Helsingin yliopisto

Retkikunta suuntaa suomalaisten tutkimusmatkailijoiden jäljille Mongoliaan

Jaa

Suomalainen arkeologi ja maantieteilijä Oula Seitsonen ja mongolialainen arkeologi Bayarsaikhan Jamsranjav johtavat retkikuntaa, jonka tarkoituksena on kulkea arkeologi Sakari Pälsin ja kielitieteilijä G. J. Ramstedtin reitti vuodelta 1909. Retkikunta dokumentoi 110 vuotta sitten löydetyt kohteet uudelleen nykyaikaisen teknologian avulla. Matka alkaa toukokuussa.

Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen

Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta on tehnyt Jamsranjavin kanssa yhteistyötä kymmenen vuotta. He ovat kaivaneet ja tutkineet pääasiassa kotieläinten domestikaation alkuvaiheita sekä varhaisten, pronssikautisten karjanhoitajien asuinpaikkoja, joiden tutkimus Mongoliassa on edelleen alkutekijöissään. Keskeisiä alueita ovat olleet Khangai-vuoret sekä Altai.

Pälsi–Ramstedt-retkikunnassa keskitymme erityisesti dokumentoimaan viimeisten sadan vuoden aikana maisemassa ja elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Näistä näkyvimpiä esimerkkejä ovat kommunistihallinnon aikana tapahtunut buddhalaisluostarien laajamittainen hävittäminen ja munkkien joukkomurhat, jotka vaikuttivat merkittävästi sekä henkiseen että materiaaliseen perintöön.

Sakari Pälsi kartoitti matkalla 1909 monia mongolialaisia muinaisjäännöstyyppejä, kuten ikonisiksi muodostuneet pronssikautiset khirigsuur-kumpuhaudat ja peurakivet. Tämän retkikunnan tulokset ovat kuitenkin jääneet pääosin tuntemattomiksi, koska Pälsin saksaksi valmistelema kirja jäi loppujen lopuksi julkaisematta.

– Suomalaistutkijoiden varhaisten kenttätöiden tekeminen tunnetuksi Mongoliassa ja ulkomailla on tärkeää, koska se osoittaa Mongolian esihistorian ammattimaisen tutkimuksen alkaneen varhemmin kuin aiemmin on ajateltu, toteaa Mongolian kansallismuseossa työskentelevä Bayarsaikhan Jamsranjav.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oula Seitsonen +358 50 476 1242, oula.seitsonen@helsinki.fi (tavoitettavissa puhelimitse noin 15.5. saakka, sen jälkeen satunnaisesti)

Facebook: https://www.facebook.com/palsitrail/
Twitter: https://twitter.com/PalsiTrail
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpkYyHuipYfYsub0kH3D3Dg

Kuvat

Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme