Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ravintola-alan yrittäjille ehdollista vankeutta ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta

Jaa
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nepalilaisen ravintolan omistavan yrittäjäpariskunnan ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta. Molemmat tuomittiin yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä yhdyskuntapalveluun. Kyse on ollut kahdesta asianomistajasta ja yhteisestä rangaistuksesta edellä mainituista rikoksista. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.4.2023.

Kotiapulainen teki vuosia töitä ilman vapaapäiviä ja kohtuuttoman pienellä palkalla

Yrittäjäpariskunta oli palkannut Nepalista kotiapulaisen siivous- ja ruoanlaittotehtäviin omaan kotiinsa. Työntekijä oli ollut kielitaidoton, eikä hänellä ollut tietoa työntekijän oikeuksista Suomessa. Työntekijällä ei ollut useita vuosia kestäneen työsuhteensa aikana lainkaan varsinaisia vapaapäiviä eikä riittävästi vuosilomaa, ja hän työskenteli aamusta myöhäiseen iltaan tehden kotitöitä ja palvellen myös kotona vierailemassa käyneitä pariskunnan sukulaisia ja tuttavia. Lisäksi hän työskenteli ainakin satunnaisesti myös työnantajiensa omistamassa ravintolassa.

Työntekijä ei saanut työstään käytännössä lainkaan palkkaa itselleen, vaan hänen Suomessa tekemästään työstä maksettiin ainoastaan pientä korvausta hänen perheenjäsenelleen Nepalissa. Kirjallisella työsopimuksella sovittua palkkaa oli kylläkin maksettu työntekijän nimissä olleelle suomalaiselle pankkitilille, mutta hän ei saanut käyttää tiliään itse, vaan verkkopankkitunnukset ja pankkikortti olivat työnantajan hallussa ja tilille maksettu palkka ohjattiin takaisin työnantajalle. Työntekijä oli lisäksi velkasuhteessa työnantajaansa, osin palkan maksamattomuudesta johtuen. Työntekijän elinpiiri oli rajoittunut työnantajaperheen ympärille, ja hän oli elänyt heitä peläten ja kunnioittaen.

Työstä maksettu korvaus oli käräjäoikeuden arvion mukaan ihmisarvoa loukkaavalla tavalla kohtuuttoman pieni. Lisäksi työntekijän yksityisyyttä oli käräjäoikeuden arvion mukaan loukattu työsuhteen aikana liittyen asumisolosuhteisiin ja siihen, että työnantaja tarkisti työntekijän yksityisiä viestejä tämän puhelimesta. Työntekijällä ei ollut muuta todellista vaihtoehtoa kuin alistua väärinkäyttöön.

Ihmiskaupan keinoina oli käräjäoikeuden mukaan käytetty erehdyttämistä ja erehdyksen hyväksi käyttämistä sekä asianomistajan riippuvaisen aseman ja turvattoman tilan hyväksi käyttämistä. Tekotapana oli käytetty paitsi värväämistä ja majoittamista, myös 1.1.2015 jälkeen voimassa olleessa laissa tarkoitettua määräysvaltaan ottamista. Asianomistaja oli saatettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin ja samalla pakkotyöhön.

Ravintolatyöntekijän osalta pariskunta syyllistyi törkeään kiskontaan

Samassa tuomiossa käsiteltiin myös toisen Nepalista Suomeen töihin tulleen työntekijän asiaa ja katsottiin ravintoloitsijapariskunnan syyllistyneen tältä osin törkeään kiskontaan. Työntekijä oli työskennellyt pariskunnan omistamassa ravintolassa tehden hyvin pitkiä työpäiviä ja aluksi kokonaan ilman vapaapäiviä. Lisäksi työntekijä oli joutunut maksamaan niin sanottua kynnysrahaa työllistymisestään. Maksettu palkka oli ollut huomattavassa epäsuhteessa tehtyihin työtunteihin nähden.

Työnantajan edustajat olivat käräjäoikeuden arvion mukaan käyttäneet hyväkseen työntekijän taloudellista ja muuta ahdinkoa sekä ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä ja työntekijöiden oikeuksista. Kyse on ollut huomattavan hyödyn tavoittelemisesta ja erityisestä suunnitelmallisuudesta, ja tekoa on voitu pitää myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/9034.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Annika Häggman
p. 0295016659, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hieronta-alan yrittäjälle ehdollista vankeutta törkeästä kiskonnasta sekä useista muista rikoksista31.5.2023 10:07:23 EEST | Tiedote

Hieronta-alalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen useista rikoksista. Toimitusjohtaja tuomittiin muun muassa viidestä törkeästä kiskonnasta, yhdestä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, kolmesta työsyrjinnästä, luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä sekä kahdesta nuorten työntekijöiden suojelusäännösten rikkomisesta. Käräjäoikeus hylkäsi muun muassa ihmiskauppaa ja kahta kiskonnantapaista työsyrjintää koskevat syytteet. Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 30.5.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme