Helsingin yliopisto

Robotit yhteiskunnallisina toimijoina – alan huiput Helsingissä 16.-19.8.

Jaa
Luottaisitko robottituomarin antamaan tuomioon? Antaisitko robottilääkärin leikata polvesi? Entä saako robottipoliisia potkia? Tekeekö robottisotilas sodasta inhimillisempää? Tulisiko robotteja kohdella kuin persoonia vai esineitä?

Nämä kysymykset ovat tulleet yhä akuuteimmiksi nykypäivän yhteiskunnassa, jossa robotisaatio on jo pitkällä käynnissä. Sosiaalisen robotiikan yhteiskunnallisten seurausten tutkimuksen kovin kärki kokoontuu kansainvälisessä tieteellisessä konferenssissa Robophilosophy 2022: Social Robots in Social Institutions, joka järjestetään 16.-19. elokuuta Helsingin yliopiston Metsätalossa Unioninkatu 40:ssa.

Kyseessä on alan suurin konferenssi, joka tarjoaa monitieteisen ja monikulttuurisen katsauksen robottien ja ihmisten yhteiseloon nyt ja tulevaisuudessa. Konferenssissa pääsevät ääneen kansainväliset robotiikan ja sen filosofian eturivin tutkijat. Heistä David Gunkel puolustaa kantaa, jonka mukaan robotit ovat todellisia persoonia, ja Hiroshi Ishiguro on tullut maailmalla kuuluisaksi luotuaan itsestään täydellisen robottikopion. Maja Matarić esittää keinoja miten sosiaalisesta robotiikasta saa parhaan hyödyn esimerkiksi terveydenhuollossa ja Catrin Misselhorn esittää kolme eettistä argumenttia tappajarobotteja vastaan.

Kutsuesitelmien lisäksi ohjelma koostuu työpajoista, sekä posteri- ja esitelmäsessioista. Konferenssi päättyy pääpuhujat kokoavaan paneelikeskusteluun, jossa alan tulevaisuutta katsotaan eteenpäin. Konferenssissa pidetään yhteensä 100 esitelmää. (ohjelma= http://rp2022.org).

- Ohjelma pyrkii välittämään niin päättäjille kuin suurelle yleisöllekin konferenssisarjan ydinsanomaa: ihmiskasvoinen ja tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus edellyttää sitä, että sosiaalisen robotiikan ilmiöitä tutkitaan monitieteisesti yhdistämällä ihmis- ja yhteiskuntatieteelliset sekä luonnon- ja insinööritieteelliset näkökulmat, sanoo yliopistotutkija Raul Hakli Helsingin yliopistosta.

 

Robotiikka muuttaa kansalaisten ja instituutioiden välisiä suhteita

Sosiaaliset robotit sosiaalisissa instituutioissa –konferenssin keskeisenä tavoitteena on ymmärtää ja kriittisesti arvioida, kuinka sosiaalinen robotiikka muovaa ja muuttaa yhteiskunnan institutionaalisia käytäntöjä ja rakenteita sekä kansalaisten ja keskeisten instituutioiden välisiä suhteita esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, koulutuksessa, tieteessä, mediassa ja oikeudessa.

- Konferenssin esitelmät eivät rajoitu näihin instituutioihin, vaan myös katolilainen robotti SanTo ja edesmenneiden henkilöiden robottirepresentaatioiden kanssa kommunikoiminen löytyvät esitelmien aiheiden joukosta, Hakli paljastaa.

Laajenemassa kokeellisen tutkimuksen alueeksi

Robophilosophy 2022 -konferenssisarja perustettiin edistämään monitieteistä ihmis- ja yhteiskuntatieteiden sosiaalisen robotiikan tutkimusta.

- Robofilosofia on ensisijaisesti sosiaalisen robotiikan filosofista tutkimusta, mutta se on nopeasti laajenemassa monitieteisen ja kokeellisen tutkimuksen alueeksi, sanoo tutkimuskoordinaattori Pekka Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Konferenssin ohjelma:

http://rp2022.org

Lisätietoja:

Raul Hakli

Puh. 029 4129252

raul.hakli@helsinki.fi

Pekka Mäkelä

Puh. 029 4129271

pekka.a.makela@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye