Jyväskylän yliopisto

Rehtori Keijo Hämäläinen: Tiedeyhteisöllä ja medialla yhteinen vastuu oikean tiedon levittämisessä 

Jaa

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2020-2021 avajaispuhe 2.9.2020 Vapaa julkaistavaksi 2.9.2020 klo 13.30

Rehtori Hämäläinen lukuvuoden 2019-2020 avajaisissa.
Rehtori Hämäläinen lukuvuoden 2019-2020 avajaisissa.

Lukuvuoden avajaispuheessaan rehtori Keijo Hämäläinen toi esiin sekä tutkijoiden ja toimittajien, että tutkijoiden ja päättäjien tärkeän yhteistyön pandemiakriisin aikana.

Hämäläisen mukaan koronapandemia on lisännyt kiinnostusta ja luottamusta tieteeseen ja myös ammattimaiseen journalismiin. Silti koronaan suhtautuminen jakaa yleisöjä eikä kaikille edes punnittu tieto kelpaa.

-        Jos ajautuu seuraamaan pelkkää personoitua uutisvirtaa, vaarana on kuplautuminen ja kuppikuntiin poteroituminen. Sosiaaliset todellisuudet eriytyvät. Yhteiskunnan polarisoituminen jatkuu.

-        Totuuden löytyminen edellyttää etsimistä ja altistumista erilaisille näkökulmille. Mutta miten voimme turvata, että kansalaisten saatavilla on erilaisia näkökulmia ja toimitettuja, faktatarkistettuja mediasisältöjä? Yliopistot vastaavat sivistystehtävästään. Yliopistot vastaavat myös viestintäalan koulutuksesta. Mutta kuka vastaa siitä, että ammattimaisella journalismilla ja viestintäosaamisella on kysyntää? Vastuu on kaikilla kansalaisilla. Jotta meillä säilyisi mahdollisuus luotettavaan tiedonvälitykseen, meidän täytyy olla valmiita maksamaan myös laadukkaasta journalismista.

Kriisin keskellä on vahvistunut myös, miten elintärkeää on tuoda tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi. Hämäläinen kiitti tiedeyhteisöä, joka on käynnistänyt ripeästi koronaan liittyviä uusia tutkimuksia, ja tarjonnut päättäjille testattua tietoa. Asiantuntijoiden näkemyksiä on myös kiitettävästi kuunneltu päätöksenteossa.  

Hämäläinen uskoo, että kriisin voi kääntää voitoksi ja aluksi uuteen nousuun.

-        Historia opettaa, että kauheimmistakin katastrofeista voi selvitä voittajina. Keskiajalta pohjautuvat akatemiat ovat kestäneet maailman kuohuissa vahvan arvopohjan sekä rohkeiden ja luovien yksilöidensä voimin. Meilläkin on käytössämme nämä historiassa koetellut vahvuudet, joiden voimin uudistua ja vahvistua.

Puhe kokonaisuudessaan saatavissa 2.9.2020 klo 13.30 täältä

Lisätietoja:

rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi

Kuvat

Rehtori Hämäläinen lukuvuoden 2019-2020 avajaisissa.
Rehtori Hämäläinen lukuvuoden 2019-2020 avajaisissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme