Tampereen yliopisto

Rehtori Mari Walls lukuvuoden avajaisissa: Tieteen ja kilpailukyvyn turvaamiseksi sitouduttava pitkäjänteiseen rahoitukseen

Jaa

Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls käsitteli yliopistojen taloudellista tilannetta puhuessaan lukuvuoden avajaisissa tiistaina 7. syyskuuta.

— Fuusiovaiheen jälkeen Tampereen yliopisto joutuu tasapainottamaan talouttaan tilanteessa, jossa julkisen talouden liikkumavaran kapeneminen heijastuu voimakkaasti yliopistojen rahoitukseen. Tieteen rahoituksessa Suomen Akatemian myöntövaltuuteen suunniteltu merkittävä leikkaus tulisi osumaan kipeästi myös Tampereen yliopistoon, Walls totesi.

— Lisäksi tulevina vuosina yliopistokenttää haastaa hallitusohjelman tavoite, jonka mukaan vähintään puolet nuorista aikuisista suorittaa korkeakoulututkinnon vuoteen 2030 mennessä. Korkeakoulujen odotetaan yltävän tähän tavoitteeseen ilman kustannukset täysmääräisesti kattavaa lisäpanostusta.

Toimintaympäristön kehitys ja taloudellinen näkymä edellyttävät Tampereen yliopistolta selkeitä strategisia valintoja ja toimenpiteiden vaikuttavuutta.

— Yliopiston ydintoimintojen – tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen – turvaamiseksi ja vahvistamiseksi on tärkeä edistää tilakehitystä kampuskehitysstrategian mukaisesti, uudistaa tukipalvelutoimintoja sekä realisoida fuusion synergiahyödyt täysmääräisesti, rehtori sanoi.

Ydintoimintojen osalta Tampereen yliopisto keskittyy lähivuosina erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen laatuun ja vaikuttavuuteen sekä kansainvälisen veto- ja pitovoimamme vahvistamiseen. Tänä syksynä toimintansa käynnistävät kaksi yliopiston omaa tutkimusta vahvistavaa avausta, tieteenalarajat ylittävät tutkimusalustat sekä uusi monitieteinen tutkijakollegium.

— Maamme hallitukselle yliopistoilla on yhteinen viesti: tulevan varalle paras vakuutus on panostus tutkimukseen ja koulutukseen. Vahva tiedeperusta on avainasemassa, kun tahdomme turvata innovaatiokykymme, vauhdittaa kestävää kasvua ja varautua kriiseihin. Suomen tieteen ja kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan sitoutumista korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen pitkäjänteiseen rahoitukseen ja TKI-investointien kasvattamiseen, Walls totesi.

Juhlapuheen pitänyt johtaja Mari Pantsar Sitrasta käsitteli ekologista kestävyyskriisiä.  

— Parhaan motivaation toiminnalle ekologisen kestävyyskriisin ratkaisemisessa antaa tutkittu tieto, joka kertoo, että ongelmat ovat vielä luonnontieteellisesti, teknisesti ja taloudellisesti ratkaistavissa. Nyt ne on saatava myös poliittisesti ratkaistua, Pantsar sanoi.

— Onneksi politiikka on ihmisten luomaa, joten sen suuntaa voidaan kääntää. Luonnontieteellisiä faktoja emme voisi muuttaa, Pantsar huomautti.

Ylioppilaskunnan edustajana puhui Tampereen ylioppilaskunta TREY:n puheenjohtaja Iiris Taubert.

Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden alumni. Hän on tekniikan tohtori, Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen.

Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheet:
viestintäpäällikkö Katja Ayres,
040 849 0505,
katja.ayres@tuni.fi

Vuoden Alumnin haastattelupyynnöt:
viestinnän ja markkinoinnin yhteyspäällikkö Minna Puntila,
040 849 0503,
minna.puntila@tuni.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Vanhemmat eivät aina saa riittävästi tukea lapseen kohdistunutta väkivaltarikosta tutkittaessa20.9.2021 09:51:17 EEST | Tiedote

Suomessa tutkitaan hyvin monimuotoisia lapsiin kohdistuvia väkivaltaepäilyjä rikoksena. Tietyissä tilanteissa poliisi voi pyytää virka-apua terveydenhuollosta epäilyn selvittämiseksi ja myös lapsen suojelulliset tarpeet on huomioitava selvittämisen aikana. YTM Essi Julinin väitöstutkimus osoittaa, että monialainen viranomaistoiminta aiheuttaa vanhemmille monenlaisia seurauksia, kun heidän lapseensa kohdistunutta väkivaltaa tutkitaan.

Tulevaisuuden pehmeät robotit liikkuvat valon avulla20.9.2021 09:06:25 EEST | Tiedote

Pehmeä robotiikka on nopeasti kehittyvä tutkimusala, mikä pyrkii tuottamaan uusia pehmeisiin materiaaleihin pohjautuvia ratkaisuja nykyisin käytössä oleville metallikuorisille roboteille, joiden liikettä ohjataan sähköllä. Lupaavimmat materiaalit pehmeiden robottien valmistuksessa ovat ”älykkäät”, ulkoisiin ärsykkeisiin reagoivat polymeerit, joiden liikettä voidaan ohjata käyttämällä polttoaineena valoenergiaa.

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

NYT!-tutkimus: Yhä nuoremmat lapset haluavat osallistua ekokriisin ratkaisemiseen14.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopistossa vuonna 2020 käynnistyneen alaikäisten ympäristökansalaisuutta selvittävän NYT!-hankkeen kenttätyö on aktiivisimmillaan: kuluvan syksyn aikana leirikoulupiloteissa tutkijat viettävät nuorten kanssa aikaa luonnossa seikkailullisten aktiviteettien parissa ja keskusteluttavat heitä siitä, millaisia esteitä ja mahdollisuuksia heillä on toimia ekokriisin ratkaisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme