Rikosuhripäivystyksestä tukea ja neuvontaa jo 25 vuotta

Jaa

Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärät ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi. Viime vuonna tukea ja neuvontaa tarjottiin jo 14 300 asiakkaalle, asiakasmäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 13 prosenttia. Etenkin EU:n rikosuhridirektiivin ja rikosuhrimaksun voimaantulo on vahvistanut Rikosuhripäivystyksen mahdollisuuksia palvella asiakkaita koko maassa.

Tiistaina 29.10. vietettävässä 25-vuotisjuhlaseminaarissa rikosuhrijärjestöjen eurooppalaisen kattojärjestön Victim Support Europen toiminnanjohtaja Levent Altan kertoo, mikä merkitys rikosuhridirektiivillä on ollut uhrien aseman parantamisessa koko Euroopassa ja miten uhrien oikeudet toteutuvat käytännössä tällä hetkellä.

– Myös Suomessa on vielä paljon tehtävää rikosuhridirektiivin toimeenpanemisessa. Victim Support Europen tutkimus (VOCIARE) osoittaa, että monet uhrit eivät koskaan tee rikosilmoitusta tai eivät saa tarvitsemiaan tukipalveluita. Ammattilaisille tulee tarjota tasapuolisesti eri puolilla maata lisää tietoa ja koulutusta uhrien kohtaamisesta. Suomi on ollut rikoksen uhrin aseman osalta edistyksellinen maa. Nyt Suomen tulisi EU-puheenjohtajuuskaudellaan tehdä uhrien oikeuksista totta ja johtaa kehitystä EU-puheenjohtajana.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg muistuttaa, että rikosuhridirektiivistä huolimatta parannettavaa vielä löytyy.

– Käytännön työn kautta tunnistamme sen, että Suomessa on vielä alueellisia eroja direktiivin mukaisten oikeuksien toteutumisessa. Tämä näkyy siinä, miten aktiivisesti viranomaisten ohjaavat uhreja tukipalveluihin ja miten järjestelmällisesti poliisi tekee uhreille suojelutarpeen arviointeja. Myös uhrien tiedonsaantioikeutta tulee kehittää. Harva ihminen tietää etukäteen oikeuksistaan rikosprosessissa, minkä takia kattava ja oikeaan aikaa saatu tieto on uhrille tärkeää.

Rikosuhripäivystys toteutti vuosina 2018–2019 Suomen osuuden Victim Support Europen VOCIARE hankkeesta, jossa tutkittiin rikosuhridirektiivin käytännön toteutumista 26 EU-maassa. Tietoa hankkeesta ja kansalliset raportit: https://victimsupport.eu/about-us/our-projects/vociare/

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan juhlaseminaaria, joka järjestetään Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla tiistaina 29.10. klo 12.30 alkaen. Seminaarin aikana haastatteluja antaa sekä Levent Altan, Victim Support Europen toiminnanjohtaja että Leena-Kaisa Åberg, Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja.

 

RIKOSUHRIPÄIVYSTYS 25 VUOTTA

Juhlaseminaari 29.10.19 alkaen klo 12.30
Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki
Juontaja: toimittaja Paavo Teittinen

Ohjelma:

12.30 Seminaarin avaus, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen
12.40 Rikosuhripäivystyksen johtokunnan tervehdys, puheenjohtaja Sari Laaksonen
12.50 Rikosuhridirektiivin toimeenpano Euroopassa – miten uhrien oikeudet toteutuvat käytännössä, Levent Altan, Victim Support Europen toiminnanjohtaja (englanniksi)
13.30 Kokemuksia direktiivin toimeenpanosta Suomessa, Leena-Kaisa Åberg, RIKUn toiminnanjohtaja

14.00 Kahvitauko

14.30 Paneeli: Palveluja yhdenvertaisesti kaikille – Miten tavoitamme vähemmistöihin kuuluvat tai marginaalissa elävät ihmiset?

  • nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Leena Suurpää, Suomen Punainen Risti
  • toimitusjohtaja Taru Tujunen, viestintätoimisto Ellun Kanat
  • vieraileva tutkija Jouko Karjalainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

15.30 Rikosten uhrien tukeminen tulevaisuuden Suomessa, yhdenvertaisuus- ja inkluusioasiantuntija Maryan Abdulkarim

15.45 Seminaarin päättäminen

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg, 050 3378 703, etunimi.sukunimi@riku.fi

Viestintäpäällikkö Sami Liukkonen, 050 432 9998, etunimi.sukunimi@riku.fi

Tietoja julkaisijasta

Rikosuhripäivystys
Maistraatinportti 4 A 4. krs
00240 Helsinki

http://www.riku.fi

Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö. riku.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys

Reilu työ -verkosto: Ulkomaisten työntekijöiden oleskelulupakäytäntöä on joustavoitettava6.10.2020 16:37:24 EESTTiedote

TIEDOTE KUNNON TYÖN PÄIVÄNÄ 7.10.2020: Ulkomaisten työntekijöiden oleskelulupakäytäntöä pitää joustavoittaa, jotta työntekijöiden hyväksikäyttöä voidaan nykyistä tehokkaammin torjua, esittää Reilu työ -verkosto. Pelko kielteisistä seurauksista työntekijän oleskeluoikeuteen estää ihmiskaupan paljastumista ja pitää uhreja kiinni epäinhimillisissä työoloissa.

Reilu työ -verkosto: Työvoiman hyväksikäyttöä esiintyy myös kausityössä8.9.2020 13:33:28 EESTTiedote

Kymmenet Suomeen tulleet kausityöntekijät ovat kertoneet puutteellisista työoloista ja luvattua huonommista olosuhteista työperäisen hyväksikäytön uhreja auttaville järjestöille ja työehtojen valvonnasta vastaaville viranomaisille. Yhteydenottoja on tullut myös muun muassa metsämarjanpoimijoilta, jotka eivät työskentele Suomessa työsuhteessa, vaan tulevat maahan turistiviisumilla. Vastaavia yhteydenottoja on tullut viranomaisille ja järjestöille myös aiempina kesinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme