Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamusalan tutkinnon opiskelu alkaa uudistetulla sisällöllä

Jaa

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen aloittaa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa (RSKK) 5.9. noin 70 opiskelijan ryhmä. Opintonsa aloittavien opetussuunnitelmaa uudistettiin lähtökohtana alan muuttuvat vaatimukset, opintokokonaisuuden selkeytys ja opiskelijoiden yksilöllisemmät koulutuspolut.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen kokonaiskesto on noin 16 kuukautta, josta 10 kuukautta tapahtuu työtehtävissä vankiloissa. Vanhan pirstaleisemman mallin sijaan koulutuksessa vuorottelevat kaksi teoria- ja kaksi työssäoppimisjaksoa. Työssäoppimisesta valtaosa on ollut aiemminkin opiskelijalle palkallista, mutta jatkossa palkka maksetaan koko harjoitteluajalta.

Uudella jaksotuksella yhdistetään harjoittelua entistä tiiviimmin teoriajaksojen mukaisiin turvallisuuden ja uusintarikollisuuteen vaikuttamisen teemoihin. Ensimmäiselle työssäoppimisjaksolle siirrytään aiempaa intensiivisemmän teoriajakson jälkeen.

− Pidempi teoria-aloitus parantaa opiskelijan perusvalmiuksia ennen työssäoppimisjaksoa. Uudessa opetussuunnitelmassa molemmat työssäoppimisjaksot suoritetaan lisäksi samassa vankilassa, mikä auttaa yksikön työyhteisöön integroitumisessa, RSKK:n yksikönpäällikkö Hannu Kiehelä kertoo.

Teoriasisältöjen muutokset perustuvat Euroopan neuvoston ministerikomitean ajantasaisiin suosituksiin rikosseuraamusalan koulutuksen sisällöistä. Opinnot painottuvat turvallisuus- ja valvontatehtäviin, vartijan työssä välttämättömiin käytännön taitoihin, vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon juridiikkaan, virkamiesoikeudellisiin kysymyksiin, rangaistusajan suunnitteluun, vankituntemukseen ja kuntouttaviin menetelmiin.

Uudessa opetussuunnitelmassa pyritään huomioimaan aiempaa paremmin opiskelijan jo hankkima, näyttöihin perustuva osaaminen sekä lisäämään valinnaisuutta ja opiskelun monimuotoisuutta.

− Merkittävä osa teoriajaksoilla tapahtuvasta koulutuksesta vaatii edelleen läsnäolon, mutta itsenäinen opiskelu lisääntyy ja verkko-opintoja on enemmän erityisesti toisella teoriajaksolla, Kiehelä sanoo.

Lisää aloituspaikkoja koulutukseen

Rikosseuraamusalan tutkinto-opiskelijoiden ryhmäkokoa kasvatettiin jo viime syksynä vastaamaan vankiloiden viime vuosina kasvaneeseen työvoimapulaan. Jatkossa tarpeeseen vastataan myös koulutuksen kahdella vuosittaisella aloituskerralla. Parhaillaan on käynnissä Rikosseuraamuslaitoksen sisäinen haku vankiloissa määräaikaisissa työsuhteissa ilman tutkintokoulutusta työskentelevälle valvontahenkilöstölle. Seuraava kaikille avoin hakuaika RSKK:n tutkintokoulutukseen on tammikuussa 2023.

Lisätietoja:
Rikosseuraamusalan koulutuskeskus, yksikönpäällikkö Hannu Kiehelä, hannu.kiehela@om.fi, puh. 0500 687 923.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK), yksikönpäällikkö Hannu Kiehelä, hannu.kiehela@om.fi, puh. 0500 687 923.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme