Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset ovat alkaneet

Jaa

Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat naiset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös

  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
  • potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät
  • tietyt henkilöt vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiristä.

Lähipiiriin kuuluvien määritelmää on tarkennettu

Lähipiiriin kuuluvien henkilöiden määritelmää on tarkennettu aiempiin vuosiin verrattuna. Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön tekemä asetusmuutos.

Maksuttomaan influenssarokotuksen saavat ne, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

”Käytännössä lähipiiriin kuuluvan tulee asua samassa asunnossa tai olla viikoittain kasvotusten tekemisissä voimakkaasti immuunipuutteisen tai muuten vakavasti sairaan henkilön, perussairaan ja huonokuntoisen 65-vuotta täyttäneen, raskaana olevan, alle 6 kuuden kuukauden ikäisen lapsen tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa, jolle itselle ei voida antaa rokotetta”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.

THL kuitenkin suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu asetuksen mukaiseen lähipiiriin. Heille rokote on kuitenkin omakustanteinen.

Influenssarokotteen voi ottaa yhtä aikaa muun rokotteen kanssa

Influenssarokote voidaan tarvittaessa antaa myös yhtä aikaa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen kanssa. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi niillä influenssan riskiryhmiin kuuluvilla, joilta puuttuu vielä yksi tai kaksi rokoteannosta, tai jotka tulevat saamaan lähiaikoina kolmannen koronarokoteannoksen.

”Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ne ikääntyneet, joiden toisesta koronarokotteesta on kulunut puoli vuotta”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Rokotteita saatavilla enemmän kuin viime vuonna

Viime vuonna influenssarokotteita otettiin aiempia vuosia innokkaammin ja paikoin ne loppuivat jopa kesken. Tänä syksynä rokotteita on tilattu Suomeen enemmän kuin viime vuonna.

Kansallisen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta, mikä on 300 000 annosta enemmän kuin viime kaudella. Lisäksi lasten nenäsumuterokotteita on tilattu 116 000 annosta.

Myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisia influenssarokotteita on tulossa Suomeen selvästi enemmän kuin viime vuonna, tiettävästi yli 600 000 annosta.

Tiedot rokotusjärjestelyistä omasta terveyskeskuksesta

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa.

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Lokakuun aikana on todettu vain muutamia influenssatartuntoja.

THL seuraa influenssakauden etenemistä ja päivittää ajantasaista influenssakatsausta koko kauden ajan.

Lisätiedot

Mikä on influenssa?
(THL)

Influenssarokote
(THL)

Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset
(THL)

Ajantasainen influenssakatsaus
(THL)

Anna Scherleitner
asiantuntijalääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8371
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Nohynek
ylilääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi

Niina Ikonen
johtava asiantuntija, (influenssan seuranta)
THL
p. 029 524 8413
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta2.12.2021 15:29:34 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu. THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta. THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. ”Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5

THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta2.12.2021 15:11:55 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Nyt tehosterokote voitaisiin antaa jo hieman nopeammin. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote

Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta2.12.2021 14:00:10 EET | Tiedote

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla. Suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme