Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Restauranger, utställningar och affärslokaler i Busholmens magasin L3

Dela

Vid sitt sammanträde den 29.11.2022 diskuterar Helsingfors stadsmiljönämnd avgörandet om L3-magasinsbyggnadens byggkoncepttävling och tomtreservationen. Det vinnande alternativet i anbudsförfarandet bevarar atmosfären i byggnaden och öppnar magasinets rum och terrasser.

Bild: Antti Pulkkinen
Bild: Antti Pulkkinen

År 2020 ordnade Helsingfors stad en koncepttävling för utveckling och försäljning av nederlagsmagasinet L3 på Busholmen. Tomten på Stillahavsgatan 6 har utöver det gamla hamnmagasinet en industrikran, som är en del av den helhet som utvecklas. Tre anbud kom in för tävlingen inom tidsfristen.

Vid valet av tävlingsvinnare framhävdes ett genomförbart förslag att utveckla magasinsbyggnaden och utnyttja befintliga rum. Den nya ägaren förväntas planera och producera mångsidiga rum för kultur, fritid och samvaro.

”Det är väldigt bra att den historiska magasinsbyggnaden får en värdefull utvecklingslösning som är måttfull men effektiv. Detta kommer ytterligare att stärka områdets attraktionskraft genom att utnyttja byggnadens unika egenskaper”, säger Ville Lehmuskoski, sektorchef för Helsingfors stads stadsmiljösektor.

Ett atrium som mittpunkt i det utvidgade magasinet

Utvärderingsgruppen valde förslaget ”L3 Itämeritalo” av fastighetsinvesteringsbolaget Cobbleyard Real Estate Oy som vinnare. Planen är att bygga om magasinsbyggnaden till en mötesplats som är öppen för alla med restauranger, affärslokaler och lokaler som anpassas efter behov.

Bottenvåningen i magasinsbyggnaden öppnas för allmänheten, terrasserna renoveras och fler terrasser öppnas, och genomförandet av en takterrass undersöks också. Den första våningen blir öppnare och ljusare med glasväggar och dörrar. I mitten av magasinet skapas ett atrium, som fungerar som byggnadens mittpunkt. På andra våningen görs kontorslokaler, och hybridlokaler som lämpar sig för utställningar och kreativa aktiviteter planeras för de övre våningarna.

”Efter renoveringen kommer byggnaden som går under projektnamnet Magasinet att påminna om områdets historia och fungera som mötesplats för dagens invånare. Målet är att ta byggnaden i bruk för att fira dess 100-årsjubileum 2024”, säger Mattias Lindfors från Cobbleyard Real Estate Oy.

Under projektets gång säljer staden magasinsbyggnaden och industrikranen för sin nya användning. Vinnaren av tävlingen har också möjlighet att köpa byggnadens tomt. Staden förväntas också gå vidare med vinnaren i den fortsatta planeringen före slutet av 2024. Den föreslagna lösningen bygger på den nuvarande detaljplanen. Efter stadsmiljönämnden diskuteras förslaget av stadsstyrelsens näringslivssektion.

Nyckelord

Kontakter

Katharina Mead
Expert
Helsingfors stad, stadsmiljösektorn
Tfn (09) 310 25452
katharina.mead@hel.fi

Mattias Lindfors
Cobbleyard Real Estate Oy
0400 650 556
mattias@cobbleyard.com

Bilder

Bild: Antti Pulkkinen
Bild: Antti Pulkkinen
Ladda ned bild
Bild: Fyra Oy
Bild: Fyra Oy
Ladda ned bild

Om

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö. 

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum