Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Riskiryhmien on tärkeää suojautua kuuman sään terveyshaitoilta – myös koronatartuntojen ehkäisy tulee huomioida helteellä

Jaa

Kuuma sää ja hellejaksot ovat terveysriski myös Suomessa. Vakavien terveyshaittojen riski kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin. Voimakkaista ja pitkittyneistä, joitakin viikkoja kestävistä helleaalloista voi Suomessa aiheutua jopa joitakin satoja kuolemia.

Koronavirustartuntojen ehkäisyyn liittyvä suositeltu eristäytyminen ja lähikontaktien välttäminen voivat lisätä helteestä aiheutuvien terveyshaittojen riskiä, jos riskiryhmään kuuluva ei saa apua hellehaittojen ehkäisyssä tai uskalla poistua tukalan kuumasta asunnosta. Riskiryhmiin kuuluvat saattavat myös vältellä tartunnan pelossa hoitoon hakeutumista.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti ja viilentää kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen tai kylmäkääreiden avulla.

Pidä sisätilat viileinä

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. 

”Ikkunat tulisi suojata auringonpaisteelta ja pitää kiinni silloin, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Sisätilat kannattaa tuulettaa illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä”, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Jos sisätilat kuumenevat hyvin herkästi, kannattaa riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävän jäähdyttimen tai ilmalämpöpumpun asentamista.

Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Tuulettimen käyttö voi kuitenkin lisätä koronavirustartuntojen riskiä.

”Korona-aikana tuulettimen käyttöä tulee välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee enemmän kuin yksi henkilö. Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa henkilöltä toisen luo”, Kollanus toteaa.

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, muutaman tunnin päivässä voi viettää jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Myös koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa poistua kuumasta asunnosta. 

Vältä kuitenkin ihmisjoukkoja, säilytä turvaväli ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Älä hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Pidä yhteyttä riskiryhmiin kuuluviin läheisiin

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheisten hyvinvoinnista.

”Riskiryhmiin kuuluvien vointia kannattaa tiedustella päivittäin, korona-aikana ensisijaisesti puhelimitse tai muiden etäyhteydenpitovälineiden avulla. Tarvittaessa läheisen luo saa ja pitää mennä antamaan apua kuumuudelta suojautumisessa”, Kollanus toteaa.

Riskiryhmien luona vieraillessa tulee välttää kättelyä, halailua ja muuta lähikontaktia sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja kosketuspintojen puhdistamisesta. Suu ja nenä kannattaa suojata kertakäyttöisellä nenäliinalla, jos kasvomaskia tai suu-nenäsuojusta ei ole saatavilla. Pitkiä vierailuja tulee välttää.

Koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvan luona ei tule vierailla, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektioon viittaavia oireita. 

Hakeudu tarvittaessa hoitoon

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi lämpösairauksiin liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita. 

”Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin”, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita lämpösairauksiin viittaavia oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lisätietoa

Helle

Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Korona – ohjeita yli 70-vuotiaille

Virpi Kollanus
tutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 6392
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Useita koronatartuntoja eri puolella Suomea, tarkkaile oireita jos olet oleskellut Ylläksellä 14.–25.9.30.9.2020 15:50:01 EESTTiedote

Eri puolilla Suomea on todettu tähän mennessä yhteensä 26 koronatartuntaa, jotka on saatu Ylläkseltä 14.–25. syyskuuta. Tartunnat ovat levinneet ravintola Pirtukirkossa, Äkäshotellissa ja Jounin kaupassa. Tartunnan saaneet asuvat 14 eri kunnassa. ​​Jos olet oleillut Ylläksellä 14.–25. syyskuuta ja sinulle ilmaantuu koronaan sopivia oireita, hakeudu testiin. Jos Koronavilkku on ilmoittanut mahdollisesta altistumisesta, tee oirearvio Omaolossa tai ole yhteydessä terveydenhuollon toimipisteeseen testaustarpeen arvioimiseksi "Tartuntojen estämiseksi on nyt tärkeää huolehtia hygieniasta ja pitää turvavälejä. Jos turvaväliä ei voi pitää, on tärkeää käyttää kasvomaskia sisätiloissa ja julkisissa kulkuneuvoissa", sanoo infektiolääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä. Lisätietoja Markku Broas infektioylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Taneli Puumalainen ylilääkäri THL

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronatilanteesta ti 29.9. klo 10.3028.9.2020 11:31:26 EESTKutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta tiistaina 29.9. klo 10.30. Tilaisuudessa esiintyvät THL:n johtaja Mika Salminen ja ylilääkäri Taneli Puumalainen. He kertovat ajankohtaisesta epidemiatilanteesta, mahdollisista kehityskuluista ja toimista, joilla viruksen leviämistä voidaan nyt ehkäistä. Tilaisuus pidetään Teamsilla, jonka välityksellä asiantuntijoillemme voi myös esittää kysymyksiä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Infoon voi tulla myös paikan päälle ja sitä voi striimata. Toivomme, että kaikki paikalle tulevat toimittajat ja kuvaajat käyttävät kasvomaskeja ja noudattavat turvavälejä. Aika: Tiistai 29.9.2020 klo 10.30–11.30 Paikka: THL, päärakennus, Mannerheimintie 166, Salit 1–3 Ilmoittautuminen: ilmoittaudu infoon meilitse viimeistään 29.9. klo 8 Eija Petäjäjärvelle osoitteeseen eija.petajajarvi(at)thl.fi. Kerro ilmoittautumisessa nimesi, edustamasi media, yhteystietosi sekä tieto siitä, oletko

Porin prikaati harjoittelee kenttälaboratorion toimintaa yhdessä THL:n kanssa – tilaisuus medialle ma 21.9. klo 1318.9.2020 07:54:24 EESTKutsu

Porin prikaatin Suojelun osaamiskeskus järjestää Suojelun erikoisosaston kertausharjoituksen Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Helsingin alueella 14.–25.9.2020. Osana harjoitusta THL:n Tilkanmäen kampuksen pihalle pystytetään Puolustusvoimien liikuteltava kenttälaboratorio. Kenttälaboratoriossa Puolustusvoimilla on tarkoitus harjoitella koronatestien tekemistä ja tulosten analysointia sekä kouluttaa henkilöitä COVID-19-diagnostiikkaa varten. Tarkoituksena on myös testata, miten kenttälaboratoriota voisi hyödyntää COVID-19-diagnostiikassa THL:n tukena, jos koronatilanne niin vaatisi. THL antaa harjoituksessa asiantuntijatukea testauksen ja tulosten analysoinnin pystyttämisessä. Harjoitus on osa THL:n ja Puolustusvoimien viranomaisyhteistyötä. Harjoitus alkaa THL:n pihalla 21. syyskuuta ja päättyy 24. syyskuuta. Puolustusvoimat ja THL ovat kehittäneet kenttälaboratorion yhdessä, kansainvälisiä kriisinhallintatehtäviä varten. Medialla mahdollisuus tutustua harjoitukseen maanantaina 21.9. kl

Liikennevalomalli päivitetty uusien linjausten mukaiseksi – tarkista, mistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia17.9.2020 10:06:58 EESTTiedote

THL on päivittänyt liikennevalomallinsa, joka auttaa ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Mallissa on otettu huomioon hallituksen tekemät matkustamista koskevat linjaukset, jotka tulevat voimaan 19.9.2020. Mallissa maat jaotellaan kolmeen kategoriaan: Vihreässä luokassa riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. COVID-19-ilmaantuvuus on alle hallituksen asettaman raja-arvon eli korkeintaan 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää. Punaisessa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. COVID-19-ilmaantuvuus on yli 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää. Harmaaseen luokkaan kuuluvat EU:n ulkorajapäätöksen mukaiset maat. Matkustamista näihin maihin ei suositella lainkaan. Punaisista ja harmaista maista Suomeen saapuville suositellaan 14 päivän omaehtoista karanteenia. Terveydenhuollon ammattilainen saattaa myös tarkistaa näistä maista Suomeen saapuvien terveyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme