Ruisleipäpäivä 28.2. – Ruisleipä herättää makumuistoja

Ruisleipäperinteet istuvat tiukasti meissä suomalaisissa. Erityisesti rukiiset palaleivät ovat suomalaisten suosikkeja. Hapahko ja maukas leipä kuuluu joka ateriaan: aamukahvin kaveriksi, lounaskeiton lisukkeeksi ja iltapalaksi. Ruis maistuu tuoreleivän lisäksi myös näkkärissä ja rapsahtavan raikkaassa hapankorpussa. Vaalean leivän ystäville löytyy myös rukiisia vaihtoehtoja, joissa osa vehnäjauhoista on korvattu rukiilla.
Leipätiedotuksen tutkimuksen mukaan ruisleipä maistuu, koska se on hyvää ja terveellistä sekä kuitupitoista. Kuidun terveysvaikutukset ovat moninaiset. Kuidun runsas määrä ruokavaliossa alentaa riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin II diabetekseen.
Ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan myös kotimaisuus on kuluttajille tärkeä arvo leipäostoksilla. Leipähyllyllä kotimaisesta raaka-aineesta leivotun leivän tunnistaa sinivalkoisesta Hyvää Suomesta -merkistä.
- Kotimaisuutta arvostavan kannattaa olla tarkkana myös kaupan paistopisteillä ja tutkia raaka-aineen alkuperämaa tuoteselosteesta. Leipä saattaa olla leivottu missä tahansa, ja vain paistettu kaupassa, muistuttaa Siivonen.
Ruista viljellään Suomessa perinteisistä viljoista pienimmillä hehtaarimäärillä. Ruis on syysvilja, ja sen viljelyssä on omat haasteensa, mm. talvehtiminen. Sateisen syksyn sattuessa haastava puintikausi saattaa vaikuttaa sadon laatuun.
- Suomessa on kuitenkin paljon osaamista rukiin viljelyyn, ja ruis maistuu suomalaisille. Viime vuosina suurin osa, yli 90 % leivontaan tarvittavasta rukiista on ollut suomalaista. Myllyrukiin suhteen olemme siis lähes omavaraisia, kertoo asiantuntija Max Schulman MTK:sta.
Ruisleivonta on hyvin paikallista. Tuore, hieno jälkiuunileipä on todellinen lähituote. Ruista jalostetaan jauhoiksi ja hiutaleiksi myös paikallisilla pienmyllyillä. Kotimainen ruis on monipuolinen raaka-aine. Perinteisen leivän lisäksi siitä voidaan valmistaa myös maltaita, pääsiäiseen kuuluvaa mämmiä, puurohiutaleita, moninaisia näkkäreitä ja korppuja sekä ruisjuomaa kaurajuoman tapaan. Ruis maistuu myös karjalanpiirakan kuoritaikinassa sekä tisleissä.
Lisätietoja:
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, MTK, 040 568 8802
asiantuntija (vilja) Max Schulman, MTK, 040 825 2112
--------------
Vinkki! Ehtikö ruisleipä kuivahtaa?
Pussissa ruisleipä säilyy hyvänä useamman päivän, ja leipää voi myös pakastaa. Jos herkullinen ruisleipä ehti kuitenkin kuivahtaa, voi sen käyttää vielä ruispuuroon. Puuro maistuu erityisen hyvältä aromikkaan ruisleivän ansiosta ja se on herkullinen tapa vähentää ruokahävikkiä.
1 l vettä
noin 300 g kuivuneita ruisleivän palasia, tai noin 150 g leipää ja reilu dl ruisjauhoja
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
- Revi leivänpalat pienemmiksi, mittaa vesi kattilaan ja laita leipäpalat likoamaan veteen tunniksi.
- Siirrä liedelle ja keitä seosta välillä sekoitellen, kunnes leipäpalat hajoavat. Jos käytät lisänä jauhoja, lisää ne vatkaten keittämisen alussa.
- Lisää joukkoon marjat ja osa sokerista. Jatka keittämistä, kunnes puuro on sileää.
- Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Leivän sisältämän suolan takia puuroon ei tarvitse lisätä suolaa.
- Nauti maidon kanssa välipalana tai kevyenä lounaana.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Pääsiäisen ruokajuhla kutsuu yhteiseen ruokapöytään 30.3.2023 16:06:23 EEST | Tiedote
Aurinko ja valo taittavat talven selän pääsiäisenä. Pääsiäisen vapaat mahdollistavat hetken hengähdyksen, yhdessäolon perheen ja ystävien kanssa ja kiireettömän ruuanlaiton. Tänä keväänä pääsiäispöydässä yhdistellään vanhaa ja uutta. Huippulaadukkaat, turvalliset, vastuulliset ja maistuvat suomalaiset raaka-aineet sopivat moneen. Kokoa rento tai juhlava pöytä, pitäydy perinteisessä menussa tai yllätä jollakin uudella. Ilahduta kahvivieraita makealla herkulla tai kokeile paistin kypsennystä.
Brysselissä sopu: puun uusiutuvuus tunnustettiin, mutta kestävyyskriteereitä kiristettiin 30.3.2023 11:29:27 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenvaltioiden muodostama neuvosto pääsivät sopuun 29.-30.3.2023 yön yli jatkuneissa neuvotteluissa uusiutuvan energian RED-direktiivin kestävyyskriteereistä. RED III -direktiivin neuvottelutulosta voidaan pitää suomalaisittain siedettävänä kompromissina.
Vuoden lähiruokateko 2023 -palkinto Jyväs-Hampulle30.3.2023 10:29:53 EEST | Tiedote
Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Keski-Suomessa toimivalle Jyväs-Hampulle, joka tuottaa ja jalostaa öljyhampun siemenistä monipuolisia ja korkealaatuisia tuotteita. 4000 euron arvoinen palkinto luovutettiin torstaina avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa.
MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote
MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.
Maanomistajien Arviointikeskus Oy:lle valittu uusi toimitusjohtaja28.3.2023 15:04:23 EEST | Tiedote
Maanomistajien Arviointikeskus Oy:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi OTM, VT Elina Lindvallin 1.8.2023 lukien. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Helena Ålgars jää eläkkeelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme