DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Rovaniemellä rakennetaan nuorilähtöisiä palveluja yhdessä eri toimijoiden

Jaa

Julkinen ja kolmas sektori ovat yhdistäneet voimansa Rovaniemellä ja tuottavat yhdessä matalan kynnyksen palveluja koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille. Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimaa palvelua ovat toteuttamassa myös Rovaniemen kaupunki ja Nuorten Ystävät.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Kaksivuotisessa Yhdessä osallisuuteen -hankkeessa tuetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien 16–29-vuotiaiden nuorten toiminta- ja työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia yhdessä kehitettyjen ja kokeiltujen toimintamallien avulla. Erityisesti halutaan tavoittaa kotiin jumittuneita nuoria, jotka eivätkä kiinnity tarvitsemiinsa palveluihin. Hanke yhdistää nuorten parissa toimivien tahojen osaamisen ja mahdollistaa uusien toimintamallien rakentamisen.

Tavoitteena nuorilähtöiset palvelut

Palveluiden ulkopuolella olevilla nuorilla on usein korkea kynnys lähteä palveluita tarjoavien tahojen luokse.

”Lähdemme yhdessä pohtimaan niitä keinoja, joilla poistamme näitä kynnyksiä. Asiantuntijoina tässä toimivat nuoret, joilla on kokemusta moninaisista elämän haasteista. Nuorilla itsellään on juuri sitä oikeaa tietoa siitä, miten voisimme auttaa heitä parhaiten”, sanoo kehittämispäällikkö Sanna Laine Nuorten Ystävistä.

”Sirpaleisen nuorten palvelukentän eheyttäminen on yhteinen tavoitteemme. Lähdemme rohkeasti kokeilemaan uusia yhteistyömalleja nuorten tukemiseksi”, toteaa Helsingin Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksen lähiesimies, projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi.

Yhteisesti kehitetyssä ja toteutetussa toimintamallissa edellytykset aidon palveluintegraation toteutumiselle syrjäytymisen ehkäisemiseksi paranevat.

”Toiminnassa painotetaan erityisesti kolmannen sektorin roolia julkista palvelujärjestelmää täydentävänä elementtinä nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Yhteiskehittäminen ja työparimallit ovat keskeisessä roolissa siirryttäessä tulevaisuudessa yhä keskitetympään, mutta toisaalta asiakaslähtöisempään palvelujärjestelmään”,sanoo Rovaniemen kaupungin lapsiperheiden palvelualuepäällikkö Mirja Kangas.

Vahvistumisen polulla jokainen kulkee omaa tahtia

Hankkeessa kehitetään kotiin annettavaa valmennusta, yksilövalmennusta ja ryhmävalmennusta. Valmennus lähtee aina nuoren tarpeesta ja toiveesta. Nuori itse määrittää valmennuksen sisällön. Valmennus keskittyy alussa luottamuksen syntymiseen, nuoren jaksamiseen, mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen ja hoidon tukemiseen yhteistyössä hoitotahon kanssa. Tarvitaan pitkäkestoista intensiivistä valmennusta, jonka aikana jokainen nuori saa vahvistua rauhassa.

”Tälle vahvistumisen polulle voimme lähteä kehittämään uusia toimintamalleja – nuorten kanssa ja uusin työpariuksin”, sanoo Minna Kestilä-Suopajärvi.

Yhdessä osallisuuteen -hanke toimii Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen Rovaniemen yksikössä. Alueellisen kehittämishankkeen (2019-2020) toimintaa rahoittaa Euroopan sosiaalirahaston (ESR).

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Minna Kestilä-Suopajärvi
projektipäällikkö, Helsingin Diakonissalaitos,
Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Sanna Laine
kehittämispäällikkö, Nuorten Ystävät
044 5512 408
sanna.laine@nuortenystavat.fi

Mirja Kangas
palvelualuepäällikkö
lapsiperheiden palvelut, Rovaniemen kaupunki
040 6609720
mirja.kangas@rovaniemi.fi

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö ja sen tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Yhteiskunnallisessa konsernissa työskentelee noin 800  ammattilaista ja yli 2000 vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutetaan säätiön perustehtävää, työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. www.hdl.fi, @HDLsaatio

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä16.10.2019 09:41:06 EESTKutsu

Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä keskustellaan Asunnottomien yönä torstaina 17.10.2019 päihteistä ja niiden käytöstä. Porttiteoriasta realismiin -keskustelutilaisuudessa pohditaan kuinka yhteiselo kaupunkilaisten – asukkaiden, toimijoiden, yrittäjien ja päihteitä käyttävien välillä voisi sujua lähiössä entistä paremmin. Tarkoituksena on avata keskustelu eri näkökulmista käsin – naisnäkökulmaa unohtamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme