Riskiarviot tukevat viranomaisten varautumista - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui
Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Kansallinen riskiarvio luo perustan varautumiselle
Kansallisen riskiarvion tarkoituksena on ennakoida Suomeen mahdollisesti kohdistuvia suhteellisen äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia. Kansallisessa riskiarviossa on arvioitu riskien vaikutusta yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.
Erityisasiantuntija Anni Kurunsaari sisäministeriön pelastusosastolta esitteli valmiustoimikunnalle kansallista riskiarviota. Riskiarvio on valmisteltu laaja-alaisessa poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Se muodostaa perusteet sille, millaisiin riskeihin eri hallinnonalojen viranomaisten ja muiden toimijoiden on varauduttava. Kansallinen riskiarvio luo yhteisen perustan varautumiselle Suomessa, kertoi Anni Kurunsaari. Kansallinen riskiarvio 2023 on julkinen asiakirja ja se löytyy sisäasianministeriön julkaisuista.
Kansallinen riskiarvio 2023, sisäministeriön julkaisuja 2023:4 (pdf)
Alueellinen riskiarvio nostaa esiin alueen erityispiirteitä
Alueellinen riskiarvio pohjautuu kansallisiin uhkamalleihin, joita on tarkasteltu alueen näkökulmasta. Riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta esitteli valmiustoimikunnalle Etelä-Savon alueellista riskiarviota esimerkkinä alueellisesta riskiarviosta.
Etelä-Savon alueellinen riskiarvio on tehty laajassa yhteistyössä maakunnan eri toimijoiden kanssa. Teimme arviota yhteistyössä myös koko Itä-Suomen alueen pelastuslaitosten kanssa ja itäsuomalainen hyvä yhteistyö tuli esiin myös tässä työssä, kertoi Jani Jämsä.
Lue lisää Etelä-Savon pelastuslaitoksen tiedotteesta 27.4.2023 Epidemiat ja kyberhyökkäykset merkittävimpiä riskejä Etelä-Savossa (pelastustoimi.fi)
Pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoi ajankohtaisina asioina tulevasta ITÄ23-valmiusharjoituksesta. Harjoitus järjestetään 8. – 9.11.2023, teemana muun muassa väestönsuojelu. Myös vuosille 2024 ja 2025 on suunniteltu valmiusharjoitukset Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueelle. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa.
Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat sekä hyvinvointialueet. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat Itä-Suomen alueelta.
Lisätietoja
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
pelastusylitarkastaja Kullervo Lehikoinen, p. 0295 016 884
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Meröppna bibliotek 2022 – flexibilitet och jämlikhet1.6.2023 11:43:48 EEST | Tiedote
Utredningen Meröppna bibliotek 2022: Flexibilitet och jämlikhet ger en riksomfattande helhetsbild av de meröppna biblioteken i Finland. Rapporten synar utvecklingen av verksamheten, söker lösningar på problem som framkommit och förutspår framtiden för de meröppna biblioteken.
Omatoimikirjastot 2022 – joustavuutta ja tasa-arvoa1.6.2023 11:43:48 EEST | Tiedote
Selvitys Omatoimikirjastot 2022: Joustavuutta ja tasa-arvoa tarjoaa valtakunnallisen kokonaiskuvan omatoimikirjastoista Suomessa. Selvityksessä tarkastellaan omatoimikirjastojen toiminnan kehittämistä, haetaan ratkaisuja esille tulleisiin ongelmiin ja ennakoidaan omatoimikirjastojen tulevaisuuden näkymiä.
Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.
Arbetarskyddstillsyn över sommarjobb: har den unga fått en ordentlig introduktion?1.6.2023 07:05:00 EEST | Tiedote
Även denna sommar inspekterar arbetarskyddsmyndigheten sommarjobb på olika håll i Finland. Inspektionerna görs utan förhandsanmälan och under dem övervakas arbetsgivarens verksamhet. Information samlas in bland annat från dokument och genom att intervjua de anställda.
Kesätyöpaikkojen työsuojeluvalvonta: onko nuori perehdytetty kunnolla?1.6.2023 07:05:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen tarkastaa tänäkin kesänä kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta ja niissä valvotaan työnantajan toimintaa. Tietoa kerätään muun muassa asiakirjoista ja haastattelemalla työntekijöitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme