Uusi puu

Reijo Hongisto: Paitoja puusta

Jaa

Nappulat kaakkoon, kuulosuojaimet korville ja nykäisy käynnistinnarusta. Raivuri pärähtää käyntiin ja terän vauhti kiihtyy. Saha lonkalle, kypärän silmikko alas ja eikun menoksi. Edessä on muutama hehtaari raivattavaa. Moottori ärisee kainalossa ja terä leikkaa leppää, pajua ja koivunrisuja. Jätän nuoret kuuset kasvamaan. Männyntaimet parturoi hirvi, mutta kuusiin ei ole pitkäturpa koskenut. Liekkö liian tikkuista syötävää.

Kansanedustaja Reijo Hongisto luottaa suomalaisen metsäteollisuuteen myös ahkeroidessaan raivasusahan kanssa omassa metsässä.
Kansanedustaja Reijo Hongisto luottaa suomalaisen metsäteollisuuteen myös ahkeroidessaan raivasusahan kanssa omassa metsässä.

Saha soi ja paidanselkä alkaa kastua, kypärän alta valuu hiki silmiin. Aina tämä paperinpyörittämisen voittaa. Hyötyliikuntaa parhaasta päästä. Ajatus karkaa kypärän alta Äänekoskelle. Sinnekö nämäkin puut aikanaan matkaavat? Mene ja tiedä.

Äänekosken sellutehtaan laajennus näytti, että auringonlaskun alaksi ristitty metsäteollisuutemme porskuttaakin ennätysvauhtia. Mikäs on porskuttaessa kun puuta kasvaa entistä nopeammin, tässäkin taimikossa latvakärkän pituus lähes puoli metriä. Maassa on voimaa ja nuorella puulla tahto kasvaa. Kun vaan olisi kasvutilaa, etteivät muut risut ja vaivaiskoivut puske kainaloista ja pitemmät pimennä auringonvaloa.

Tukkia tulee ja kuitupuuta. Lankkua, lautaa ja sellua. Sitähän suomalaiset ovat aina osanneet tehdä ja viedä. Paperista puhumattakaan. Maailmalla huudetaan suomalaisen puun ja perinteisten puutuotteiden perään. Perinteet velvoittavat, mutta perinteiden vangiksi ei saa jäädä. Uutta pitää kehittää ja vallata uusilla tuotteilla lisää vientimarkkinoita.

Puuvillainen paita on hiestä märkä. Puuvilla on janoinen kasvi, se imee vettä kasvaessaan ja kankaana. Monissa maissa puuvillaa viljellään keinokastelun avulla. Vettä tarvitaan janoisiin suihin, ei kastelukannuihin puuvillapelloille. Esi-isämme tekivät koivuntuohesta virsut jalkoihinsa ja kontin selkäänsä. Nykypolvi pisti paremmaksi ja teki puukuiduista kankaan. Puusta on moneksi, jos vaan riittää rohkeutta hyödyntää jo kehitettyä teknologiaa.

Suomessa on keksitty keino valmistaa pitkäkuituisesta puusta lankaa. Tämän ”puulangan” tekeminen on varsinainen ekoteko, sillä pellavaan verrattuna puulangan valmistukseen kuluu 99 prosenttia vähemmän vettä ja 80 prosenttia vähemmän energiaa, eikä lainkaan myrkkyjä. Tämä on suomalainen täsmäase kehitysmaita koettelevaan kuivuuden ja eroosion torjuntaan.

Lankaa ei kannata viedä maailmalle kerinä, vaan lanka on jalostettava Suomessa valmiiksi vaatteiksi. Ympäristöystävällisille vaihtoehdoille on kysyntää. Tässä on markkinarako!
Puuta ilman muuta – vaikka paitoina.

Reijo Hongisto
kansanedustaja
Uusi vaihtoehto

Videohaastattelussaan kansanedustaja Reijo Hongisto korostaa biotuotealan perustutkimusta: "On kansakunnan etu jalostaa puuta mahdollisimman pitkälle, alan perustutkimusta ei saa sirpaloida"

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansanedustaja Reijo Hongisto luottaa suomalaisen metsäteollisuuteen myös ahkeroidessaan raivasusahan kanssa omassa metsässä.
Kansanedustaja Reijo Hongisto luottaa suomalaisen metsäteollisuuteen myös ahkeroidessaan raivasusahan kanssa omassa metsässä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

050 401 9855http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme