Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarviot tukevat viranomaisten varautumista - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui

Jaa
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui perjantaina 12.5.2023 vuoden toiseen kokoukseensa. Pääteemana oli kansallinen sekä alueelliset riskiarviot.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Kansallinen riskiarvio luo perustan varautumiselle

Kansallisen riskiarvion tarkoituksena on ennakoida Suomeen mahdollisesti kohdistuvia suhteellisen äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia. Kansallisessa riskiarviossa on arvioitu riskien vaikutusta yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.

Erityisasiantuntija Anni Kurunsaari sisäministeriön pelastusosastolta esitteli valmiustoimikunnalle kansallista riskiarviota. Riskiarvio on valmisteltu laaja-alaisessa poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Se muodostaa perusteet sille, millaisiin riskeihin eri hallinnonalojen viranomaisten ja muiden toimijoiden on varauduttava. Kansallinen riskiarvio luo yhteisen perustan varautumiselle Suomessa, kertoi Anni Kurunsaari. Kansallinen riskiarvio 2023 on julkinen asiakirja ja se löytyy sisäasianministeriön julkaisuista.

Kansallinen riskiarvio 2023, sisäministeriön julkaisuja 2023:4 (pdf)

Alueellinen riskiarvio nostaa esiin alueen erityispiirteitä

Alueellinen riskiarvio pohjautuu kansallisiin uhkamalleihin, joita on tarkasteltu alueen näkökulmasta. Riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta esitteli valmiustoimikunnalle Etelä-Savon alueellista riskiarviota esimerkkinä alueellisesta riskiarviosta.

Etelä-Savon alueellinen riskiarvio on tehty laajassa yhteistyössä maakunnan eri toimijoiden kanssa. Teimme arviota yhteistyössä myös koko Itä-Suomen alueen pelastuslaitosten kanssa ja itäsuomalainen hyvä yhteistyö tuli esiin myös tässä työssä, kertoi Jani Jämsä.

Lue lisää Etelä-Savon pelastuslaitoksen tiedotteesta 27.4.2023 Epidemiat ja kyberhyökkäykset merkittävimpiä riskejä Etelä-Savossa (pelastustoimi.fi)

Pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoi ajankohtaisina asioina tulevasta ITÄ23-valmiusharjoituksesta. Harjoitus järjestetään 8. – 9.11.2023, teemana muun muassa väestönsuojelu. Myös vuosille 2024 ja 2025 on suunniteltu valmiusharjoitukset Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueelle. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat sekä hyvinvointialueet. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat Itä-Suomen alueelta.

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
pelastusylitarkastaja Kullervo Lehikoinen, p. 0295 016 884
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme