Vaasan kaupunki - Vasa stad

Roska voi päätyä lähimpään vesistöön – Mahanpuruja muovista -kampanjassa tarroitetaan Vaasan katukaivoja

Jaa

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjassa tarroitetaan kaupunkien katukaivoja näyttävillä värikkäillä tarroilla 16.–30.8. Kampanja käynnistyy nyt jo kolmatta kertaa ja tänä vuonna tarroitettuja katukaivoja nähdään myös Vaasassa.

Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sieltä suoraan lähimpään vesistöön. Tänä vuonna tarroitettuja katukaivoja voi nähdä Vaasan lisäksi Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Kauniaisissa, Lahdessa, Raumalla, Turussa, Vantaalla ja Savonlinnassa.

– Hienoa, että kampanjaan lähti tänä vuonna mukaan useita kaupunkeja. On tärkeää, että vesistöjen roskaantumisongelmaa nostetaan esiin niin merien, kuin järvien osalta, kertoo PSS ry:n projektikoordinaattori Jutta Vuolamo.

Kampanjan tarkoitus on vaikuttaa roskaantumisen ehkäisyyn positiivisen vaikuttamisen kautta. Kampanja on kahden edellisen vuoden aikana saanut runsaasti positiivista palautetta ohikulkijoilta, ja tämän toivotaan vaikuttaneen ihmisten käyttäytymiseen.

– Meri on meille vaasalaisille tärkeä elementti ja haluamme osaltamme jakaa tietoa omien valintojen merkityksestä ympäristömme elinkelpoisuuteen ja viihtyisyyteen. Toivottavasti värikkäät tarrat vastaanotetaan ilolla ja ajatuksella, Vaasan kaupungin kunnossapitopäällikkö Timo Rajala toteaa.

Tupakantumppi ei kuulu kalan suuhun

Näyttävästi tarroitettujen kaivonkansien lisäksi kaupungit pyörittävät kampanja-aikana somekanavillaan animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitusiinsa vahingossa tupakantumpin luullessaan sitä ravinnoksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Esimerkiksi PSS ry:n Siisti Biitsi -talkoissa Suomen vesistöjen rannoilta kerättiin vuonna 2020 lähes 13 600 tupakantumppia. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

– Tupakantumppien lisäksi rannoilta löytyy huomattavan paljon muoviroskaa, erityisesti piknikeväiden kääreitä ja kertakäyttöastioita. Jokainen voi siis vaikuttaa omalta osaltaan roskaantumisongelmaan huolehtimalla omista roskistaan, Vuolamo kertoo.

Katukaivoihin päätyvää roskaa tutkitaan vuonna 2022

Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Sen avulla kampanjaa voidaan jatkaa myös ensi vuonna. Vuonna 2022 kampanjan yhteydessä aiotaan lisäksi tutkia roskaantumista hulevesijärjestelmien välityksellä asentamalla katukaivoihin suodattimia, jotka keräävät roskat.

 

Yhteyshenkilöt

Kunnossapitopäällikkö Timo Rajala, 040 582 7700, timo.rajala@vaasa.fi
PSS ry:n projektikoordinaattori Jutta Vuolamo, 040 458 9156, jutta.vuolamo@pssry.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme