Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Rokotusajan peruminen voi johtaa rokotusajankohdan viivästymiseen

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi kuluvalla viikolla, että 65–69-vuotiaat voivat halutessaan saada toukokuun alusta lähtien lähetti-RNA-rokotteen, eli rokotesaatavuuden mukaan joko Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotteen.

Viime aikoina 65–69-vuotiaille on annettu ensisijaisesti AstraZenecan rokotetta ja tätä iäkkäämmille myös Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteita. Rokotevalmistetta ei ole aiemmin voinut valita itse.

THL on todennut, että iäkkäillä 65 vuotta täyttäneillä AstraZenecan rokote on turvallinen. 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotuksen jälkeen. Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on kuitenkin moninkertainen nuorempiin verrattuna. Tämä puoltaa mahdollisimman pikaista rokottautumista.

Sairaanhoitopiirin ja kuntien yhteinen rokotuskoordinaatioryhmä on torstain kokouksessaan käsitellyt 65 vuotta täyttäneiden rokottamista. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnissa noudatetaan THL:n valtakunnallisia ohjeita, eli 65 vuotta täyttäneillä on valinnanvapaus rokotevalmisteen suhteen 1.5. lähtien.

Rokotuskoordinaatioryhmä on kuitenkin todennut, että jos lähitulevaisuuteen annettuja, AstraZenecan rokotteelle suunniteltuja rokotusaikoja nyt perutaan asiakkaan toiveesta, uusi aika Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotteelle ei välttämättä järjesty kovin nopeasti. Tämä liittyy ajanvarauksen ruuhkautumiseen ja siihen, että rokotusaikoja varten on jo tehty rokotetilaukset ja aikataulusuunnitelmat. Niiden muuttaminen aiheuttaa kunnille lisätyötä ja johtaa rokotusten hidastumiseen.

Jos 65–69-vuotias haluaa varmasti saada juuri lähetti-RNA-rokotteen, aiemmin varattu aika tulee perua ja varata uusi aika tiettyä rokotevalmistetta varten. Lähetti-RNA-rokotteella annettavaa rokotusta joutuu todennäköisesti odottamaan jonkin verran kauemmin.

Pirkanmaan kunnilla on erilaisia tiedotus- ja ajanvarauskäytäntöjä. Jokaisen kannattaa seurata kotikunnan viestintää ja toimia ohjeiden mukaisesti.

Alle 65-vuotiaiden toinen rokotusannos lähetti-RNA-rokotteella

Astra Zenecan koronarokotteen alaikäraja pysyy ennallaan, eli rokotetta voidaan antaa 65 vuotta täyttäneille.

THL:n ohjeistuksen mukaisesti ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena AstraZenecaa, saavat myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta.

65 vuotta täyttäneelle rokotettavalle annetaan toisena rokotusannoksena samaa rokotetta kuin ensimmäiselläkin kerralla. Tästä poiketaan, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi jos ensimmäisestä annoksesta on tullut vakava allerginen reaktio.

Ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat ensimmäisellä rokotuskerralla saaneet AstraZenecan rokotteen, saavat toisen annoksensa lähetti-RNA-rokotteella.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:
Reetta Huttunen, apulaisylilääkäri, Taysin infektioyksikkö
03 311 67882 (yhteydenotot pe 23.4. klo 15.30 mennessä)

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Museot ja kirjastot voidaan Pirkanmaalla avata4.5.2021 15:15:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan koronatilanne on edennyt viikon ajan myönteiseen suuntaan ja tartuntojen määrä on puoliintunut edellisviikosta. Koronaviruksen ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on 55 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Fimlabin analysoimista näytteistä positiivisten osuus oli viime viikon perusteella 1,2 prosenttia. Pandemiaohjausryhmän mukaan Pirkanmaa siirtyy koronaluokittelussa leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Nuorten ryhmäharrastukset voidaan käynnistää Pirkanmaalla20.4.2021 15:15:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan koronaviruksen ilmaantuvuus on jatkunut lähes edellisviikkojen tasolla vaikka päivittäistä vaihtelua on paljon. Tartuntojen kokonaismäärä laski edellisviikosta jonkin verran mutta Pirkanmaa on edelleen leviämisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 63 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Fimlabin tekemistä koronatutkimuksista positiivisten tulosten osuus oli 1,9 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme