Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitos esittää 400 henkilötyövuoden lisäystä sekä uusia vankiloita Rovaniemelle ja Turkuun

Jaa
Rikosseuraamuslaitos esittää uutta tutkintavankilaa Rovaniemelle, avovankilaa Turkuun ja vankisairaalaa Vantaalle. Henkilöstön määrää tulisi lisätä 400 henkilötyövuodella vuoteen 2027 mennessä. Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkostoesitys koskee hallituskautta 2023–2027.

Kun vankiloiden henkilöstömäärää lisätään, voidaan vangeille järjestää toimintaa lainsäädännön edellyttämällä tavalla ja varmistaa vankeusrangaistusten täytäntöönpanon turvallisuus. Vankiloissa tehtävä valvontatyö sekä kuntouttava ja valmentava toiminta ovat edellytyksiä sille, että vankien kyvyt rikoksettomaan elämään paranevat.

Esityksen tavoitteena on, että vankiloiden tilaratkaisut tukevat toiminnan tuloksellisuutta ja työturvallisuutta. Uudet tilat lisäävät myös tilatehokkuutta. Vankiloiden toiminnan kannalta on olennaista, että vankilat ovat lyhyiden välimatkojen päässä oikeuslaitoksista, poliisista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista ja muista kuntouttavista palveluista.

Vankilaverkostoesitys lähtee ajatuksesta vähemmän rikollisuutta ja kestävämpää turvallisuutta.Mitä paremmin vangit kuntoutuvat vankeusaikana, sitä paremmat mahdollisuudet heillä on rikoksettomaan elämään. Henkilökuntamme turvallisuus ja hyvinvointi ovat meille aivan keskeisiä. Toiminnallisuuksiltaan ja tilaratkaisuiltaan vankien muuttuneeseen profiiliin suunnitellut tilat lisäävät henkilökunnan turvallisuutta, toteaa johtaja Pauli Nieminen.

Rikosseuraamuslaitos esittää hallituskaudelle 2023–2027 seuraavia hankkeita:

  1. Rakennetaan Rovaniemelle uusi tutkintavankila (noin 40 vankipaikkaa)
  2. Rakennetaan Vantaalle uusi vankisairaala
  3. Rakennetaan Turkuun uusi avovankila (noin 130 vankipaikkaa)
  4. Käynnistetään tarvesuunnittelu Tampere-Pirkanmaan ja Uudenmaan vankiloiden osalta

Uudet vankilat toisivat lisää tutkintavanki- ja avovankipaikkoja

Edellä mainitut rakennushankkeet ovat Rikosseuraamuslaitoksessa tehdyn analyysin perusteella sellaisia, joihin kysyntä- ja väestöennusteen perusteella on selkeä tarve. Kasvukeskusten läheisyys parantaa koulutetun työvoiman saantia ja pysyvyyttä ja lisää sitä kautta turvallisuutta. Pääjohtaja Arto Kujala sanoo, että Rise haluaa pitää kiinni hyvästä henkilökunnastaan myös jatkossa.

Pohjois-Suomeen tarvitaan lisääntyvien tutkintavankien määrän takia uusi vankila, joka vastaisi koko pohjoisimman Suomen tutkintavangeista.

Turun vankilan alueella on rakennuspaikka, johon uusi avovankila voidaan rakentaa. Noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Käyrän avovankila on vaikeasti vartioitava ja tilojen kunto on heikko. Suljetun vankilan välitön läheisyys vähentäisi siirtoihin ja kahden yksikön välillä tehtäviin liikkumisiin käytettyä aikaa.

Vankilaverkoston kehittämistä arvioitava hallituskausittain

Rikosseuraamuslaitoksen näkökulmasta olisi hyvä aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Uudellemaalle hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Uusi vankila aloittaisi toimintansa 2030-luvun alkuvuosina. Rikosseuraamuslaitoksen analyysin perusteella 2030-luvun puoliväliin mennessä Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pirkanmaalla sijaitsevat vankilat ovat peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjausten sijaan olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltua aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Tampere-Pirkanmaalle.

Koska toimintaympäristö on jatkuvassa muutostilassa, on vankilaverkoston kehittämistä arvioitava säännönmukaisesti kunkin hallituskauden alussa ja vahvistettava suunnittelukausien keskeiset toimintalinjat. Oikeusministeriön kansliapäällikön toimeksiantona on tehty tausta-analyysi Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkoston kehittämisestä vuoteen 2040. Vuonna 2026 aloitetaan verkostoanalyysin päivitys, jonkajälkeen laaditaan uusi esitys uudelle hallitukselle toimenpiteistä vuosille 2027–2031.

Lisätietoja:

pääjohtaja Arto Kujala, vaihde p. 029 56 88500

kehittämisen ja ohjauksen vastuualueen johtaja Pauli Nieminen, p. 029 56 83770, pauli.nieminen(at)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten9.3.2023 08:42:35 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.

Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.

Minderåriga, unga och kvinnliga intagna i fokus när verksamheten utvecklades under 20222.3.2023 11:11:56 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens operativa resultat 2022 påverkades av att antalet anställda var för ringa i förhållande till verksamhetens målsättning och omfattning. Sjukfrånvaron var hög och det nya klientinformationssystemet Roti infördes. Säkerheten i fängelserna förbättrades genom att nya avdelningar med effektiviserad övervakning inrättades. I utvecklingen av verksamheten beaktades särskilt unga och minderåriga samt kvinnliga intagna.

Vuoden 2022 toiminnan kehittämisessä huomioitiin erityisesti alaikäiset, nuoret sekä naisvangit2.3.2023 11:11:35 EET | Tiedote

Vuonna 2022 Rikosseuraamuslaitoksen toiminnalliseen tuloksellisuuteen vaikuttivat tavoitteisiin ja toiminnan laajuuteen nähden liian pieni henkilöstömäärä, korkeat sairauspoissaololuvut ja uuden asiakastietojärjestelmän Rotin käyttöönotto. Vankiloiden turvallisuutta parannettiin uusilla tehostetun valvonnan osastoilla, ja toiminnan kehittämisessä huomioitiin erityisesti nuoret ja alaikäiset vangit sekä naisvangit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme