Oulun yliopisto

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö haluaa vauhdittaa tutkimustulosten kaupallistamista

Jaa

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö ja Oulun yliopisto ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tavoitteena on edistää tutkimustulosten kaupallistamista. Säätiö tukee vuosittain yliopiston tutkijoiden hankkeita, jotka ovat saaneet Business Finlandin Tutkimuksesta liiketoimintaan -rahoituksen. Yliopistolle tarkoitusta varten lahjoitettava summa voi olla jopa 100 000 euroa vuodessa.

”Säätiömme toiminnan ytimessä ovat elinkeinoelämän, teknologisen osaamisen ja kansainvälisesti kilpailukykyisen yritystoiminnan synnyttäminen ja tukeminen. Kävimme yliopiston kanssa keskusteluja siitä, miten voisimme uudella tavalla ja entistä vaikuttavammin kohdentaa varoja kilpailukyvyn edistämiseen. Olemme kiitollisia yliopiston innovaatiokeskukselle alkavasta yhteistyöstä ja odotamme innolla tämän yhteistyön tuloksia”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Jorma J. Takanen.

Oulun yliopistossa käynnistyy vuosittain noin viisi kaupallistamiseen tähtäävää Research to Business (R2B) -hanketta, joissa tutkimustuloksista kehitetään uutta liiketoimintaa Business Finlandin R2B-rahoituksella. Säätiön lahjoittaman lisärahoituksen turvin voidaan parantaa edellytyksiä uusille tutkimuslähtöisille startup-yrityksille tai teknologioiden lisensoinnille. 

”Käynnistyvä säätiöyhteistyö on meille erittäin tervetullut. Voimme rahoituksella lisätä kaupallistamistoimien kokonaisrahoitusta ja näin parantaa uusia innovaatioita tuottavien hankkeiden laatua. Tämä tulee suoraan vauhdittamaan startup-yritysten ja teknologiasiirtojen syntyä. Arvostamme kovasti säätiön hallituksen halua tukea tutkimuksen vaikuttavuutta lahjoituksen kautta”, sanoo Oulun yliopiston yhteistyösuhteiden rehtori Arto Maaninen.

Säätiön hallitus tekee päätökset vuosittaisen rahoituksen suuruudesta yliopiston innovaatiokeskuksen esityksestä kyseisen vuoden elokuun loppuun mennessä. Rahoitusta voidaan käyttää sekä käynnissä oleviin että päättyneisiin Oulun yliopiston R2B-hankkeisiin. Yhteistyö on voimassa toistaiseksi.

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö on Scanfil Oyj:n perustajan Jorma J. Takasen yhdessä vaimonsa Riitta Takasen kanssa 2005 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on elinkeinoelämän ja erityisesti teknologiateollisuuden sekä teknologisen osaamisen kehittäminen, kansainvälisen kilpailukyvyn tukeminen ja edistäminen keskeisessä ja pohjoisessa Suomessa. Säätiö myöntää vuosittain apurahoja muun muassa yksityishenkilöille ja oppilaitoksille sekä kansainvälistymisen edistämiseen tukemalla korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelua ja opiskelua ulkomailla. Säätiö on tukenut Oulun yliopistoa lahjoituksin vuosina 2009-2017 yhteensä 562 000 eurolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Rankinen, asiamies, Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö, p. 040 588 5511, asiamies@rjtsaatio.fi
Jouko Uusitalo, liiketoiminnan kehittämispäällikkö, Oulun yliopiston innovaatiokeskus, p. 050 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Oulun yliopisto avaa viisi uutta kansainvälistä koulutusta: epidemiologiaa, kestävää kemiaa, monialaista business-analytiikkaa ja osaajia ICT-alalle17.9.2020 06:00:00 EESTTiedote

Kansainvälisen koulutustarjonnan kasvattamisen taustalla on erityisosaamisen kysyntä, ja tutkinto-ohjelmia on suunniteltu sidosryhmiä kuunnellen. Uusien koulutusohjelmien tavoitteena on vahvistaa Oulun yliopiston tarjoaman koulutuksen vetovoimaa. Kansainvälisissä tutkinnoissa opetus tapahtuu kokonaan englanniksi.

Metsäsertifiointia tiukennettava pienvesien suojelun tehostamiseksi11.9.2020 12:50:00 EESTTiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosaan Suomen talousmetsistä sovellettu PEFC-sertifikaatti on suojavyöhykkeen leveyden suhteen riittämätön eikä tarjoa suojaa metsäpuroille avohakkuiden vaikutuksilta. PEFC-sertifikaatin mukaisesti suojelluissa puroissa ympäristöolot poikkesivat metsätalouden toimenpiteiden ulkopuolelle jääneistä vertailupuroista ja johtivat puroeliöstön monimuotoisuuden köyhtymiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme