksuaalinen häirintä oli lisäksi sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Työnantaja määrättiin maksamaan lisäksi työntekijälle korvausta kärsimyksestä 3 500 euroa ja erilaisia oikeudenkäyntikuluja noin 3 800 euroa.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio 30.9.2021, R 20/371. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Pirjo Javanainen, 0295 016 966, etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme