Rinnekoti-Säätiö

Rohkeita kokeiluja arjen aktivoimiseksi - AKA-projekti käynnistyy

Jaa

Rinnekodissa on käynnistynyt uusi STEAn rahoittama kolmivuotinen AKA (Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen) -projekti. Projektin tavoitteena on löytää paljon tukea tarvitseville kehitysvammaisille henkilöille aktiviteetteja arkeen. Lisäksi rekrytoidaan ja koulutetaan vapaaehtoisia henkilöitä toimimaan kehitysvammaisen henkilön osallisuuden tukena.

Projektipäällikkönä aloittanut Maija Rimpiläinen kertoo, että tarve projektille on havaittu niin asumisen kuin työ- ja päivätoiminnan puolella. Paljon tukea tarvitsevilla henkilöillä ei ole useinkaan mitään henkilökohtaista vapaa-ajan harrastusta tai tekemistä, tai se on hyvin satunnaista. Tämä puute johtuu siitä, että näillä henkilöillä ei ole tukenaan henkilöä, joka avustaisi osallistumisessa. Projektin tavoitteena on aktivoida kehitysvammaiset henkilöt ja löytää heille myös vapaaehtoisia mahdollistamaan erilaisia kokemuksia vapaa-ajan viettämisestä, lisää Rimpiläinen.

Paljon tukea tarvitsevat henkilöt toimivat usein varhaisten kommunikaatiotaitojen varassa, mikä myös osaltaan vaikeuttaa osallistumista. Projektiin mukaan lähteviltä vapaaehtoisilta toivotaankin kiinnostusta olla vuorovaikutuksessa kehitysvammaisen henkilön kanssa huomioivan läsnäolon keinoin. Kaikenlaiset puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät edistävät vuorovaikutusta, ja niitä myös harjoitellaan vapaaehtoisten kanssa.

Projektin kohderyhmänä olevilla kehitysvammaisilla henkilöillä ei välttämättä ole kokemusta eri harrastusvaihtoehdoista tai vaikkapa kulttuuritarjonnasta. Projektin aikana selvitetään heidän kiinnostuksen kohteita, esitellään ja tutkitaan yhdessä vaihtoehtoja sekä tehdään erilaisia rohkeitakin kokeiluja, kertoo Rimpiläinen. Hän lupailee, että projektissa etsitään helppoja ja keveitäkin tapoja arjen aktivoimiseksi, onhan esimerkiksi pääkaupunkiseutu pullollaan tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia, ja digitaalisten laitteiden avulla pääsy vaikka livekonserttiin muutaman napautuksen päässä, kiteyttää Rimpiläinen.

AKA-projektin yhteistyökumppaneina toimivat Kehitysvammaliitto ja Kehitysvammaisten tuki 57 ry. Hanke osallistuu pääkaupunkiseudun kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluiden ja vapaaehtoistyön yhteistyöverkostoihin.

Lisätietoja:

Maija Rimpiläinen, projektipäällikkö Aktiivisuutta arkeen -projekti

044 330 2262 maija.rimpilainen@rinnekoti.fi www.rinnekoti.fi/aktiivisuuttaarkeen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taina Rönnqvist
viestintäpäällikkö
taina.ronnqvist@rinnekoti.fi
044 762 1992

Tietoja julkaisijasta

Rinnekoti-Säätiö
Rinnekoti-Säätiö
Rinnekodintie 10
02980 ESPOO

02063 855 11/vaihde, avoinna ma-pe 8.00-15.45http://www.rinnekoti.fi

Rinnekoti on Suomen suurin yksityinen kehitysvamma-alan toimija ja Suomen viidenneksi suurin hoiva-alan yritys. Rinnekodin palvelut on suunnattu kaikenikäisille vammaisuudesta, pitkäaikaisesta sairaudesta tai muusta syystä erityistä tukea tarvitseville sekä heidän perheille ja omaisille. Asiakkaina ovat myös palveluja ostavat tahot, kuten kunnat. Rinnekoti tarjoaa asumisen, terveydenhuollon ja kuntoutuksen sekä työn ja osallisuuden palveluita. Palveluita käyttää noin 3 500 asiakasta 60 kunnasta. Liikevaihtomme noin noin 80 miljoonaa euroa. Työllistämme yli 1100 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista pääasiassa Uudellamaalla. Rinnekodin työtä ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys.

Lisätietoja: www.rinnekoti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rinnekoti-Säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme