Oulun yliopisto

Reikäkorteista itseohjautuviin autoihin ja Nivalasta Nanjingiin

Jaa
Tietojenkäsittelytieteet täyttää Oulun yliopistossa 50 vuotta. Oululaisen ohjelmistoalan kasvu, kehitys ja koulutus ovat olleet pohjoissuomalaisten hyvinvoinnin ja alueellisen kilpailukyvyn kannalta tärkeitä tekijöitä.

Tulevana perjantaina Oulun yliopistossa pidetään tietojenkäsittelytieteiden opetuksen ja tutkimuksen juhlaseminaari. Tietojärjestelmistä kaikki alkoi ja ohjelmistotuotanto tuli mukaan vuonna 1987. Tietojenkäsittelytieteet ovat nykyisin osa tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaa. Aiemmin se oli oma laitos ja kokonaisuus osana luonnontieteellistä tiedekuntaa. Nuori tieteenala on elänyt kiivasta kehitystä ja tietysti historiallinen merkitys on suuri.

Tietojenkäsittelytieteiden laitos oli Suomen suurin alan kouluttaja vuosituhannen alussa. Perusopetuksen lisäksi oli työvoimapulaan nopeana ratkaisuna neljä erillistä maisteriohjelmaa: digitaalinen media, ohjelmistotuotanto, tietoturva ja mobiilipalvelut. Toimintaa oli seitsemällä paikkakunnalla. Tehtiin etäopetusta, videoituja luentoja ja digitaalista oppimateriaalituotantoa. Viimeiset kymmenen vuotta on terävöitetty kärkeä ja keskitytty tietojärjestelmiin ja ohjelmistotuotantoon, kahteen alan peruspilariin. Vuodesta 2011 maisterivaihe on pidetty englanninkielisenä. Software systems and services development in the global environment (GS3D) -opetuskokonaisuus onkin tuonut satoja opiskelijoita yli 20 maasta opiskelemaan Ouluun.

Tietojenkäsittelytieteissä on tapahtunut muutos alueellisena vaikuttajan toimimisesta kansainväliseksi kouluttajaksi. Enää ei olla vain eri paikkakunnilla Pohjois-Suomessa vaan maailmalla. Uusin avaus on ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman vienti Kiinan laajoille koulutusmarkkinoille. Ensimmäiset sata kiinalaista opiskelijaa aloitti Nanjingissa viime syksynä oululaisin opein. Etäopetuksen lisäksi Oulun yliopiston opettajat käyvät pitämässä intensiivikursseja Nanjingissa.

Etäopetusta harjoiteltiin ja harjoitettiin 10-20 vuotta sitten esimerkiksi Nivalaan, Ylivieskaan, Kajaaniin, Raaheen, Kuusamoon ja nyt ajanmukaisin metodein hieman kauemmas. Jatkossa yhtenä kehityskohteena tuleekin olemaan keskeistä erilaiset tilauskoulutukset, jotka eivät suoraan välttämättä johda tutkintoon vaan tarjoavat täsmäosaamista yrityksille niin Suomessa kuin muuallakin. Tärkeää tässä on yhteiskunnan murrokseen reagointi ja uudenlaisten työurien mahdollistaminen sekä koulutusviennin kehittäminen. Yliopisto on väylä kansainväliseen elämään.

Tutkimus on ollut kansainvälistä aina

Tutkimusryhmissä tällä hetkellä puolet henkilöstöstä on ulkomailta. Samoin keskimäärin tutkimusryhmien rahoituksesta puolet on ulkopuolista rahaa. Yritysyhteistyö on edelleen vahvaa. Tietojenkäsittelytieteiden toiminta Oulussa alkoi koulutuksesta. Vuonna 1969 alueen kasvava työvoimatarve johti siihen, että laitos perustettiin yliopistoon kouluttamaan alan ensimmäisiä osaajia. Samalla tietysti alettiin tehdä tutkimusta. Samat tarpeet ovat edelleen olemassa ja toiminta jatkuu.

Keskeistä on aina ollut työelämäorientoitunut tapa opiskella sekä se, että koulutetaan osaajia elinkeinoelämään ja yhteiskunnan hyödyksi. Nuorena tieteenalana on ollut tutkimuksessa luontevaa tehdä monitieteistä yhteistyötä kautta historian muiden teknillisten alojen ja tuotantotalouden sekä esimerkiksi kasvatustieteilijöiden, taloustieteilijöiden, arkkitehtien ja maantieteilijöiden kanssa.

Tietojenkäsittelytieteellä on ollut Oulun alueen ohjelmistoalan kasvun lisäksi myös pelialan syntymisessä merkittävä rooli. Digitaalisen median maisteriohjelmasta ja siinä pidetyistä kursseista sekä pelialan yrittäjyyttä tukevasta hankkeesta syntyi näkyvä toimiala.

Nykyisin tietojenkäsittelytieteessä on Oulun yliopistossa kolme tutkimusyksikköä. Niissä keskitytään ohjelmistotuotantoon, ohjelmistoihin perustuviin sovelluksiin, käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun, digitalisaatioon ja lasten kanssa tehtävään teknologian suunnitteluun sekä ihmisten käyttäytymiseen vaikuttaviin verkko- ja mobiilipalveluihin ja siihen, miten informaatioteknologia vaikuttaa käyttäytymiseemme niin verkossa kuin arjessakin. Tietojenkäsittely huomioi ihmiset ja organisaatiot tietotekniikan käyttäjinä ja hyödyntäjinä; se tuo palvelut teknologiaa tärkeämpään asemaan.

Oulun yliopistossa pidettävään seminaariin perjantaina 25.1. on vapaa pääsy.

Koulutuksen lukuja

Kaikkien aikojen määrät vuoden 2018 loppuun asti:

- luonnontieteiden kandidaatteja 824 kpl

- filosofian (kandidaatteja/) maistereita 1648 kpl

- filosofian tohtoreita 121 kpl

Vuosina 2008 - 2018 (11 vuotta)

- luonnontieteiden kandidaatteja 775 kpl

- filosofian maistereita 850 kpl

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkinto-ohjelmajohtaja Henrik Hedberg 029 448 7951


Tutkimusyksiköiden johtajat


Professori Markku Oivo, M3S / Empiirinen ohjelmistotuotanto ohjelmistoissa, järjestelmissä ja palveluissa 040 822 7702


Professori Netta Iivari, INTERACT / Käyttöliittymät ja ihmiskeskeinen digitalisaatio 040 72 56 412


Professori Harri Oinas-Kukkonen, OASIS / Vakuuttavat verkko- ja mobiilipalvelut 040 5791410


Tiedeviestijä Ville Wittenberg, ville.wittenberg@oulu.fi, 050 464 4902

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye