Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Regeringens omöjliga vårdreform föll äntligen – under nästa regeringsperiod behövs en vårdreform som förminskar hälsoklyftorna

Jaa

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL är nöjt med att vårdreformen inte genomförs i den form som den nuvarande regeringen föreslår. Finlands social- och hälsovårdstjänster måste förnyas så att hälsoklyftorna förminskas och huvudansvaret för servicen förblir hos den offentliga sektorn.

Det är en god nyhet för alla finländare att vårdreformen i sin nuvarande form föll. Den modell som regeringen drev på skulle ha naggat medborgarnas tjänster i kanterna och öppnat dörren för företagens obegränsade vinstmaximering.

Under den kommande regeringsperioden behöver Finland en vårdreform som uppriktigt förminskar hälsoklyftorna, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

– JHL har länge kritiserat valfriheten som regeringen har drivit på. Den skulle på en gång ha öppnat marknaden för konkurrens. Den kommande regeringen måste förnya social- och hälsovården så att huvudansvaret för servicen förblir hos den offentliga sektorn. Företag och organisationer kan komplettera den offentliga sektorn.

Niemi-Laine säger att Finland behöver ny lagstiftning där vårdföretagens vinstmaximering tyglas. En modell kunde vara tillämpande av de verksamhetsprinciper som de nuvarande företagen inom det samhälleliga fältet iakttar, enligt vilka hälften av vinsten ska styras till det allmänna intresset.

Vårdreformen borde äntligen föras i mål under kommande regeringsperiod. Branschens proffs har redan i åratal levt i osäkerhet då den egna arbetsplatsens framtid har varit höljd i dunkel. Vid beredningen av reformen måste man utnyttja det lagstiftningsarbete som redan gjorts.

Den nuvarande regeringen hade nästan helt glömt bort stödtjänsterna. T.ex. vårdbiträdena, matservicearbetarna och anstaltsvårdarna garanterar med sin egen arbetsinsats att vårdpersonalen kan koncentrera sig på sitt eget yrke. Den offentliga sektorn ska ha fortsatt rätt att genomföra stödtjänster utan konkurrensutsättning.

Regeringen verkar också ha glömt bort socialservicens roll och i reformen koncentrerade man sig för mycket på tillgången till hälsocentrals- och läkartjänster, kritiserar Niemi-Laine. Social- och hälsovårdstjänsterna ska i den kommande reformen kopplas tätare ihop.

– Den vårdreform som regeringen drev på var ett omöjligt paket som baserade sig på politisk kohandel. Valfriheten och landskapsreformen kopplades ihop till ett paket, som blev en omöjlig lagmastodont. Att reformen föll var det bästa beslutet som regeringen fattat beträffande vårdreformen.

Den omöjliga vårdreformen drog till slut med sig hela regeringen. Det var dags för den här sorgliga regeringen att avgå, säger Niemi-Laine.

– Under statsminister Sipiläs ledning har regeringen under hela sin mandatperiod gjort nedskärningar på vanliga människors bekostnad och trampat ner på arbetstagarnas rättigheter. Detta har varit den mest arbetstagar- och kvinnofientliga regering som Finland har haft på länge.

Mer information:
Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s mer än 200 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Problemen med plattformsekonomin måste lösas genom precisering av arbetsavtalslagarna, kräver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine1.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

De nya formerna av arbete hotar arbetstagarnas rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och företagshälsovård, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i sitt första maj-tal. Man måste kraftigt kunna ingripa i problemen lagstiftningsvägen, eftersom en del av arbetsgivarna som verkar på plattformerna kringgår sina skyldigheter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme