Rehtori Sari Lindblom: Tutkittu tieto tarjoaa ratkaisuja ja ohjaa läpi kriisien
Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom korosti vuosipäivän juhlapuheessaan tutkitun tiedon merkitystä kestävän yhteiskunnan rakentamisessa sekä tulevaisuutemme tärkeimpien kysymysten ratkaisemisessa. Hän painotti myös pitkäjänteisen tutkimusrahoituksen tärkeyttä.
– Haluamme luoda Suomeen hyvinvointia kestävällä tavalla. Pitkäjänteinen ja taattu tutkimusrahoitus on tähän avain. Haluamme jatkaa työtä, jota olemme tehneet vuosisatojen ajan yhteiskunnan hyväksi, rehtori Sari Lindblom lausui juhlapuheessaan yliopiston 382. vuosipäivän aattona.
Lindblomin mukaan päättäjillä ja tiedeyhteisöllä on yhdessä vastuu siitä, että yhteiskuntamme osaamisesta pidetään huolta. Yliopiston merkitys tässä kokonaisuudessa on tärkeä.
Lindblom nosti puheessaan esiin monia yhteiskuntaa tällä hetkellä vavisuttavia aiheita. Yliopiston tuottama tutkittu tieto luo kuitenkin luotettavan ja vankan pohjan, jonka päälle elämää voi rakentaa.
– Meillä on tuore kokemus nopeasti kehitetyistä koronarokotteista ja osaamme paremmin tunnistaa uusia viruksia. Olemme ottaneet askeleita kohti vähäpäästöistä energiantuotantoa, kun tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan fuusioenergiaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Voimme rakentaa rauhaa, kun ymmärrämme, miten sosiaalisen median kuplat ja informaatiovaikuttaminen meihin vaikuttavat, Lindblom vakuutti.
Pitkäjänteinen ja taattu tutkimusrahoitus avain kestävään hyvinvointiin
Lindblom otti puheessaan kantaa ajankohtaiseen kysymykseen tutkimuksen rahoituksesta; Suomen Akatemian rahoitusta sekä koko tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoitusta käsitellään hallituksen kehysneuvotteluissa muutaman viikon päästä.
– Luotan vahvasti siihen viestiin, ettei Akatemian rahoitukseen kohdisteta leikkauksia. Tieteeseen ja parhaaseen tutkimukseen perustuviin innovaatioihin panostamalla voimme saavuttaa hallituksen asettaman tavoitteen tutkimus- ja kehitystoiminnan neljän prosentin osuudesta bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Aikaa on enää kahdeksan vuotta. Siksi on toimittava nyt.
Innovaatioita ja koulutuksen kehittämistä – yliopisto ja Helsingin kaupunki yhteistyössä
Lindblom korosti, että yliopisto on erottamaton osa yhteiskuntaa, kaupunkia ja yhteistä elämänpiiriämme. Vaikka yliopisto vaikuttaa monilla paikkakunnilla, sen vaikutus on luonnollisesti suurin Helsingissä. Kaupungin ja yliopiston yhteistyö näkyy konkreettisesti esimerkiksi koulujen ja koulutuksen kehittämisessä.
– Meilahden kampuksen ja yliopiston yhteistyöllä tuetaan kaupunkilaisten hyvinvointia. Terveydenhuolto hyötyy kampuksen lääketieteellisestä tutkimuksesta ja yliopistosairaalan akateemisesta yhteisöstä. Viikin kampusalueelle taas luodaan yliopiston ja kaupungin yhteistyönä innovaatiokeskittymää, jossa tavoitellaan ratkaisuja maailman kestävyyshaasteisiin, kuten nykymalliseen ruuantuotantoon, tutkimuksen, opetuksen ja yritysten yhteistyöllä.
Helsingin luonnontiedelukio muuttaa pian Kumpulan kampukselle.
– Lukiolaisten opetusta on helppo rikastaa tieteen uusimmilla löydöksillä, ja osana lukio-opintoja on vaivatonta suorittaa myös yliopistokursseja niin halutessaan, Lindblom kertoi.
**
Rehtori Sari Lindblomin puhe Helsingin yliopiston 382. vuosipäivän aattona on katsottavissa perjantaina 25.3. klo 11 yliopiston YouTube-kanavalla ja myöhemmin tallenteena: https://youtu.be/_ToQrvDRvUw. Puhe julkaistaan kokonaisuudessaan myös helsinki.fi-sivustolla.
Lisätietoja:
Rehtori Sari Lindblom, sari.lindblom@helsinki.fi, puh. 029 412 2210 (johdon assistentti Maija Roitto)
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämeren henkeäsalpaava vedenalainen maailma ja intohimoiset merentutkijat - 120 vuotta tutkimustyötä Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla19.5.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Tvärminnen eläintieteellinen asema on Itämeren vanhimpia tutkimusasemia. Korkeatasoista merentutkimusta on tehty yli 120 vuoden ajan ja tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää Itämeren ainutlaatuista rannikonläheistä luontoa. Juhlavuoden näyttelyssä esitellään Itämeren erityispiirteitä ja intohimoisia merentutkijoita uuden tiedon ja ajankohtaisten tutkimuskysymysten äärellä.
Kaupungistumiselta puuttuu visio19.5.2022 14:18:42 EEST | Tiedote
Ilppo Soininvaara tutki poliittisen maantieteen väitöstyössään kaupungistumisen politiikka Suomessa. Kaupungistumisen politiikassa kamppaillaan siitä, minkälaisiksi tulevaisuuden alue- ja kaupunkirakenteet kehittyvät.
Kutsu: Tule kuuntelemaan uusien professorien juhlaluentoja 25.5.19.5.2022 13:23:15 EEST | Kutsu
Helsingin yliopiston 16 uutta professoria kertovat tieteenalojensa tuoreista tutkimusaiheista keskiviikkona 25.5.2022 klo 14 alkaen yliopiston päärakennuksessa (os. Unioninkatu 34).
Typpihappo voi vaikuttaa aerosolihiukkasten muodostumiseen ilmakehän yläosissa19.5.2022 08:48:25 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa löydettiin mekanismi, jolla typpihappo, rikkihappo ja ammoniakki voivat yhdessä muodostaa hiukkasia ja jääytimiä huomattavasti tehokkaammin kuin aiemmin tunnetut mekanismit. Mekanismilla arvioidaan olevan merkitystä erityisesti troposfäärin yläosan kylmissä olosuhteissa.
KUTSU 1.6. klo 18-20: Tutkimukseen pohjautuva lyhytelokuva Covid Diaries on kuvaus pelosta ja toivosta18.5.2022 15:22:25 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan lyhytelokuva Covid Diariesta, jonka aiheena on keväällä 2020 eri Euroopan maissa ensimmäisten koronasulkujen aikana päiväkirjaa pitäneiden ihmisten jokapäiväinen elämä ja tuntemukset. Elokuvan tarkoituksena on esitellä tunteellisia reaktioita, joita pandemia ihmisissä herätti: pelkoa, toivoa, kokemusta vangittuna olemisesta ja vapautumisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme