Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Red Nose Companyn Frankenstein on tieteen ja discomusiikin palveluksessa

Jaa

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan hulvattomista ja älykkäistä esityksistään. Seuraavaksi luvassa on goottiklassikko Frankenstein yllättävänä tulkintana: letkeä esitys on suunnattu ala-asteikäisille ja heidän perheilleen. Frankenstein saa ensi-iltansa Kanneltalossa 3.12.2020.

Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen heittäytyvät hullun tiedemiehen ja hirviön rooleihin esityksessä Frankenstein. Kuva: Tero Ahonen
Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen heittäytyvät hullun tiedemiehen ja hirviön rooleihin esityksessä Frankenstein. Kuva: Tero Ahonen

Red Nose Companyn kantaesitys Frankenstein on musikaalinen komedia, jossa leikitellään jännityksen elementeillä. Kevyen irrottelun lisäksi esitys avaa helppotajuisesti kysymyksiä tieteen etiikasta ja erilaisuuden hyväksymisestä.

Frankensteinin tarina on yksi länsimaisen kulttuurihistorian perusmyyttejä, ja siinä käsitellään kokemusta toiseudesta. “Hirviöjututhan ovat aina inspiroineet ihmistä”, Timo Ruuskanen miettii. “Eikö meissä jokaisessa asu pikku hirviö.” 

“Tämä on hienolla tavalla överi kertomus”, Tuukka Vasama nauraa. ”Esityksessä on tieteellisfilosofinen ja historiallinen viitekehys, mutta tarkoitus on ennen kaikkea pitää hauskaa: tohtori Frankenstein saa tanssahdella discofunkin tahtiin!” 

“Rakennamme jännitystä asteittain, yhdessä yleisön kanssa, kuunnellen sen reaktioita”, Tuukka Vasama kertoo. “Improvisoinnin ja yleisökontaktin ansiosta esitystä voidaan muokata aina sen mukaan, minkä ikäistä yleisöä on paikalla.”

Esitys saa ensi-iltansa Kanneltalossa, ja esitykset jatkuvat Aleksanterin teatterissa. Vuodenvaihteen jälkeen alkaa koko Suomen kattava monivuotinen kiertue. Ruuskasen ja Vasaman edellinen lastenesitys Keisarin uudet vaatteet oli suuri hitti, minkä vuoksi ryhmä on haluttu vierailija sekä isoilla teatterinäyttämöillä että kouluilla. Kaksikon esitykset ovat keränneet jo yli 60 000 katsojaa.

Käsikirjoitus, ohjaus, näyttämöllä: Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Valo- ja äänisuunnittelu: Jere Kolehmainen
Perustuu Mary Shelleyn alkuperäisideaan

Esityksen tuotantoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Oskar Öflunds Stiftelse ja Alli Paasikiven säätiö.

Tuotanto: Red Nose Company / Niina Bergius ja Inka Virtanen
Yhteistuotanto Kanneltalon kanssa

Esitykset Kanneltalossa 

To 3.12.2020 klo 18, ensi-ilta
La 16.1.2021 klo 14 ja 16
Su 17.1.2021 klo 14

Ikäsuositus: 6100. Kesto n. 1 h.

Liput 6 € (+ mahd. toimitusmaksu), lippu.fi

Osoite: Klaneettitie 5

Esitykset Aleksanterin teatterissa

La 5.12.2020 klo 14
La 9.1.2021 klo 14
Su 24.1.2021 klo 12
Su 21.3.2021 klo 12
Su 11.4.2021 klo 12

Osoite: Bulevardi 2327

Red Nose Company on helsinkiläinen teatteriryhmä, yksi Suomen kysytyimmistä kiertueteattereista. Ryhmän esitykset Don Quijote, Babylon, Punainen viiva ja Juoksuhaudantie, sekä lastenteatteriesitys Keisarin uudet vaatteet ovat hurmanneet katsojia ympäri Suomen. Vuonna 2019 ryhmä teki uuden katsojaennätyksen, kaikkiaan 141 esitystä, ja tavoitti 22 000 katsojaa. 

Tuukka Vasama (1978) on Teatterikorkeakoulun käynyt näyttelijä. Hän on esiintynyt mm. Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa, radio- ja televisiotuotannoissa sekä laajasti vapaalla teatterikentällä. Hän on Red Nose Companyn perustajajäsen, tehnyt teatteriklovneriaa vuodesta 2005. Vasama on myös palkittu runoesiintyjä; hän on vakiovieras Kajaanin Runoviikolla ja Ylen Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmassa. Vasamalle myönnettiin vuonna 2018 Helsingin kaupungin taiteilijapalkinto, ja vuonna 2019 valtion taitelija-apuraha. Tänä syksynä Vasama nähdään lastenteatteri Lilla Villanin uutuusnäytelmässä “Letti”, jonka on kirjoittanut Paula Salminen. Lisäksi hän valmistelee Juhani Ahon “Juha”-oopperan kamariversiota pianisti Maria Suokkaan kanssa. 

Timo Ruuskanen (1973) on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä. Ruuskanen on Red Nose Companyn perustajia ja on tehnyt ryhmässä teatteriklovneriaa vuodesta 2005. Hän on esiintynyt suuremmissa teatteritaloissa mm. Kansallisteatterissa, Helsingin, Kuopion ja Joensuun kaupunginteattereissa, pienemmissä teattereissa sekä teatterin vapaalla kentällä. Tämä lisäksi Ruuskanen on käsikirjoittanut ja ohjannut esityksiä. Tänä syksynä Ruuskanen nähdään myös Nyrkki-sarjassa MTV3:lla. 

*********

Kutsu

Hyvä toimittaja,

olet lämpimästi tervetullut Frankensteinin ensi-iltaan torstaina 3.12. klo 18 Kanneltaloon tai la 5.12. klo 14 Aleksanterin teatteriin. Kutsu on kahdelle. 

Varaa kutsulippusi sähköpostitse: liput@rednose.fi. Kerrothan viestissäsi, kumpaan esitykseen haluat liput. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuotantosihteeri Inka Virtanen
041 706 6323
info@rednose.fi

Kulttuurituottaja Tiina Laukkanen
040 176 9173
tiina.laukkanen@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Projektisuunnittelija Terhi Honkio
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika viestintä- ja markkinointipalvelut
040 169 9706
terhi.honkio@hel.fi

Kuvat

Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen heittäytyvät hullun tiedemiehen ja hirviön rooleihin esityksessä Frankenstein. Kuva: Tero Ahonen
Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen heittäytyvät hullun tiedemiehen ja hirviön rooleihin esityksessä Frankenstein. Kuva: Tero Ahonen
Lataa
Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama pystykuvassa. Kuva: Tero Ahonen
Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama pystykuvassa. Kuva: Tero Ahonen
Lataa
Frankensteinin julistekuva. Kuva: Tero Ahonen
Frankensteinin julistekuva. Kuva: Tero Ahonen
Lataa
Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen tunnetaan saumattomasta yhteispelistään. Kuva: Cata Portin
Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen tunnetaan saumattomasta yhteispelistään. Kuva: Cata Portin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme