Oulun yliopisto

Rengas jota ei pitäisi olla olemassa – Miksi Quaoar-pikkuplaneetan rengas ei tiivisty kuuksi?

Jaa
Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi pikkuplaneetan ympäriltä kapean renkaan, joka kiertää kauempana keskuskappaleesta kuin mitä vallitsevan käsityksen mukaan pitäisi olla mahdollista. Teoreettisen selityksen renkaan pysyvyydelle laati Oulun yliopiston professori Heikki Salo. Yllättävät, uusimmassa Nature-tiedelehdessä julkaistut havainnot on tehty laajassa Pariisin observatorion koordinoimassa hankkeessa. Kyseessä on vasta kolmas aurinkokunnan pienkappaleen ympärillä havaittu rengassysteemi.
Vasemmalla Cassini-luotaimen kuva Saturnuksesta, oikealla taiteilijan näkemys Quaoarin renkaasta: renkaan ja keskuskappaleen kokoa on liioiteltu satakertaisesti suhteessa Saturnukseen. Katkoviivalla on merkitty jäisten kappaleiden Rochen raja, jonka ulkopuolella renkaiden on aiemmin uskottu tiivistyvän kuuksi.
Saturnus-kuva: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/G. Ugarkovic; kuvakokonaisuus: Heikki Salo / Oulun yliopisto
Vasemmalla Cassini-luotaimen kuva Saturnuksesta, oikealla taiteilijan näkemys Quaoarin renkaasta: renkaan ja keskuskappaleen kokoa on liioiteltu satakertaisesti suhteessa Saturnukseen. Katkoviivalla on merkitty jäisten kappaleiden Rochen raja, jonka ulkopuolella renkaiden on aiemmin uskottu tiivistyvän kuuksi. Saturnus-kuva: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/G. Ugarkovic; kuvakokonaisuus: Heikki Salo / Oulun yliopisto

Quaoar-pikkuplaneettaa (lausutaan ’kwawar’) ympäröi rengas yli seitsemän planeetan säteen etäisyydellä, paljon kauempana kuin yksikään aiemmin tunnettu ei-pölymäinen rengas. Löytö kumoaa käsityksen, jonka mukaan planeetaaristen renkaiden pitäisi kertyä kuuksi niin sanotun klassisen Rochen rajan ulkopuolella rengaskappaleiden keskinäisten vetovoimien takia. Tuoreessa tutkimuksessa esitetty N-kappaleen simulaatioihin pohjautuva teoreettinen malli renkaan pysyvyydelle on laadittu Oulun yliopistossa.

Quaoar kiertää kaukana Neptunuksen radan takana ja on läpimitaltaan vain puolet Pluton koosta. Se näkyy James Webb -avaruusteleskoopissakin pelkkänä valopisteenä. Quaoarin koko ja muoto on mitattu epäsuorasti tähdenpeittohavaintojen avulla, eli seuraamalla kuinka se pimentää sen taakse ajoittain osuvien tähtien valoa. Renkaiden olemassaolon paljasti keskuskappaleen pimennyksen ohella mitatut symmetriset pienemmät himmenemiset. Havainnoissa käytettiin mm. Kanarian La Palma saarella sijaitsevaa 10.4 metrin GTC teleskooppia.

Ranskalainen tähtitieteilijä Edouard Roche osoitti vuonna 1850, että tietyn, planeetan ja kappaleiden tiheydestä määräytyvän etäisyyden sisäpuolella planeetan vuorovesivoima voittaa sitä kiertävien kappaleiden keskinäisen vetovoiman. Tämän tyypillisesti 2–3 planeetan säteen etäisyydellä sijaitsevan Rochen rajan sisäpuolelle joutuva kuu hajoaa väistämättä, ja syntyneet pirstaleet leviävät renkaaksi planeetan ympärille. Oppikirjojen mukaan sama mekanismi toimii myös kääntäen, niin että Rochen rajan ulkopuolella rengas aina tiivistyisi kuuksi. Vakiintunut käsitys pohjautuu Saturnuksen renkaiden ulkoreunan hyvään yhteensopivuuteen jäisten kappaleiden Rochen rajan kanssa. Myös muut tunnetut renkaat ovat tukeneet käsitystä. Quaoarin kaukainen rengas muodostaa poikkeuksen: jotta se olisi Rochen rajan sisäpuolella, pitäisi rengaskappaleiden olla jäätä huomattavasti höttöisempää ainetta. Yhtä epätodennäköinen on selitys, jonka mukaan renkaat ovat niin nuoret, että ne ovat vasta tiivistymässä kuuksi. 

Nature-julkaisussa esitetty arvoituksen ratkaisu perustuu jääkappaleiden törmäysten tarkempaan mallintamiseen. Quaoar kiertää neljä kertaa Saturnusta kauempana Auringosta, minkä takia rengaskappaleet ovat paljon kylmempiä kuin Saturnuksen etäisyydellä. Laboratoriomittausten mukaan jäisten kappaleiden keskinäiset hitaat törmäykset ovat hyvin kimmoisia alhaisissa lämpötiloissa. Oulussa tehdyt N-kappaleen simulaatiot osoittivat, että jääkappaleiden kimmoisuuden kasvu kylmemmässä ympäristössä vaikeuttaa kappaleiden yhteenliittymistä. Tämä riittää estämään Quaoarin renkaan tiivistymisen myös Rochen rajan ulkopuolella, vaikka kappaleet olisivatkin tiheydeltään kiinteää jäätä.

Heikki Salo sai selitykseen johtaneen oivalluksensa heti havainnoista kuultuaan. ”Havaintoja johtanut professori Bruno Sicardy näytti mittauskäyrän, jossa oli renkaan aiheuttamat terävät minimit selvästi Rochen rajan ylittävällä etäisyydellä. Muistin kirjallisuudessa 30 vuotta aiemmin julkaistut laboratoriokokeet jään käyttäytymisestä alhaisissa lämpötiloissa, sekä niiden pohjalta aikoinani tekemäni hyvin kimmoisten kappaleiden simulaatiokokeilut. Quaoarin suuri etäisyys loksautti selityksen palat paikoilleen, minkä seuraavien viikkojen uudet perusteelliset tietokonesimulaatiot vahvistivat.”

Planeettojen renkaiden tutkimuksella yritetään ymmärtää, miten renkaat ovat muodostuneet, ja mitä ne kertovat oman aurinkokuntamme synnystä ja rakenteesta. Quaoarin renkaan mitattu leveys ja tiheys vaihtelee ajan kuluessa, missä suhteessa se muistuttaa Saturnuksen F-rengasta sekä Neptunuksen renkaiden kaarimaisia tihentymiä.

Oulun ja Pariisin observatorion tutkimukset jatkuvat ja tavoitteena on selittää mikä mekanismi pitää Quaoarin ja muiden pienkappaleiden renkaat niin kapeina. ”Professori Sicardyn teoreettiset laskelmat osoittavat että keskuskappaleen ei-pallomainen muoto aiheuttaa pieniä häiriötä, jotka kasaantuvat kierros kierrokselta samaan tapaan kuin keinulle vauhtia antaessa. Tekemieni N-kappaleen simulaatioiden mukaan nämä häiriöt voivat muuttaa systeemin käyttäytymistä niin, että kappaleiden keskinäiset törmäykset kaventavat rengasta, sen sijaan että levittäisivät sitä”, Salo kertoo.

Planetaaristen renkaiden mallinnus on Oulun yliopiston tähtitieteen vanhimpia tutkimusaloja, juontaen professori Antero Hämeen-Anttilan 1960-luvulla aloittamiin tutkimuksiin. Oululaisten N-kappaleen simulaatioiden tieteellisiä tuloksia on raportoitu useita kertoja Nature (1992, 2007) ja Science (1998, 2011) -tiedelehdissä.

Uusi tutkimus “A dense ring of the trans-Neptunian object Quaoar outside its Roche Limit” on julkaistu tiedelehti Naturessa 9.2.2023. Tutkimuksessa on mukana kymmeniä kansainvälisiä tutkijoita ja tutkimusorganisaatiota. Lue tutkimus: Morgado et al.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Heikki Salo, Oulun yliopisto, Avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikkö, 0294 48 1931, sähköposti: heikki.salo@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Vasemmalla Cassini-luotaimen kuva Saturnuksesta, oikealla taiteilijan näkemys Quaoarin renkaasta: renkaan ja keskuskappaleen kokoa on liioiteltu satakertaisesti suhteessa Saturnukseen. Katkoviivalla on merkitty jäisten kappaleiden Rochen raja, jonka ulkopuolella renkaiden on aiemmin uskottu tiivistyvän kuuksi.
Saturnus-kuva: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/G. Ugarkovic; kuvakokonaisuus: Heikki Salo / Oulun yliopisto
Vasemmalla Cassini-luotaimen kuva Saturnuksesta, oikealla taiteilijan näkemys Quaoarin renkaasta: renkaan ja keskuskappaleen kokoa on liioiteltu satakertaisesti suhteessa Saturnukseen. Katkoviivalla on merkitty jäisten kappaleiden Rochen raja, jonka ulkopuolella renkaiden on aiemmin uskottu tiivistyvän kuuksi. Saturnus-kuva: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/G. Ugarkovic; kuvakokonaisuus: Heikki Salo / Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Laaja tutkimus tuo uutta tietoa endometrioosin geneettisestä taustasta29.3.2023 08:53:55 EEST | Tiedote

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Oulun yliopiston, suomalaisen FinnGen-hankkeen ja 24 muun tutkimusryhmän kanssa eri puolilta maailmaa julkaisseet tähän mennessä laajimman tutkimuksen endometrioosin geneettisestä perustasta. Tutkittavana oli 60 600:n endometrioosia sairastavan naisen ja 701 900 kontrollihenkilön DNA:ta. Tutkimus julkaistiin erittäin korkeatasoisessa Nature Genetics -lehdessä.

Oulun yliopisto kouluttaa erityisopettajia ja varhaiskasvatuksen opettajia Kajaanissa28.3.2023 11:33:35 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto vastaa Kainuun ja Ylä-Savon alueiden opetus- ja kasvatusalan opettajapulaan uudella koulutushankkeella. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopiston, Kajaanin ja Iisalmen yhteiselle hankkeelle 840 000 euroa. Oulun yliopisto järjestää myönnetyllä rahoituksella erityisopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja sekä tutkintoon johtavaa varhaiskasvatuksen koulutusta.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa – laihduttaminen ja tyytymättömyys omaan kehoon yleistä myös normaalipainoisilla28.3.2023 07:10:00 EEST | Tiedote

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää eli PCOS:ää (polycystic ovary syndrome) sairastavat naiset yrittävät muita naisia useammin laihduttaa elämänsä aikana. Monet PCOS:ää sairastavat naiset myös kokevat itsensä ylipainoisiksi, vaikka olisivatkin todellisuudessa normaalipainoisia. Havainnot käyvät ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia otetaan käyttöön27.3.2023 15:35:47 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalle on uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia vuoteen 2027 asti laajana alueellisena yhteistyönä. Uudistustyötä on tehty VÄKEVÄ - Kestävä kehitys, digitalisaatio ja kansainvälisyys osana yrittäjyyskasvatusta -hankkeessa. Strategiaprosessiin on osallistunut lukuisia alueen koulutusorganisaatioiden edustajia, yrittäjyyskasvatuksen yhteistyökumppaneita ja yrittäjiä. Strategia julkistetaan VÄKEVÄ-hankkeen loppuseminaarissa 30.3. klo 9 - 15.30. Tapahtumassa keynote-puhujana on mm. kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme