Ravintoloiden ja myymälöiden einesannoksissa parantamisen varaa
Korona-aikana monet ravintolat ja myymälät ovat ryhtyneet valmistamaan ja pakkaamaan ruoka-annoksia vähittäismyyntiin. Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään elintarviketarkastajat selvittivät einesannosten hygieenistä laatua ja pakkausmerkintöjä vuonna 2021 toteutetussa tutkimuksessa.
Tutkimusnäytteiksi valittiin kypsiä valmisruokia, kuten wokkeja, risottoja, pastoja, ruokaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä. Näytteistä 46 oli valmistettu ja pakattu ravintoloissa ja 21 myymälöissä. Kaikkiaan näytteitä oli 67.
Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 55 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 11 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 34 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaismääristä ja enterobakteereiden suurista määristä, jotka osoittavat tuotteen olevan käyttöikänsä lopussa. Tautia aiheuttavia bakteereita, kuten listeriaa, ei todettu.
Välttäviä ja huonoja tuloksia saatiin etenkin kuumentamalla valmistetuista ruoista. Tulokset voivat kertoa vääristä jäähdytystavoista ja säilytyslämpötiloista sekä liian pitkistä säilytysajoista. Lainsäädännön edellyttämän alle + 6 °C:n myyntilämpötilan ylitti 28 prosenttia näytteistä.
Suurin osa ruoka-annoksia vähittäismyyntiin valmistaneista ravintoloista ja myymälöistä ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat siten perustuneet tutkittuun tietoon. Tutkittujen annosten myyntiajat vaihtelivat kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Tyypillisin myyntiaika oli 3–4 vuorokautta.
Näytteeksi otetuista ruoka-annoksista tarkastettiin myös pakkausmerkinnät. Niissä oli puutteita 94 prosentissa tuotteista. Vain neljän tuotteen merkinnät olivat täysin kunnossa. Yleisiä puutteita pakkausmerkinnöissä olivat virheet ainesosaluettelossa, allergeenien korostamisessa ja toimijan nimen ilmoittamisessa.
”Valvontaprojektin perusteella vähittäismyynnin vaatimat pakkausmerkinnät ovat vielä vieras asia ravintoloille eikä valmistettujen tuotteiden säilyvyyttä varmisteta riittävin säilyvyyskokein”, Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja Anni Karreinen toteaa.
Tutkimuksen perusteella ravintoloiden ja myymälöiden olisi syytä toteuttaa vähittäismyyntiin valmistettujen ruoka-annosten säilyvyystutkimuksia myyntiajan selvittämiseksi. Myös selkeä valtakunnallinen ohjeistus olisi hyödyksi einesannosten tuottajille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Karreinen, elintarviketarkastaja
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 050 569 8293
anni.karreinen@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Uuden Kulosaarensillan suunnittelu etenee28.3.2024 09:50:31 EET | Tiedote
Huonokuntoinen Kulosaarensilta Kalasataman ja Kulosaaren välillä uusitaan. Silta puretaan, ja samalle paikalle tulee uusi silta, jonka rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2027. Uuden sillan katusuunnitelmaluonnokset ovat esillä 9. huhtikuuta asti.
Pääkaupunkiseudun opastetuilla luontoretkillä tarjolla 130 maksutonta retkeä keväästä syksyyn27.3.2024 13:47:15 EET | Tiedote
Opastetut luontoretket pääkaupunkiseudun luontokohteisiin on taas koottu kuntien yhteiseen luontoretkikalenteriin. Vuoden 2024 retkistä kertovat kalenterit ovat jaossa kirjastoissa ja asiakaspalvelupisteissä huhtikuun alusta alkaen.
Guidade naturutflykter i huvudstadsregionen – 130 avgiftsfria utflykter från våren till hösten27.3.2024 13:44:14 EET | Tiedote
Guidade naturutflykter till huvudstadsregionens naturobjekt har åter samlats i kommunernas gemensamma naturutflyktskalender. Kalendern om utflykterna 2024 delas ut i bibliotek och vid kundtjänsterna från början av april.
Säsongen för elsparkcyklar börjar i Helsingfors den 28 mars – nya områden med begränsningar kring stationerna27.3.2024 12:07:01 EET | Tiedote
Från och med våren 2024 regleras parkeringen av allmänna elsparkcyklar och cyklar kring metro- och tågstationer utanför Helsingfors centrum. Nya områden med begränsningar införs bland annat i Böle, Hagnäs, Sörnäs och Fiskehamnen.
Sähköpotkulautojen kausi Helsingissä alkaa 28. maaliskuuta – uusia rajoitusalueita asemien ympäristöihin27.3.2024 12:07:01 EET | Tiedote
Keväästä 2024 lähtien yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäköintiä rajoitetaan myös Helsingin keskustan ulkopuolella metro- ja juna-asemien ympäristössä. Uusia rajoitusalueita tulee mm. Pasilaan, Hakaniemeen, Sörnäisiin ja Kalasatamaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme