Vaasan kaupunki - Vasa stad

Reittien jatkuvuus ja kunnossapito nähdään tärkeimpinä keinoina kävely- ja pyöräilymäärien lisäämisessä

Jaa

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, suunnitellaan edistämistoimenpiteet sekä tarkennetaan pyöräliikenteen jo aikaisemmin laadittuja kehittämissuunnitelmia.

Kuva: Esa Luoto
Kuva: Esa Luoto

Osana edistämisohjelman laadintaa selvitettiin kyselyn avulla asukkaiden nykyisiä liikkumistottumuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä liikenneympäristön kehittämistarpeita. Kysely oli avoinna 21.4.—5.5.2021 välisenä aikana ja kyselyyn tuli yhteensä 1 015 vastausta.

Kävely ja pyöräily koetaan kätevinä kulkutapoina

Vastaajista 37 % pyöräilee ja 63 % kävelee päivittäin. Yleisimpinä tekijöinä kävelyn tai pyöräilyn valintaan mainittiin myönteiset vaikutukset fyysiseen kuntoon ja terveyteen sekä kätevä tapa liikkua. Kävelymatkat ovat pääosin vapaa-ajan matkoja eli liikunta-, virkistys- tai ostosmatkoja. Pyöräilymatkoissa korostuvat liikunta- ja virkistysmatkojen lisäksi opiskelu- ja työmatkat.

Meren läheisyyttä arvostetaan kävely- ja pyöräilyreiteillä

Vastaajat saivat merkitä kyselyssä kartalle kävely- ja pyöräverkon huippupaikkoja ja kehittämistarpeita sekä suosituimpia reittejään. Palosaaresta Suvilahteen merenrantaa mukaileva reitti on kyselyn perusteella suosittu ja mieluisa sekä kävelyn että pyöräilyn näkökulmasta. Kävelyreitin huippupaikoissa arvostetaan etenkin vehreyttä ja luonnonläheisyyttä sekä reitin varrella olevaa mielenkiintoista katseltavaa.

Turvallisuustekijät tärkeitä kävelyn ja pyöräliikenteen edistämistyössä

Reittien parempi kunnossapito sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden erottelu nähdään tärkeimpänä kävelyä lisäävinä tekijöinä. Pyöräilyä lisäävinä tekijöinä korostuvat pyöräteiden jatkuvuus ja yhtenäisyys sekä pyöräteiden kunto.

Pyöräilyn kannalta hankalat paikat ja pyöräpysäköinnin kehittämistarpeet painottuvat Vaasan keskustan alueelle. Kävelyreittien hankalia paikkoja on etenkin Vaasan puistikossa ja Sepänkyläntiellä sekä Onkilahden etelärannan reiteillä. Kävely- ja pyöräreittien hankalissa paikoissa koettiin yleisimmin olevan turvattomuuteen liittyviä puutteita.

Kyselyn vastauksia hyödynnetään Vaasan kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laatimisessa. Työ valmistuu vuoden 2021 aikana. Edistämisohjelmaa tehdään yhteistyössä rakennetun ympäristön asiantuntijayrityksen Sitowisen kanssa. Työn laatimiseen on saatu liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustusta.

Yhteyshenkilöt

Jukka Talvi, Kuntatekniikan johtaja, Vaasan kaupunki
+358 40 8311550
jukka.talvi@vaasa.fi

Milla Talja, Projektipäällikkö, Sitowise Oy
+358 44 427 9185
milla.talja@sitowise.com

Kuvat

Kuva: Esa Luoto
Kuva: Esa Luoto
Lataa
Kuva: Kyselyvastaajien merkkaamat pyöräilyn huippureitit
Kuva: Kyselyvastaajien merkkaamat pyöräilyn huippureitit
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får ett musikhus och ett nytt landmärke – starkt stöd av stadsfullmäktige för genomförandet27.7.2021 08:10:49 EEST | Tiedote

Stadsfullmäktige i Vasa beslöt vid sitt extra sammanträde 26.7 om beviljande av borgen för projektet Wasa Stations lån samt om bildande av ett nytt fastighetsbolag. Det av staden ägda bolaget tar sammanlagt 52 miljoner euro i lån och med det finansieras det framtida musikhusets andel av multifunktionskvarteret. Det är meningen att byggandet av Wasa Station på den gamla busstationens plats inleds redan i år.

Vaasa saa musiikkitalon ja uuden maamerkin – kaupunginvaltuustolta vahva tuki Wasa Stationin toteutumisen puolesta27.7.2021 08:08:12 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 26.7. Wasa Station -hankkeen lainatakauksen myöntämisen puolesta ja uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta. Kaupungin omistama yhtiö ottaa lainaa yhteensä 52 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon osuus. Vanhan linja-autoaseman paikalle nousevan Wasa Stationin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme