Aluehallintovirasto

Restriktionerna för sammankomster i Kymmenedalen upphävs från och med den 11 juni - allmänna hygienkrav måste fortfarande iakttas

Dela

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har 10.6.2021 fattat ett beslut om hävning av begränsningarna av sammankomster inom Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt från och med den 11 juni. Begränsningarna kan hävas eftersom epidemiläget har förbättrats och återgått till basnivån.

Det epidemiologiska läget inom Kymmenedalens sjukvårdsdistrikts område har snabbt förbättrats, och den 9 juni konstaterade den regionala coronasamordningsgruppen på sitt möte att epidemin har återgått till basnivån. Därmed är det inte längre nödvändigt att begränsa sammankomster i distriktet och Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver sitt tidigare beslut med vilket ordnandet av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster begränsades. Begränsningarna upphävs från och med imorgon den 11 juni 2021.

Regionförvaltningsverket upphävde redan tidigare den här veckan ett beslut om krav på trygga avstånd som baserade sig på paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar och som gällde inom Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt (läs mer i pressmeddelandet, 8.6.2021).

Man måste dock fortfarande i en mängd olika kundutrymmen - även på offentliga tillställningar - beakta de allmänna hygienkraven som anges i paragraf 58 c i lagen om smittsamma sjukdomar, enligt vilka bl.a. kunderna ska erbjudas möjlighet att rengöra eller desinficera händerna, kundplatserna ska fördelas så glest som möjligt och kunderna ska ges anvisningar om sådana tillvägagångssätt med vilka hälsosäkerheten förbättras. Det finns inte längre krav på att något bestämt meteravstånd ska hållas.

Lagens hygienkrav gäller i hela Finland direkt med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar och förpliktar i stor utsträckning aktörer som ansvarar för användningen av olika kund- och publikutrymmen såväl inom den offentliga som inom den privata sektorn.

Bestämmelser om coronarestriktioner för restaurangverksamhet finns separat i paragraf 58 a i lagen om smittsamma sjukdomar. De restriktioner som beskrivs där preciseras och lindras av regeringen genom förordningar. Regionförvaltningsverket fattar inte beslut om coronarestriktioner för restaurangverksamhet, men de gällande restriktionerna för restauranger ska iakttas också vid offentliga tillställningar som ordnas i restauranger.

Mer information:

För media:

  • regionförvaltningsöverläkare Laura Nikunen, tfn 0295 016 564 (lämna ett röstmeddelande eller skicka ett textmeddelande), fornamn.efternamn@rfv.fi
  • överinspektör Oona Mölsä, tfn 0295 016 592 (lämna ett röstmeddelande eller skicka ett textmeddelande), fornamn.efternamn@rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Valoisasta koronatilanteesta huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta muistuttaa riskeistä etenkin massakokoontumisiin ja rajaliikenteeseen liittyen18.6.2021 10:47:29 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 17.6. kokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuvan ja muiden ajankohtaisten signaalien tarkastelun lisäksi Turvallisuuskomitean erikoistutkija Jouni Pousi kertoi valmiustoimikunnalle komitean ajankohtaisista kuulumisista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum