VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Riskerna relaterade till statens borgensförbindelser och övriga ansvarsförbindelser beaktas inte tillräckligt

Jaa

Riskerna relaterade till statens ansvarsförbindelser bör identifieras i högre grad i beredningen och styrningen av finanspolitiken. Ansvarsförbindelser utgörs av bland annat statens borgensförbindelser som kan orsaka staten utgifter. Enligt revisionsverkets granskning har rapporteringen om ansvar blivit mer heltäckande under de senaste åren, men trots det är den inte tillräcklig.

Enligt den granskning som Statens revisionsverk genomförde har konsekvenserna av risker relaterade till ansvarsförbindelser för statens utgifter inte bedömts i tillräcklig omfattning. På statlig nivå har man inte tillräckligt tydligt definierat den maximala risknivån och bedömningen har inte harmoniserats. Riskbedömningen är ämbetsverksspecifik, och därför varierar innehållet i bedömningarna.

”Utifrån en hållbar ekonomiförvaltning finns det utmaningar för hanteringen av ansvarsförbindelser, eftersom reglerna för den nationella finanspolitiken inte begränsar en ökning av ansvarsförbindelser. EU ställer inte heller begränsningar för denna tillväxt men har ställt fler rapporteringskrav relaterade till ansvarsförbindelser”, säger Matti Okko, revisionschef för finanspolitik vid Statens revisionsverk.

Statens ansvarsförbindelser har under de senaste åren på ett mer heltäckande sätt beaktats i regerings årsberättelse och statens bokslut. Finansministeriet har också upprättat en årlig översikt över statens ekonomiska risker och ansvarsförbindelser. En del offentliga uppgifter har dock inte rapporterats tydligt, och alla uppgifter har inte utnyttjats i regeringens årsberättelse eller risköversikt. Till exempel i regeringens plan för den offentliga ekonomin omfattar rapporteringen om ansvarsförbindelser endast uppgifter om den statliga sektorn, medan kommunernas stora ansvarsförbindelser inte beaktas.

”En hållbar förvaltning av den offentliga ekonomin förutsätter att statens ansvarsförbindelser identifieras, att riskerna relaterade till dem estimeras och att deras eventuella långsiktiga konsekvenser för den offentliga ekonomins balans beaktas. Därför rekommenderar revisionsverket att man fastställer gränser för risktagning som gäller ansvarsförbindelser, att man i högre grad beaktar de ekonomiska konsekvenserna i beredningsmaterialet och att man förtydligar kraven på statens riskrapportering”, säger Okko.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen VTV.fi

Mer information

Matti Okko, revisionschef för finanspolitik
Tfn 09 432 5875
matti.okko@vtv.fi

Vuokko Mustonen, ledande effektivitetsrevisor
Tfn 09 432 5866
vuokko.mustonen@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Statens reform av forskningsfinansieringen framskrider enligt plan13.3.2018 07:00Tiedote

Regeringen inledde 2013 en reform av forskningsinstituten och forskningsfinansieringen, varigenom Finlands Akademi och statsrådets kansli finansierar beslutsstödande forskningsprojekt. Enligt Statens revisionsverks utredning har de nya formerna av forskningsfinansiering organiserats enligt de riktlinjer som statsrådet har dragit upp för verksamheten. Finansiärerna och ministerierna har infört nya handlingssätt för finansiering av projekt vars resultat kan användas som underlag för samhälleliga beslut.

Valtion tutkimusrahoitusuudistus etenee suunnitellusti13.3.2018 07:00Tiedote

Hallitus aloitti vuonna 2013 tutkimuslaitoksia ja tutkimusrahoitusta koskevan uudistuksen, jonka kautta Suomen Akatemia ja valtioneuvoston kanslia rahoittavat päätöksentekoa tukevia tutkimushankkeita. VTV:n selvityksen mukaan nämä uudet tutkimusrahoituksen muodot on järjestetty valtioneuvoston antamien linjausten mukaisesti. Rahoittajat ja ministeriöt ovat ottaneet käyttöön uusia toimintatapoja, joiden kautta rahoitettujen hankkeiden tuloksia voidaan hyödyntää yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Många av åtgärderna i statsrådets cleantech-strategi genomfördes27.2.2018 07:00Tiedote

Statens revisionsverk utredde genomförandet av statsrådets cleantech-strategi. I strategin, som koordinerades av Arbets- och näringsministeriet, fastställdes 17 åtgärder som olika ministerier fick i uppgift att vidta. Genomföran-det av strategin var inte till alla delar planerat eller koordinerat på ett konsekvent sätt, men ministerierna lyckades trots detta genomföra merparten av de uppgifter som anvisats dem.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme