Aalto-yliopisto

Riittäkö vesi tulevaisuudessa? Uusi sovellus visualisoi vesipulan maailmankartalle

Jaa
Water Scarcity Atlas havainnollistaa veden niukkuutta ja sen syitä eri puolilla maailmaa – ja auttaa jokaista tekemään arjessaan parempia valintoja.

Jokaista suomalaista kohden kuluu vuorokaudessa noin 3000–5000 litraa vettä. Suurin osa vesijalanjäljestämme syntyy ruoantuotannossa – jopa toisella puolella maailmaa.
Maapallon vesivarojen riittävyys on yhä polttavampi kysymys, kun väkiluku kasvaa ja ilmastonmuutos pahentaa kuivuutta eri puolilla maailmaa.

Uusimpien tutkimusten mukaan meillä on kuitenkin jo nyt monia keinoja vähentää vesivarojen kulutusta. Aalto-yliopiston vesitutkijat halusivat luoda keinon välittää tätä tutkimustietoa paremmin kansalaisten käyttöön. Tutkijatohtori Joseph Guillaumen ja apulaisprofessori Matti Kummun kehittämä verkkosovellus Water Scarcity Atlas antaa interaktiivisten maailmankarttojen avulla tietoa maailman vesitilanteesta ja keinoista vaikuttaa vesipulaan.

”Täällä pohjoisessa tehdyt kulutusvalinnat voivat heijastua toiselle puolelle maailmaa. Ymmärrys vesivarojen niukkuudesta ja omien valintojen vaikutuksista on ensimmäinen askel tulevaisuuden muuttamiseen. Halusimme kehittää sovelluksen, jonka avulla jokainen meistä voisi ymmärtää paremmin kulutusvalintojemme kestävyyttä”, sanoo Joseph Guillaume.

Sadan vuoden kehitys

Sovelluksen avulla käyttäjä voi tutkia, miten vesitilanne on kehittynyt eri puolilla maailmaa viimeisen sadan vuoden aikana ja vertailla mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita. Sovelluksella voi myös tarkastella, miten esimerkiksi ruokavalion muutokset tai ruokahävikin määrä voivat vaikuttaa veden riittävyyteen.

”Kun vedenkäytön tarve kasvaa, on yhä hankalampaa käyttää vesivaroja kestävästi. On vaikeaa tasapainotella ympäristön ja ihmisten tarpeiden välillä, sillä vettä ei ole riittävästi”, Guillaume sanoo.

”Vedenkulutusta voidaan vähentää esimerkiksi syömällä vähemmän lihaa ja välttämällä ruokahävikkiä. On myös tärkeää tukea julkisten tahojen, järjestöjen ja yritysten vesivastuullisuusohjelmia. Voimme myös yhteistyön keinoin auttaa maanviljelijöitä ja muita vedenkäyttäjiä omaksumaan uusia vettä säästäviä teknologioita ja tuotantotapoja.”

Water Scarcity Atlas pohjautuu laajaan tieteelliseen tutkimukseen. Aalto-yliopiston tutkijat yhdistivät sovellusta varten useita veden kulutuksen ja vesivarojen analyyseja, joita kansainväliset tutkimusryhmät ovat tuottaneet osana ilmastonmuutoksen vaikutuksia mallintavaa Inter-Sectoral Impact Model Intercomparison (ISIMIP) -projektia. Yhteistyökumppanina toimi International Institute for Applied Systems Analysis -tutkimuslaitos, joka laati tulevaisuuden skenaariot kotitalouksien ja teollisuuden vedenkäytöstä. Suomalainen startup-yritys Lucify vastasi sovelluksen visualisoinneista ja teknisestä toteutuksesta.

Sovellus toimii myös työkaluna veden niukkuudesta kiinnostuneille tutkijoille, sillä siihen kerätään tietokantaa alan tutkimuksesta ja tietoaineistoista.

“Kannustamme tutkijoita tuomaan omaa työtään mukaan. Tällä hetkellä tutkimustieto on hajallaan useissa tieteellisissä artikkeleissa. Tavoitteenamme on luoda alusta, jossa kuka vain voi helposti seurata alan tutkimuksen edistymistä”, Joseph Guillaume sanoo.

Missä päin maailmaa on vesipula ja miten voit vaikuttaa vesivarojen riittävyyteen? Tutustu Water Scarcity Atlakseen osoitteessa https://waterscarcityatlas.org/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Joseph Guillaume
p. 050 407 2906
joseph.guillaume@aalto.fi
Twitter: @jha_guillaume


Apulaisprofessori Matti Kummu
p. 050 407 5171
matti.kummu@aalto.fi
Twitter: @MattiKummu

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye