Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland utövade för första gången tillsyn över bekämpningen av miljöskador

Jaa
Två av räddningsverken i verksamhetsområdet kom upp till den nivå som krävs medan tre inte nådde upp till den krävda nivån. Bristerna hotar inte beredskapen för bekämpning av miljöskador.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland utövade i fjol första gången tillsyn över nivån och beredskapen för bekämpning av miljöskador i räddningsverken på riksnivå tillsammans med de övriga regionförvaltningsverken.

Enligt tillsynen har två räddningsverk i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område uppnått den nivå som krävs och har beredskap att bekämpa miljöskador på det sätt som riskbedömningen förutsätter. Tre av räddningsverken kom inte upp till den fastställda kravnivån. Enligt regionförvaltningsverket var bristerna inte så betydande i något av räddningsverken att beredskapen att bekämpa miljöskador skulle vara allvarligt hotad och att ett föreläggande om att avhjälpa brister behöver meddelas.

Gällande bekämpningen av miljöskador utvärderar regionförvaltningsverket både beredskapen att bekämpa miljöskador och hur man klarar av de aktuella uppgifterna. Vid utvärderingen av tillsynsresultaten bör noteras att det finns variation i räddningsverkens verksamhetsmiljöer och risker för miljöskador och att olika nivåer på riskerna för miljöskador, såsom risker i havsområden och insjöområden, kan påverka resultatet av utvärderingarna.

Regionförvaltningsverket utövade tillsyn både över servicenivån på bekämpningen av miljöskador och över att planen för bekämpning av miljöskador grundar sig på en riskbedömning, motsvarar beslutet om servicenivå och omfattar det innehåll som krävs enligt lag och förordningar. Vid tillsynen användes en blankett som regionförvaltningsverket utarbetade år 2021 och utgående från den kunde tre olika nivåer fastställas för räddningsverken. Nivåerna grundar sig på en verksamhetsmodell som regionförvaltningsverket skräddarsydde under 2021 och som innehåller både internationella och nationella drag.

Bekämpningen av miljöskador togs 1.1.2019 med som en del av räddningsverksamheten enligt räddningslagen. Samtidigt som den tidigare speciallagstiftningen upphävdes överfördes tillsynsuppdraget över räddningsväsendet som tidigare hörde till NTM-centralerna på regionförvaltningsverken. Tillsynen över räddningsverkens ansvar inom bekämpningen av miljöskador utövas av regionförvaltningsverken som en del av deras normala tillsyn över räddningsväsendet.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, direktör Tarja Wiikinkoski tarja.wiikinkoski@rfv.fi eller +358 295 018 800

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, räddningsöverinspektör Jussi Herranen jussi.herranen@rfv.fi eller +358 295 018 505


Riksomfattande pressmeddelande: 18 räddningsverk når inte upp till kravnivån för beredskapen för miljöskador – regionförvaltningsverket utvärderar läget för bekämpningen av miljöskador för första gången på riksnivå, Pressmeddelande 6.4.2023 - Regionförvaltningsverket (rfv.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme