Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Regeringen måste hålla sitt löfte och ingripa i diskriminering i arbetslivet på grund av graviditet och familjeledighet

Dela

Löntagarorganisationerna FFC, Akava och STTK samt Kvinnoorganisationernas Centralförbund, Nätverket för familjers diversitet och Mothers in Business (MiB) kräver att regeringen ska genomföra de lagändringar som behövs för att förebygga diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet.

Organisationerna är besvikna över att de åtgärder för att förebygga diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet som finns inskrivna i regeringsprogrammet inte har framskridit. Det har inte heller gjorts någon utredning om hur anställningstryggheten för dem som återvänder till jobbet efter familjeledighet kan förbättras.

Syftet med att precisera lagstiftningen är att förhindra att graviditet eller familjeledighet påverkar möjligheterna för visstidsanställda att fortsätta jobba.

Organisationerna betonar att diskrimineringen inte är könsbunden och att diskrimineringen också kan riktas mot olika familjeformer, vilket bör beaktas i utredningen och lagberedningen.

Organisationerna är oroade över att de åtgärder som behövs för att förebygga diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet hotar att bli ogjorda.

– I den arbetsgrupp som har tillsatts för att bereda ändringarna i lagstiftningen har arbetet kört fast. Arbetsgruppens mandat löper ut vid årsskiftet, men gruppen har ännu inte kunnat bereda de lagändringar som behövs.

Organisationerna betonar att det nu är viktigt att säkerställa att arbetsgruppen har förutsättningar att göra sitt arbete genom att ge den mer tid.

Regeringen har som mål att göra Finland till ett ledande land i fråga om jämställdhet. Regeringsprogrammet fäster särskild uppmärksamhet vid att förbättra jämställdheten i arbetslivet och familjerna.

Mer information:
FFC: Anu-Tuija Lehto, jurist, tfn 040 778 1080
Akava: Lotta Savinko, chef för jämställdhets- och arbetsmiljöfrågor, tfn 040 504 4356
STTK: Anja Lahermaa, jurist, tfn 828 6845
Mothers in Business: Annica Moore, verksamhetsledare, tfn 044 705 7333
Kvinnoorganisationernas Centralförbund: Terhi Heinilä, generalsekreterare, tfn 040 530 5544
Nätverket för familjers diversitet: Anna Moring, ledande sakkunnig, tfn 050 375 0832

Nyckelord

Dokument

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK tyrmää hallituksen ehdotuksen – Työttömyysturvan työssäoloehdon uudistaminen on toteutettava ilman pienituloisten turvan heikentämistä12.8.2022 13:04:06 EEST | Tiedote

SAK pitää kohtuuttomana sitä, että työttömyyspäivärahan saamisen ehtona olevan työssäoloehdon euroistaminen toteutetaan säästötoimenpiteenä. Sanna Marinin hallituksen esitys heikentäisi pienituloisten työntekijöiden turvaa, koska se saattaisi laskea osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien työttömyyspäivärahaa nykyisestä.

Perhevapaauudistuksen onnistuminen edellyttää työnantajien asennemuutosta3.8.2022 14:52:32 EEST | Tiedote

Suomessa työntekijät suhtautuvat myönteisesti perhevapaiden tasaisempaan jakautumiseen vanhempien kesken. SAK:laisten alojen luottamusmiehistä ja työsuojeluvaltuutetuista vain kolme prosenttia kertoo, että työpaikan ilmapiiri perhevapaiden tasaisempaa jakautumista kohtaan on torjuva. Tieto kerättiin 24.6.—4.7.2022 kyselyllä, johon vastasi 860 luottamushenkilöä SAK:laisilta aloilta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum