VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Riskerna relaterade till statens borgensförbindelser och övriga ansvarsförbindelser beaktas inte tillräckligt

Jaa

Riskerna relaterade till statens ansvarsförbindelser bör identifieras i högre grad i beredningen och styrningen av finanspolitiken. Ansvarsförbindelser utgörs av bland annat statens borgensförbindelser som kan orsaka staten utgifter. Enligt revisionsverkets granskning har rapporteringen om ansvar blivit mer heltäckande under de senaste åren, men trots det är den inte tillräcklig.

Enligt den granskning som Statens revisionsverk genomförde har konsekvenserna av risker relaterade till ansvarsförbindelser för statens utgifter inte bedömts i tillräcklig omfattning. På statlig nivå har man inte tillräckligt tydligt definierat den maximala risknivån och bedömningen har inte harmoniserats. Riskbedömningen är ämbetsverksspecifik, och därför varierar innehållet i bedömningarna.

”Utifrån en hållbar ekonomiförvaltning finns det utmaningar för hanteringen av ansvarsförbindelser, eftersom reglerna för den nationella finanspolitiken inte begränsar en ökning av ansvarsförbindelser. EU ställer inte heller begränsningar för denna tillväxt men har ställt fler rapporteringskrav relaterade till ansvarsförbindelser”, säger Matti Okko, revisionschef för finanspolitik vid Statens revisionsverk.

Statens ansvarsförbindelser har under de senaste åren på ett mer heltäckande sätt beaktats i regerings årsberättelse och statens bokslut. Finansministeriet har också upprättat en årlig översikt över statens ekonomiska risker och ansvarsförbindelser. En del offentliga uppgifter har dock inte rapporterats tydligt, och alla uppgifter har inte utnyttjats i regeringens årsberättelse eller risköversikt. Till exempel i regeringens plan för den offentliga ekonomin omfattar rapporteringen om ansvarsförbindelser endast uppgifter om den statliga sektorn, medan kommunernas stora ansvarsförbindelser inte beaktas.

”En hållbar förvaltning av den offentliga ekonomin förutsätter att statens ansvarsförbindelser identifieras, att riskerna relaterade till dem estimeras och att deras eventuella långsiktiga konsekvenser för den offentliga ekonomins balans beaktas. Därför rekommenderar revisionsverket att man fastställer gränser för risktagning som gäller ansvarsförbindelser, att man i högre grad beaktar de ekonomiska konsekvenserna i beredningsmaterialet och att man förtydligar kraven på statens riskrapportering”, säger Okko.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen VTV.fi

Mer information

Matti Okko, revisionschef för finanspolitik
Tfn 09 432 5875
matti.okko@vtv.fi

Vuokko Mustonen, ledande effektivitetsrevisor
Tfn 09 432 5866
vuokko.mustonen@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme