Luonnonvarakeskus

Ravintorikas öljyhamppu ja trendikäs härkäpapu – erikoiskasvi-ilta huipentaa Elonkierron teemakierrosten sarjan

Jaa

Kasvintuotanto muuttuu. Vanhat kasvit nousevat uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston erikoiskasvi-illassa 17.8.2017 saadaan hyviä vinkkejä ja tärkeää tietoa vähän erikoisemmistakin kasvilajeista sekä kuullaan lajikejalostuksen hyödyistä.

Elonkierron kesän viimeinen teemakierros ”Suomalaiset erikoiskasvit livenä” alkaa puiston portilta klo 18 ja päättyy Elonkierron makasiinille Kuninkaankartanon Panimon Olutiltaan, tuotetorille ja maistiaisiin. Kierros kestää noin puolitoista tuntia.

Illan asiantuntijoina kuullaan erikoistutkija Marjo Keskitaloa Lukesta, kasvinjalostaja Pertti Pärssistä ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeria Boreal Kasvinjalostus Oy:sta sekä maatalousyrittäjä Ville Virtasta Murtolan HamppuFarmista ja tuotantopäällikkö Henri Mattilaa HemPrefine Oy:sta.

Kasvintuotanto- ja tuoterintamilla tapahtuu  

Kasvintuotantorintamalla vanhoja kasveja on noussut uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan. 

− Erikoiskasvit kiinnostavat viljelijöitä ja yhtä lailla kuluttajia. Tämä yhtälö mahdollistaa erikoiskasvien viljelyn laajentumisen, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

Illan aikana puhutaan muun muassa öljyhampusta, joka on ravintorikas monikäyttöinen kasvi sekä tutustutaan kuituhamppuun ja sen moniin mahdollisuuksiin.   

Lajikejalostus hyödyttää elintarvikeketjua

Kasvinjalostus ja sen tuottamat uudet lajikkeet ovat tärkeitä kasvinviljelylle ja koko elintarviketuotannolle. Jalostuksella parannetaan sadon määrää ja laatua ja vähennetään tuotannon riskejä, kuten laatutappiota ja talvehtimisvaurioita. Jalostustyössä on tärkeää tuntea viljelijöiden ja teollisuuden lajiketarpeet.

Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostusohjelmien kasvilajeista härkäpavulla on tällä hetkellä kovin noste. Tänä kesänä härkäpavun viljelyala, 22 600 hehtaaria, ohitti ensimmäistä kertaa perunan viljelyalan. Kasvua viime vuoteen tuli huimat 37 prosenttia.

− Härkäpavun jalostuksen ja uusien lajikkeiden käyttöönoton näkökulmasta edessä on mielenkiintoisia vuosia, sillä kasvilajin hyödyntäjien joukko kasvaa koko ajan. Meillä härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen uusia härkäpapulajikkeita, joista ensimmäisenä laajempaan viljelyyn pääsee Sampo, kertoo Borealin markkinointipäällikkö Ulla Kommeri.

Erikoiskasvi-illan järjestävät Luke ja Boreal Kasvinjalostus Oy.

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla, Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 km Forssasta. Puiston osoite: Ojaistentie 44,
31600 Jokioinen. Puistoon on vapaa pääsy joka päivä klo 6–22.

Lisätietoja:

Teemailta: erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke, puh. 050 520 2296, marjo.keskitalo@luke.fi ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeri, Boreal Kasvinjalostus Oy, puh. 040 356 1778, ulla.kommeri@boreal.fi

Öljyhamppu: maatalousyrittäjä Ville Virtanen Murtolan HamppuFarmi, puh. 040 566 5219, ville.virtanen@murtola.com 

Kuituhamppu: tuotantopäällikkö Henri Mattila, HemPrefine Oy, puh. 040 740 9242, henri.mattila@hemprefine.fi

Elonkierto: tutkimusassistentti Minna Pajunen, Luke, puh. 029 532 2441, minna.pajunen@luke.fi

Elonkierto
Elonkierto facebookissa
Boreal Kasvinjalostus Oy

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>