Jyväskylän yliopisto

Rumat ne vaatteilla koreilee?

Jaa

Uusi teos pukeutumisen historiasta on ilmestynyt

Miten pukeutui 1500-luvun prinsessa Katariina Jagellonica? Miksi peruukki oli tärkeä 1700-luvun säätyläismiehelle? Miten aluspaitana käytetystä T-paidasta tuli päällysvaate 1960-luvulla?

Jyväskylän yliopistonhistorian ja etnologian laitoksen tutkijoiden FT Arja Turusen ja FM Anna Niirasen toimittamassa uutuusteoksessa Säädyllistä ja säädytöntä: Pukeutumisen historiaa renessanssista 2000-luvulle (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2019) avataan pukeutumisen ja ulkoasun merkitystä ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Laaja ymmärrys pukeutumisen historiasta

Pukeutumisen historia ymmärretään usein joko käytännön sanelemana asiana tai muodin vaihtumisesta johtuvana muutoksena, vaikka pukeutumisessa on aina ollut kysymys paljon laajemmasta ilmiöstä. Pukeutumistapoihin ja myös siihen, kuka on saanut käyttää tiettyjä vaatekappaleita tai materiaaleja, ovat aina vaikuttaneet ihmisen sukupuoli, sosiaalinen asema, eri elämänvaiheet sekä se, mitä milloinkin on pidetty liian paljastavana pukeutumisena.

”Kirjan artikkelien ideana onkin kertoa, miksi ihmiset pukeutuivat ennen niin kuin pukeutuivat”, Turunen ja Niiranen kertovat teoksen taustoista. Vanhoissa maalauksissa ja valokuvissa ihmisten ulkoasu saattaa nykykatsojan silmiin näyttää joko nostalgiselta, hassulta tai oudolta. ”On tärkeää tuntea pukeutumistapojen historiaa. Esimerkiksi peruukkeja käytetään nykyään harvoin, mutta 1700-luvulla peruukki kuului miesten säädynmukaiseen pukeutumiseen – ainakin jos mies halusi olla uskottava”, Turunen ja Niiranen muistuttavat.

Jotkut asiat kuitenkin pysyvät: niin ennen kuin nykyäänkin muotiuutuuksien hankkiminen on ollut toisille itsestään selvää ja toisten mielestä taas turhuutta, joka johtaa ainoastaan pinnallisuuteen ja ylivelkaantumiseen. ”Suomalaisessa kulttuurissa on vuosisadasta toiseen korostettu pukeutumisen käytännöllisyyttä ja paheksuttu liian hienoa pukeutumista”, Turunen sanoo.

Asia, joka on muuttanut pukeutumista todella nopeassa ajassa, on massamuodin läpimurto. ”Vielä 1960-luvulla osa vaatteista täytyi tehdä itse tai hankkia ompelijalta, koska valmisvaatteita oli vähän tai ne olivat kalliita”, Niiranen huomauttaa.

Teosta toimitettaessa johtavana ajatuksena oli keskittyä eri asemassa olevien ihmisten arkisiin pukeutumisvalintoihin ja niiden taustoihin. Kirjan artikkelit kertovat siitä, mikä on ollut muun muassa uskonnollisten käsitysten, sosiaalisen kontrollin, tieteellisen tiedon ja erilaisten aatteiden merkitys pukeutumisessa. 1900-luvun aikana pukeutumista ovat teknisen kehityksen ja kulutuskulttuurin läpimurron ohella muuttaneet myös esimerkiksi lisääntynyt ymmärrys hygienian merkityksestä sekä lapsuuden ja nuoruuden käsittäminen omiksi elämänvaiheiksi. Kirjassa kerrotaan myös, kuinka 1800-luvulla myös suomalaisnaiset peittivät ulkona liikkuessaan päänsä joko hatulla tai huivilla, kuinka 1920–1940-luvuilla lottapuku oli tavallinen näky katukuvassa, ja miten 1960–1970-luvuilla tasa-arvon ja demokratian ihanteet tekivät farkuista ja T-paidasta yhdistelmän, joka sopi jopa työasuksi.

Säädyllistä ja säädytöntä
Pukeutumisen historiaa renessanssista 2000-luvulle
Toimittaneet Arja Turunen & Anna Niiranen
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Historiallinen Arkisto 150 2019. ISBN: 978-951-858-085-3, 411 s.

Lisätietoja:                                                           

Arja Turunen
Etnologian tutkijatohtori, kansatieteen dosentti
arja.h.turunen@jyu.fi, +358 40 5881139

Anna Niiranen
Yleisen historian väitöskirjatutkija
anna.a.niiranen@jyu.fi

Lisätietoja kirjasta:

https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/saadyllista-ja-saadytonta/2490569

Mediakappaleet: arvostelukappaleet@finlit.fi

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Kirjan kuvitusta. Kuva: Victor Barsokevitsch, 1897. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Kirjan kuvitusta. Kuva: Victor Barsokevitsch, 1897. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 16.11.2019: Ankeus kadonnut maakuvasta – Suomi nähdään aiempaa positiivisemmassa valossa Saksassa (Sorvisto-Santoro)8.11.2019 09:15:46 EETTiedote

Suomi-kuva Saksassa on tänään monipuolisempi kuin koskaan aiemmin. Vielä menneillä vuosikymmenillä Suomi näyttäytyi saksankielisessä lehdistössä suurelle yleisölle lähes tuntemattomana ja yksitoikkoisena itänaapurin jatkeena. Väitöskirjassaan Salla Sorvisto-Santoro tutki nykyistä Suomi-kuvaa sekä Suomeen liitettyjä stereotyyppejä Saksan laatulehdistössä vuosina 2010 – 2017.

Koulutusmalli maahanmuuttaja-aikuisten opettajille ja ohjaajille. Verkkomateriaali tulossa vapaaseen käyttöön7.11.2019 11:00:27 EETTiedote

Jyväskylän yliopistossa on laadittu täydennyskoulutusmalli aikuisten maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille. Hankehenkilöstö esittelee mallia perjantaina 8.11. Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä seminaarissa. Malli on avoimesti käytettävissä helmikuun loppuun mennessä, jolloin kolmivuotinen Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Perustaidot haltuun -hanke päättyy.

THE-ranking: Jyväskylän yliopiston kasvatustieteet maailman kärkeä, yhteiskuntatieteet säilyttivät sijoituksensa, taloustieteet nousussa6.11.2019 16:25:06 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteet sijoittuvat sijalle 101–125 maailman parhaimpien yliopistojen joukossa. Times Higher Education – World University Rankings laittoi tänä vuonna Education–tieteenalalistalla järjestykseen kaikkiaan 428 parasta yliopistoa. JYU:n sijoitus oli viime vuonna 95. Parhaiden joukkoon pääsi Suomesta myös Helsingin yliopisto. Kärjessä jatkoivat yhdysvaltalaiset Stanfordin ja Harvardin yliopistot. JYU:n yhteiskuntatieteet arvioitiin puolestaan Social sciences –listalla viime vuoden tapaan sijoille 201-250. Listalle pääsi kaikkiaan 720 yliopistoa. Yliopiston taloustieteiden sijoitus Business & Economics –listauksessa nousi viime vuodesta. Tänä vuonna sijoitus oli välillä 251–300, viime vuonna sijoitus arvioitiin välille 301–400. Kaikkiaan tällä alalla arvioitiin 632 maailman johtavaa yliopistoa. THE-rankingin kasvatustieteiden arvioinnissa olivat mukana yliopistot, jotka ovat maailman johtavia kasvatustieteissä ja opettajankoulutuksessa. Yhteiskuntatieteiden lis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme