Ravintoloiden ja myymälöiden einesannoksissa parantamisen varaa
Ravintoloiden ja myymälöiden valmistamien einesannosten hygieenisessä laadussa on usein puutteita, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Myös pakkausmerkinnöistä löytyi huomautettavaa.

Korona-aikana monet ravintolat ja myymälät ovat ryhtyneet valmistamaan ja pakkaamaan ruoka-annoksia vähittäismyyntiin. Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään elintarviketarkastajat selvittivät einesannosten hygieenistä laatua ja pakkausmerkintöjä vuonna 2021 toteutetussa tutkimuksessa.
Tutkimusnäytteiksi valittiin kypsiä valmisruokia, kuten wokkeja, risottoja, pastoja, ruokaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä. Näytteistä 46 oli valmistettu ja pakattu ravintoloissa ja 21 myymälöissä. Kaikkiaan näytteitä oli 67.
Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 55 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 11 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 34 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaismääristä ja enterobakteereiden suurista määristä, jotka osoittavat tuotteen olevan käyttöikänsä lopussa. Tautia aiheuttavia bakteereita, kuten listeriaa, ei todettu.
Välttäviä ja huonoja tuloksia saatiin etenkin kuumentamalla valmistetuista ruoista. Tulokset voivat kertoa vääristä jäähdytystavoista ja säilytyslämpötiloista sekä liian pitkistä säilytysajoista. Lainsäädännön edellyttämän alle + 6 °C:n myyntilämpötilan ylitti 28 prosenttia näytteistä.
Suurin osa ruoka-annoksia vähittäismyyntiin valmistaneista ravintoloista ja myymälöistä ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat siten perustuneet tutkittuun tietoon. Tutkittujen annosten myyntiajat vaihtelivat kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Tyypillisin myyntiaika oli 3–4 vuorokautta.
Näytteeksi otetuista ruoka-annoksista tarkastettiin myös pakkausmerkinnät. Niissä oli puutteita 94 prosentissa tuotteista. Vain neljän tuotteen merkinnät olivat täysin kunnossa. Yleisiä puutteita pakkausmerkinnöissä olivat virheet ainesosaluettelossa, allergeenien korostamisessa ja toimijan nimen ilmoittamisessa.
”Valvontaprojektin perusteella vähittäismyynnin vaatimat pakkausmerkinnät ovat vielä vieras asia ravintoloille eikä valmistettujen tuotteiden säilyvyyttä varmisteta riittävin säilyvyyskokein”, Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja Anni Karreinen toteaa.
Tutkimuksen perusteella ravintoloiden ja myymälöiden olisi syytä toteuttaa vähittäismyyntiin valmistettujen ruoka-annosten säilyvyystutkimuksia myyntiajan selvittämiseksi. Myös selkeä valtakunnallinen ohjeistus olisi hyödyksi einesannosten tuottajille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Karreinen, elintarviketarkastaja
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 050 569 8293
anni.karreinen@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunki myy Pauligin huvilan kerho- ja kokoontumistilakäyttöön5.7.2022 18:12:16 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki myy Pauligin huvilan ja sille kuuluvan maakellarin. Hummelvikin huvilaksikin kutsuttu Pauligin huvila sijaitsee Taka-Töölössä Sibeliuksen puistossa osoitteessa Mechelininkatu 36. Huvila myydään verkkohuutokaupassa tulleiden tarjousten perusteella.
Suvilahden tiilikello väliaikaiseen käyttöön4.7.2022 15:04:05 EEST | Tiedote
Suvilahden tiilisen kaasukellon korjaus on viimeistelyä vaille valmis, mutta sitä voi käyttää jo väliaikaisesti. Ensimmäistä kertaa tiilikello on väliaikaisessa käytössä Flow-festareilla 12.–14. elokuuta 2022, jolloin se valjastetaan taidekäyttöön.
Vantaanjoen uimarantojen vedessä ei todettu jäteveden vaikutuksia4.7.2022 14:54:42 EEST | Tiedote
Pikkukosken uimarannalla 30.6.2022 havaittu jäteveden haju ei ollut tutkimusten mukaan peräisin uimavedestä.
Södra hamnens framtid kan nu kommenteras4.7.2022 10:09:17 EEST | Tiedote
De fyra grupper som valts ut för den andra fasen av Magasinstrandens internationella kvalitets- och koncepttävling har utarbetat preciserade tävlingsförslag. Förslagen Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi och Saaret finns nu framlagda för påseende och kan kommenteras via webbtjänsten Säg din åsikt till 31.8.2022.
Future of South Harbour now open for comments4.7.2022 10:08:27 EEST | Press release
The four teams selected to participate in the second stage of the international Makasiiniranta quality and concept competition have completed their revised competition proposals. Entitled Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi and Saaret, the proposals will be displayed for comments on the Voice Your Opinion service until 31 August 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme