Luonnonvarakeskus

Ravintorikas öljyhamppu ja trendikäs härkäpapu – erikoiskasvi-ilta huipentaa Elonkierron teemakierrosten sarjan

Jaa

Kasvintuotanto muuttuu. Vanhat kasvit nousevat uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston erikoiskasvi-illassa 17.8.2017 saadaan hyviä vinkkejä ja tärkeää tietoa vähän erikoisemmistakin kasvilajeista sekä kuullaan lajikejalostuksen hyödyistä.

Elonkierron kesän viimeinen teemakierros ”Suomalaiset erikoiskasvit livenä” alkaa puiston portilta klo 18 ja päättyy Elonkierron makasiinille Kuninkaankartanon Panimon Olutiltaan, tuotetorille ja maistiaisiin. Kierros kestää noin puolitoista tuntia.

Illan asiantuntijoina kuullaan erikoistutkija Marjo Keskitaloa Lukesta, kasvinjalostaja Pertti Pärssistä ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeria Boreal Kasvinjalostus Oy:sta sekä maatalousyrittäjä Ville Virtasta Murtolan HamppuFarmista ja tuotantopäällikkö Henri Mattilaa HemPrefine Oy:sta.

Kasvintuotanto- ja tuoterintamilla tapahtuu  

Kasvintuotantorintamalla vanhoja kasveja on noussut uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan. 

− Erikoiskasvit kiinnostavat viljelijöitä ja yhtä lailla kuluttajia. Tämä yhtälö mahdollistaa erikoiskasvien viljelyn laajentumisen, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

Illan aikana puhutaan muun muassa öljyhampusta, joka on ravintorikas monikäyttöinen kasvi sekä tutustutaan kuituhamppuun ja sen moniin mahdollisuuksiin.   

Lajikejalostus hyödyttää elintarvikeketjua

Kasvinjalostus ja sen tuottamat uudet lajikkeet ovat tärkeitä kasvinviljelylle ja koko elintarviketuotannolle. Jalostuksella parannetaan sadon määrää ja laatua ja vähennetään tuotannon riskejä, kuten laatutappiota ja talvehtimisvaurioita. Jalostustyössä on tärkeää tuntea viljelijöiden ja teollisuuden lajiketarpeet.

Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostusohjelmien kasvilajeista härkäpavulla on tällä hetkellä kovin noste. Tänä kesänä härkäpavun viljelyala, 22 600 hehtaaria, ohitti ensimmäistä kertaa perunan viljelyalan. Kasvua viime vuoteen tuli huimat 37 prosenttia.

− Härkäpavun jalostuksen ja uusien lajikkeiden käyttöönoton näkökulmasta edessä on mielenkiintoisia vuosia, sillä kasvilajin hyödyntäjien joukko kasvaa koko ajan. Meillä härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen uusia härkäpapulajikkeita, joista ensimmäisenä laajempaan viljelyyn pääsee Sampo, kertoo Borealin markkinointipäällikkö Ulla Kommeri.

Erikoiskasvi-illan järjestävät Luke ja Boreal Kasvinjalostus Oy.

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla, Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 km Forssasta. Puiston osoite: Ojaistentie 44,
31600 Jokioinen. Puistoon on vapaa pääsy joka päivä klo 6–22.

Lisätietoja:

Teemailta: erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke, puh. 050 520 2296, marjo.keskitalo@luke.fi ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeri, Boreal Kasvinjalostus Oy, puh. 040 356 1778, ulla.kommeri@boreal.fi

Öljyhamppu: maatalousyrittäjä Ville Virtanen Murtolan HamppuFarmi, puh. 040 566 5219, ville.virtanen@murtola.com 

Kuituhamppu: tuotantopäällikkö Henri Mattila, HemPrefine Oy, puh. 040 740 9242, henri.mattila@hemprefine.fi

Elonkierto: tutkimusassistentti Minna Pajunen, Luke, puh. 029 532 2441, minna.pajunen@luke.fi

Elonkierto
Elonkierto facebookissa
Boreal Kasvinjalostus Oy

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme