Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitos aloittaa virtuaalitodellisuusavusteisen vankien kuntoutuksen arjen tilanteiden harjoitteluun

Jaa
Rikosseuraamuslaitos on hyödyntänyt virtuaalitodellisuusohjelmia (virtual reality, VR) osana vankien kuntoutusta vuodesta 2019 alkaen. Nyt Rikosseuraamuslaitos aloittaa virtuaalitodellisuusavusteisen vankien kuntoutuksen yhteistyössä Virtual Dawn -yrityksen kanssa. Ohjelmien avulla on mahdollista harjoitella tilanteita, jotka tulevat vangille eteen tämän vapauduttua vankilasta.

Aikaisemmin käytössä on ollut muun muassa Tampereen yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toteuttamia VR-ohjelmia.Ohjelmia käytetään tällä hetkellä Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Oulun vankiloissa. Tampereen yliopiston luoma Virtuaalimetsä on ollut käytössä vankilan psykologin ohjaamissa istunnoissa. Ohjelmaa on käytetty avuksi rentoutukseen ja mielialan säätelyyn.

HUS:n laatimia ahdistuksenhallinnan virtuaalitodellisuusohjelmia on puolestaan voitu hyödyntää niiden vankien kanssa, joilla on esimerkiksi julkisten paikkojen pelkoa tai paniikkihäiriötyyppistä oireilua. Palaute vangeilta ja työtä ohjanneelta henkilökunnalta on ollut positiivista. Ohjelmia on toivottu lisää.

Kokeilussa virtuaalitodellisuuden avulla voidaan harjoitella arjen tilanteita

Uusin yhteistyö VR-kuntoutuksen osalta aloitetaan Virtual Dawn -yrityksen kanssa. Yrityksen ohjelmat mahdollistavat arkisten tilanteiden harjoittelun, joista on hyötyä vangin vapauduttua. Virtuaalisesti voidaan harjoitella esimerkiksi pelottavia tilanteita, viranomaisasiointia, palautteen vastaanottamista ja työhaastattelua. Ohjelmia testataan Jyväskylän vankilassa ja vangeilta kerätään systemaattisesti palautetta ohjelmien testikäytöstä.

-Pilotti on tarkoitus toteuttaa muun muassa uudella nuorten aikuisten osastolla sekä mahdollisesti osana vankilan työpajan kuntouttavaa työtoimintaa, kertoo psykologi Laura Jernberg, joka ohjaa Jyväskylän vankilassa pilottia.

Myös vankiloissa ja oikeuspsykiatrissa hoitolaitoksissa on ollut VR-kuntoutusta jo muutamia vuosia, ja niihin liittyen on tehty tieteellistä tutkimusta esimerkiksi Alankomaissa.

-Rikosseuraamuslaitoksessa VR-kuntoutus on toiminut hyvin muun kuntouttavan työn tukena. Näkisin, että tällaiset menetelmät tulevat tulevaisuudessa lisääntymään niin psykiatriassa, psykologiassa kuin erilaisissa terapioissa ja hoitomuodoissa sekä koulutuksellisissa tarkoituksissa, toteaa erityisasiantuntija Pia Puolakka.

Lisätietoja:

Pia Puolakka, erityisasiantuntija, tiimivastaava, TURVA-tiimi, pia.puolakka@om.fi

Laura Jernberg, psykologi, Jyväskylän vankila, laura.jernberg@om.fi

Virtual Dawn Oy, https://virtual-dawn.com/

Tilburgin yliopiston tutkimus virtuaalitodellisuuden käytöstä englanniksi (tilburguniversity.edu), https://research.tilburguniversity.edu/en/publications/virtual-reality-aggression-prevention-therapy-vrapt-versus-waitin

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme