Kirjapaja

Reijo Laatikaisen kirjasta apua vatsavaivoista kärsiville

Jaa

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat – FODMAP-ruokavalio haltuun (Kirjapaja) on ilmestynyt uutena laitoksena, johon on lisätty päivitettyjä tietoja. Kirjassa kerrotaan havainnollisesti, kuinka vatsan hyvinvointia voi edistää omilla valinnoilla. Teoksen helppojen ohjeiden ja reseptien avulla vatsa rauhoittuu ja elämänlaatu kohenee.

Ruokavalion perustana on huonosti imeytyvien eli FODMAP-hiilihydraattien rajoittaminen, säännöllinen syömisrytmi ja yleisterveyttä muutoinkin edistävät ravintovalinnat..

Potilastyönsä kautta Laatikainen näkee, miten vatsapotilaita on paljon ja osa heistä oirehtii vaikeastikin. ”Useimmilla vatsavaivat ovat nopeasti ohimeneviä, mutta varsin suuri osa meistä suomalaisista, jopa 20 %, kärsii jatkuvista, elämää häiritsevistä toiminnallisista vatsavaivoista, joihin ei ole löytynyt selvää elimellistä vikaa”, Laatikainen sanoo.

”Kirja ei ole suoranaisesti tarkoitettu tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon, koska esimerkiksi FODMAP-ruokavaliolla ei ole voitu osoittaa selvää vaikutusta suoliston tulehdukseen. Silti Crohnin taudista ja haavaisesta paksusuolen tulehduksesta kärsivät voivat todennäköisesti lievittää kirjan avulla toiminnallisia oireitaan, kuten ripulia, kipua, turvotteluja jne.”

Herkän vatsan valinnat  ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2015. Vatsavaivojen määrä ei Laatikaisen mukaan ole viimeisten vuosien aikana ollut ainakaan vähenemään päin. Kirjan pohjana oleva tieteellinen tutkimuskin on mennyt merkittävästi eteenpäin tässä ajassa. ”Väittelin itse loppuvuonna 2018 ärtyvän suolen oireyhtymästä ja viljoista, ja siinä vaiheessa tietoni oli luonnollisesti päivitettävä perin pohjin”, Laatikainen sanoo.

Teos sisältää uusia kappaleita esimerkiksi ulosteensiirroista, histamiini-intoleranssista, vegaanisesta sekä kevennetystä FODMAP-rajoituksesta ja SCD-ruokavaliosta. Uutta tietoa on toiminnallisesta turvottelusta, ummetuksesta ja ripulista, vuotavasta suolesta sekä histamiini-intoleranssista ja joidenkin yksittäisten ruoka-ainesten sopivuudesta herkkävatsaisille.

Laatikaisen mukaan suurin osa kirjan sisällöstä on silti samaa kuin erinomaisen vastaanoton saaneessa edellisessä versiossa. ”Moni tutkitun tiedon pala vain vahvistuu, ei suinkaan muutu, tiedon lisääntyessä ja tutkimustiedon karttuessa”, hän sanoo.

Reijo Laatikainenon laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija. Hän on väitellyt viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Verensokeri haltuun (2020), Taltuta lievä tulehdus (2019) ja Pötyä pöydässä (2018).

 

Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat – FODMAP-ruokavalio haltuun. 168 s. Kansi Anna Makkonen. Sid. ISBN 978-952-354-353-9. Kl 59.34. Ilmestynyt

 

Lisätietoja ja haastattelut:
Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Reijo Laatikainen |reijo.laatikainen@booston.fi | p. 040 717 1753 | @pronutritionist (Twitter)

Arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Opas vitamiinien ja kivennäisaineiden viisaaseen käyttöön27.10.2021 14:08:12 EEST | Tiedote

Reijo Laatikaisen uusi kirja Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (Kirjapaja) selvittää, miten ja mistä saada sopivasti tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Mikä on niiden mahdollinen hyöty, haitta ja yksilöllinen tarve? Milloin vitamiinien ja suojaravinteiden liian vähäinen saanti on todennäköistä ja miten asia tulisi huomioida? Mitkä taas ovat liian suuren saannin vaarat?

Muistelmat poliittisesta lähihistoriasta ja Keskustan sisäpiiristä30.9.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Keskustan kuiskaaja -teoksessa (Kirjapaja) Timo Laaninen kertoo vuosistaan politiikassa, keskustan taustavaikuttajana ja puolueen pitkäaikaisena luottomiehenä. Hänen matkaansa 1970-luvun koululaispolitiikasta viime vuosiin mahtuu paljon: poliittisia voittoja ja tappioita, ihmisiä, historiaan piirtyneitä dramaattisia hetkiä, ihanteita, arkea ja jalkatyötä. Suomessa on moni asia näinä vuosikymmeninä muuttunut, myös Suomen Keskusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme