Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Vuoden seitsemännessä kokouksessaan 24.5.2022 valmiustoimikunta sai kuulla tilannekatsaukset Ukrainan pakolaistilanteesta ja sen vaikutuksista alueellamme, huoltovarmuudesta ja turvallisuustilanteesta.

Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitteli puolustusvoimien ajankohtaiskatsauksen. Paikallispuolustuksen ja varautumisen suunnitelmia on päivitetty koko ajan. Tuomisen mukaan valmiusjoukon toimintakyky, asevelvollisten koulutus ja kertausharjoitukset jatkuvat hyvällä tasolla. Puolustusvoimat jatkaa myös aktiivista rooliaan maanpuolustustyössä. Kansainvälinen yhteistyö eritoten Ruotsin kanssa pohjoisella alueella jatkuu. Toteutuessaan mahdollinen jäsenyys puolustusliitto Natossa merkitsee muutosta turvallisuusympäristössämme. Sotilaallinen liittoutuminen vahvistaa Suomen kansallista puolustuskykyä.

Puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen totesi avauspuheenvuorossaan, että mennyt viikko oli Suomen historian kannalta merkittävä.

”Venäjän reaktiot ovat tähän asti olleet maltillisia Suomen NATO-hakemukseen liittyen. Elämme tällä hetkellä ns. harmaan ajanjakson aikaa. Aika näyttää, millaisia toimenpiteitä tai vaikutusyrityksiä meihin kohdistuu. Vaikka elämme nyt hyvin rauhallista aikaa, Venäjä voi reagoida myös myöhemmin eri toimenpiteillä meitä kohtaan – tämä on hyvä muistaa ja tähän on tärkeää varautua meidän kaikkien”, hän katsoi.

Jo miljoonalla suomalaisella on 72 tunnin kotivara

Kansalaisten tietoisuus ja kriisinsietokyky näyttäisi puheenjohtajan mukaan olevan vahva. Jo miljoona suomalaista on huolehtinut 72 tunnin kotivarastaan. Nyt Ukrainan kriisin puhjettua kunnissa on tarkistettu valmiussuunnitelmia. Myös valmiusorganisaatioiden yhteistyötä on tiivistetty eri palveluntuottajien ja viranomaisten kanssa.

Yhteiskunta ja yhteiskunnan eri toimijat ovat tehostaneet varautumistoimiaan. Alueelliset riskiarviot päivitetään, jotka myös valmiustoimikunta käsittelee. ”Riskiarvio on tärkeä pohja myös alueelliselle varautumiselle ja valmiussuunnittelulle,” ylijohtaja katsoi.

Kokous kuuli myös valmius- ja turvallisuusfoorumien puheenvuorot, vs. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelaisen katsauksen terveydenhuollon tilanteesta, sekä Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Satu Isokosken puheenvuoron Ukrainan pakolaistilanteen herättämistä alueellisesta toimenpiteistä, kuten vastaanoton kuntamallista, Suomen ja Pohjois-Suomen näkökulmasta.

Viestintä ja koulutus parantavat kriisinkestävyyttä

Viestintä on tärkeä osa varautumista. Se parantaa kansalaisten kriisinkestävyyttä tyydyttämällä luotettavan tiedon janoa. Kesäkuun alussa valmiustoimikunta lähettää aluehallintovirastojen johdolla varautumisen uutiskirjeen alueellisille toimijoille.

Kesäkuussa viikolla 23 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Kainuun prikaatin kanssa alueellisen maanpuolustuskurssin Raahessa. Tulossa on myös kaksipäiväinen erikoismaanpuolustuskurssi alueemme johtaville kunnallisille luottamushenkilöille ensi syksynä.

 

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544 petteri.koskinen@avi.fi

 

Pohjois-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan epäkohdat 31.8.2022 mennessä5.7.2022 13:54:14 EEST | Tiedote

Aluehallintovirasto katsoo, ettei Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläinten hyvinvointi ole enää tällä hetkellä välittömässä vaarassa, mutta havaitut epäkohdat on korjattava 31.8.2022 mennessä. Eläintarhalupaa ei peruta välittömästi. Aluehallintovirasto tekee lopullisen ratkaisunsa luvan peruuttamista koskevassa asiassa asetetun määräajan jälkeen.

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme