Helsingin yliopisto

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Jaa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

− Nykytutkimuksessa on osoitettu, että monella kulttuuri- ja yhteiskuntaelämän alueella reformaatio ei muuttanut käytänteitä nopeasti, vaan muutokset tapahtuivat hyvinkin hitaasti, teemanumeron päätoimittaja Virpi Mäkinen toteaa.

Yksiselitteistä ei ole sekään, missä vaiheessa keskiaikaiset reformit muuttuivat reformaatioksi tai kuinka pitkällä aikavälillä tapahtuneita muutoksia voi vielä sanoa osaksi reformaatiota.

Teemanumeron artikkeleissa erityistä huomiota kiinnitetään reformaation moniin tulkintoihin ja vaikutusyhteyksiin.

”Mitkä olivat Lutherin motiivit ja päämäärät hänen reagoidessaan esimerkiksi juutalaiskysymykseen niinkin aggressiivisesti ja vihamielisesti kuin hän teki. Entä miksi Luther hyökkäsi koko paavi-instituutiota vastaan identifioimalla paavin itse antikristukseksi?”

Keskeisenä tarkastelukohteena on kysymys siitä, mitä luterilaisuus on nyt.

Anneli Portmanin mukaan perinteinen suomalais-luterilainen vähään tyytymistä korostava identiteetti on jatkuvassa törmäyskurssissa muualta meille tulleiden itseään korostavien ”photoshoppaus” ja ”pitchaus”-trendien kanssa.

− Voidaankin nähdä, että nyky-Suomessa on meneillään kulttuurinen köydenveto, kun vanha luterilainen vaatimattomuus törmää itsensä pidäkkeettömään esilletuomiseen ja yleisen kerskailun suotavuuteen.

Käsiteltävinä ovat lisäksi luterilainen oppi ja sen muuttuminen, luterilaisten kirkkojen ekumeeninen toiminta sekä luterilaisen kirkon rooli kansainvälisessä avustustyössä ja ympäristötoiminnassa.

− Pohjois-Amerikan luterilaisilta on lähtöisin esimerkiksi ajatus ekoreformaatiosta, jonka mukaan maailman ympäristöä vakavasti uhkaava ilmastonmuutos edellyttäisi reformaation kaltaista kokonaisvaltaista, monia yhteiskunnallis-taloudellisia elämänmuotoja koskevia, radikaalejakin muutoksia, Panu Pihkala kirjoittaa.

Reformaation tulkinnat ja vaikutukset -teemanumeron artikkelit:

Lokakuun puolivälissä ilmestyvästä Teologisesta Aikakauskirjasta löytyvät aihetta laajemmin taustoittavat tutkimusartikkelit.

Lisätietoja:

Virpi Mäkinen, Teologisen Aikakauskirjan päätoimittaja
Systemaattisen teologian yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, teologinen tiedekunta

puh. 02941 21732, s-posti: virpi.makinen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva: Oleg Dudko, 123rf
Kuvituskuva: Oleg Dudko, 123rf
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osasto. Sivustolla julkaistaan suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita esittelevää materiaalia vuosittain kolmen eri teeman kautta.

Teologinen Aikakauskirja on Pohjoismaiden laajin teologinen tieteellinen julkaisu. Se on omalla alallaan Suomen johtava kaikki teologiset tieteenalat kattava aikakauskirja, jonka tutkimusartikkelit julkaistaan vertaisarvioinnin perusteella. Teologinen Aikakauskirja ei sitoudu mihinkään (kirkko)poliittiseen suuntaukseen, vaan on puolueeton ja avoin kaikille teologiaa ja sen lähitieteitä käsitteleville kirjoituksille. Lehti ilmestyy viisi kertaa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Anarkistit haluavat tarjota omaleimaisen poliittisen vaihtoehdon22.2.2018 10:48Tiedote

Väitöstutkimus osoittaa, että anarkistit pyrkivät tarjoamaan poliittiseen toimintaan selvän vaihtoehdon. Tähän kuuluu esimerkiksi se, että anarkistit haluavat ylläpitää uskoa perustavan yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuteen. Anarkistit tavoittelevat ”yhteisöllisen yksilöllisyyden” yhteiskuntaa, jossa yksilönvapaus ja tasa-arvo ovat sopusoinnussa ja jonka hallinta perustuu lakien sijaan keskinäisiin sopimuksiin.

Laatuongelmat lisäävät ristiriitoja hoivajohtajien ja hoitajien välille21.2.2018 09:00Tiedote

Hoivatyöntekijät voivat nähdä itseensä kohdistuvat odotukset kohtuuttomina, mutta tilanne on hankala myös hoivatyön lähijohtajille: Yhteiskuntapoliittisten odotusten mukaisesti hoivajohtajien tulisi ratkaista hoivan laatuongelmia aktivoimalla alaisiaan. Mikäli alaiset kyseenalaistavat aktivoinnin mielekkyyden, näyttäytyy johtajien työ mahdottomana, jopa haitallisena, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme