Riisin, vehnän ja maissin hinta voisi nousta nopeasti jo muutaman maan asettamilla vientirajoituksilla
Hintojen nousu ja saatavuusongelmat eivät vaikuttaisi merkittävästi Suomeen mutta vaarantaisivat monen tuonnista riippuvaisen maan ruokaturvan. Tutkijoiden mukaan uhkan torjuminen vaatii muutoksia viljelyyn, ennakointiin ja politiikkaan.
Viime aikoina pandemia on haitannut maatalouden globaaleja toimitusketjuja, kuivuus koetellut monia maita ja kulkusirkat tuhonneet viljelykasveja Afrikan sarvessa ja Etelä-Aasiassa.
Nyt Nature Food -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus osoittaa, että tällaisessa tilanteessa jo muutaman keskeisen maan asettamat rajoitukset ruokaviljojen kaupalle ja ruokaviljojen varastointi voisivat nostaa nopeasti niiden hintoja koko maailmassa ja uhata monen maan ruokaturvaa.
”Mallinsimme yhtä aikaa sekä maailmanlaajuisten että paikallisten häiriöiden mahdollisia vaikutuksia ruokaturvaan”, Aalto-yliopiston professori Matti Kummu kertoo.
Tutkijat tarkastelivat ennusteissa riisin, vehnän ja maissin vientirajoitusten ja paikallisten tuotantohäiriöiden vaikutuksia niiden tarjontaan ja hintaan. Nämä kolme viljelykasvia muodostavat perusravintokasvien kaupan selkärangan ja ovat välttämättömiä maailmanlaajuisen ruokaturvan kannalta.
Maailman tärkeimpiä riisinviejiä ovat Vietnam, Thaimaa ja Intia, vehnänviejiä Venäjä, Ukraina ja Kazakstan, ja maissin Ukraina, Argentiina ja Brasilia. Tutkimus osoitti, että näiden maiden asettamat merkittävät vientirajoitukset nostaisivat vehnän hintaa 70 prosenttia, maissin hintaa 40 prosenttia ja riisin hintaa 60 prosenttia. Kun tämä yhdistetään viime vuoden kaltaisiin paikallisiin häiriöihin, hinnat lähes kaksinkertaistuisivat.
”Jo muutaman keskeisen toimijan asettamat kaupan rajoitukset voivat aiheuttaa maailmanmarkkinoilla merkittäviä lyhytaikaisia hintapiikkejä, mikä voi heikentää ruokaturvaa tuonnista riippuvaisissa maissa”, tutkijatohtori Theresa Falkendal Potsdamin ilmastotutkimuksen instituutista kertoo.
Suomen omavaraisuusaste ruoantuotannossa on moniin maihin verrattuna hyvä, noin 70–80 prosenttia.
"Vaikka Suomikin on riippuvainen tuontiruosta, ruokaviljojen hintojen tuplaantuminenkaan ei uhkaisi suomalaisten ruokaturvaa, sillä niiden osuus ihmisten menoista ei ole lähelläkään samaa luokkaa kuin haavoittuvimmissa maissa", Matti Kummu sanoo.
Pienituloisimmat suurimmassa vaarassa
Jos vuotuisista viljan toimituksista häviäisi yhtäkkiä kolmannes, monet Afrikan ja Aasian matalan ja alemman keskitulotason maat eivät kykenisi paikkaamaan viljan toimitusvajausta kotimaisilla varannoillaan.
”On tärkeää ymmärtää, että ruokaturva riippuu sekä paikallisista että globaaleista olosuhteista ja että rikkaiden maiden harkitsemattomat poliittiset päätökset voivat syöstä köyhempien maailmanosien ihmiset todellisiin vaikeuksiin”, Falkendal toteaa.
Mallinnusten mukaan häiriötilanteet ja niiden aiheuttamat riskit voivat myös yleistyä, osittain ilmastonmuutoksen vuoksi.
”Jotta voisimme torjua tällaisia tuhoja tulevaisuudessa, tarvitsemme ennakoivia strategioita. Meidän on esimerkiksi vähennettävä ruokahävikin määrää, siirryttävä kasvipohjaisia proteiininlähteitä suosivaan ruokavalioon ja lisättävä satoja ympäristön kannalta kestävällä tavalla erityisesti haavoittuvimmissa maissa”, Kummu sanoo.
”Maatalousjärjestelmien kestävä suunnittelu on tärkeää, mutta sen on kuljettava käsi kädessä poliittisen päätöksenteon ja vastuuvelvollisuuden parantamisen kanssa”, Columbian yliopiston ilmastojärjestelmien tutkimuskeskuksen johtaja Michael J. Puma toteaa.
Linkki julkaisuun (nature.com)
Lue myös: Lähiruoka on enemmistölle sula mahdottomuus (aalto.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Matti Kummu
matti.kummu@aalto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Talvimyrsky tulossa? Tekoäly ennustaa jo päiviä ennen, aiheuttaako se sähkökatkoja24.2.2021 09:05:18 EET | Tiedote
Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen menetelmä parantaa sähköyhtiöiden kykyä ennakoida myrskyjen vaikutuksia.
Tutkijat suunnittelivat Korkeasaaren valkopääsakeille videoita näyttävän laitteen – vedenalainen maailma ja matojen luikertelu kiehtoivat enemmän kuin seeprojen touhut23.2.2021 13:01:35 EET | Tiedote
Pikkuapinoiden aktivoimiseksi kehitetty laite näytti niille erilaisia videoita. Apinat saivat itse päättää laitteen käytöstä, mikä lisää niiden hyvinvointia.
Tutkijat mallinsivat uudenlaisen maailmankaikkeuden kvanttitietokoneella19.2.2021 09:56:47 EET | Tiedote
Kvanttimekaniikan perusoletusten vastaisesti kvantti-informaatio ei säilynyt kubiteilla suoritetuissa operaatioissa. Tutkijat saattoivat myös muuttaa kubittien kvanttilomittuneisuuden astetta muokkaamalla vain yhtä kubittia.
Aalto-yliopiston kampus esittäytyy virtuaalisena kierroksena16.2.2021 13:22:55 EET | Tiedote
Uudessa verkkopalvelussa kaksi opasta johdattaa vierailijan tutustumaan 44 eri paikkaan yliopiston Otaniemen kampuksella.
Tekoäly voi löytää kohonneen dementiariskin jo viikossa – nopea diagnoosi mullistaisi sairauden ennaltaehkäisyn12.2.2021 10:38:13 EET | Tiedote
Tutkijat kehittävät uudessa AI-Mind-hankkeessa digitaalisia työkaluja aivojen hermoverkkoyhteyksien tunnistamiseen ja dementiariskin arviointiin.
Pilotförsök med återvinning av näringsämnen ur avloppsvatten i Helsingborgs stadsdel för cirkulär ekonomi9.2.2021 08:30:00 EET | Tiedote
I den unika stadsdelen Oceanhamnen återvinns näringsämnen, energi och vatten ur avlopp. Aalto-universitetets vattenforskare utvecklade processen NPHarvest som är den första metoden att testas.
Jätevedestä lannoitteet nappaavaa tekniikkaa pilotoidaan Helsingborgin kiertotalouskaupunginosassa9.2.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Ainutlaatuisella kaupunkialueella kierrätetään jätevesien ravinteita, energiaa ja vettä. Aalto-yliopiston vesitutkijoiden kehittämä NPHarvest on ensimmäinen testiin pääsevä menetelmä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme