Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets vårdenhet för kolera inledde sin verksamhet i Moçambique

Dela

Finlands Röda Kors och kanadensiska Röda Korsets gemensamma vårdenhet för kolera tog emot de första patienterna. Enheten är en del av fältsjukhuset som kommer att fungera i samband med det lokala sjukhuset i Nhamatanda.

Foto: Kanadensiska Röda Korset
Foto: Kanadensiska Röda Korset

Risken för en allvarlig koleraepidemi är just nu väldigt stor i området som förstördes av cyklonen Idai i Moçambique. I ohygieniska förhållanden sprids sjukdomen snabbt via orent dricksvatten och mat.

Det mest väsentliga när det gäller att förhindra en okontrollerad epidemi är att erbjuda rent dricksvatten och även snabb och effektiv vård till de som insjuknat.

I vårdenheten för kolerakan 100 patienter vårdasåt gången

Finlands Röda Kors och kanadensiska Röda Korsets gemensamma fältsjukhus vårdenhet för kolera är specialiserat i vård av kolerapatienter. Enheten ligger på sjukhusområdet i Nhmatanda, cirka 100 kilometer västerut från Beira.

Till en början finns 35 bäddplatser i vårdenheten och planen är antalet småningom ska stiga till 67 bäddplatser. Vid behov kan man till och med öka antalet bäddplatser till hundra.

Det tog sammanlagt fyra dagar att få enheten i funktionsdugligt skick efter att fältsjukhusets utrustning hade kommit till landet.

– Under fyra dagar gjorde man förberedelsearbetet på området, byggde upp och utrustade enheten för kolera, byggde upp sanitetsutrymmen samt rekryterade och utbildade lokal personal, berättar översjukskötare Virpi Teinilä som är biståndsarbetare vid Finlands Röda Kors.  

För tillfället arbetar sammanlagt 37 internationella biståndsarbetare från Röda Korsetpå fältsjukhuset. 13 av dem är biståndsarbetare utsända från Finlands Röda Kors; läkare, sjukskötare, tekniska sakkunniga samt administrativ personal.

Det lokala sjukhuset fungerar med Finlands Röda Kors stöd

Cyklonen Idai skadade sjukhuset i Nhamatanda och idag är endast en del av sjukhuset i användbart skick. Förutom enheten för kolera stöder Finlands Röda Korsäven verksamheten på sjukhusetsövriga enheter.

Biståndsarbetare från Finlands Röda Korsstöder den lokala vårdpersonalen i vårdarbetet.Med de material som skickats stöder man även verksamheten i operations- och förlossningssalarna, samt förbättrar tillgången till elektricitet och vatten.

– Genom att kombinera fältsjukhuset med det sjukhus som redan finns på plats ser vi till att vi kan svara på det ökade behovet av hjälp på bästa möjliga sätt. Samtidigt hjälper vi sjukhuset att återgå till den normala verksamheten, säger Tiina Saarikoski, chef för internationellt katastrofbistånd vid Finlands Röda Kors.

Utrikesministeriet stöder Finlands Röda Kors arbete

Förra veckan beviljade Utrikesministeriet ett tilläggsbidrag på 200 000 euro till biståndsarbetet. Medlen används till att stöda Finlands Röda Kors katastrofhjälpsenheter, så som fältsjukhuset. Hittills har utrikesministeriet beviljat sammanlagt 500 000 euro till Finlands Röda Kors för operationen Idai.

Avdelningarna vid Finlands Röda Kors har inlett en nödhjälpsinsamling för att stoppa koleraepidemin. Man kan delta genom att ge ett bidrag till katastroffonden:

  • Genom att skicka meddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • Genom att ringa numret 0600 12220 (20,12 €/samtal + lsa)
  • Via MobilePay till numret 1001
  • Genom att ge ett bidrag till Röda Kors katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, referens 5186

Ytterligare information:

Tiina Saarikoski, Finlands Röda Kors chef för internationell katastrofhjälp
040 189 4885 tiina.saarikoski@punainenristi.fi

Intervjuförfrågningar: Tuuli Daavittila, sakkunnig inom kommunikation
040 589 3414 tuuli.daavittila@punainenristi.fi 

Nyckelord

Bilder

Foto: Kanadensiska Röda Korset
Foto: Kanadensiska Röda Korset
Ladda ned bild
Foto: Kanadensiska Röda Korset
Foto: Kanadensiska Röda Korset
Ladda ned bild
Foto: Kanadensiska Röda Korset
Foto: Kanadensiska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum