Helsingin yliopisto

Runsaat kuukautiset, hormonikierukka ja syöpäriski?

Jaa
Hormonikierukkaa runsaiden kuukautisten hoidossa käyttäneillä naisilla on suurentunut riski sairastua rintasyöpään, mutta pienentynyt riski sairastua kohdunrungon syöpään tai munasarjasyöpään. Tämä käy ilmi väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa 29.9.2017.

Runsaiden kuukautisten hoitoon käytetään nykyään yleisesti hormonikierukkaa tai kohdun limakalvon tuhoamista eli endometriumablaatiota. Näiden hoitojen ansiosta kohdunpoistot ovat monessa maassa vähentyneet huomattavasti. Hoitojen mahdollisesta vaikutuksesta myöhempään syöpäriskiin ei kuitenkaan vielä tiedetä paljon; ei myöskään tunneta tekijöitä, jotka lisäävät riskiä joutua kohdunpoistoon endometriumablaatiosta huolimatta.

LL Tuuli Soini selvitti väitöstyössään runsaiden kuukautisten vuoksi hormonikierukkaa käyttäneiden tai endometriumablaatiolla hoidettujen suomalaisten naisten myöhempää syöpäriskiä. Lisäksi hän arvioi, mitkä tekijät ennustavat endometriumablaation jälkeistä kohdunpoistoa.

Tutkimus perustui kansallisiin rekistereihin. Aineistossa oli 93 843 naista, jotka olivat 30 – 49-vuotiaina käyttäneet hormonikierukkaa sekä 5 484 naista, jotka oli hoidettu endometriumablaatiolla runsaiden kuukautisten takia. 

Hormonikierukkaa käyttäneillä naisilla oli lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään, mutta pienentynyt riski kohdunrungon- ja munasarjasyöpään.

– Tämä tarkoittaa 2-4 ylimääräistä rintasyöpää 1 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seuranta-aikana ja 3-6 ehkäistyä kohdunrungon syöpää ja 3-6 ehkäistyä munasarjasyöpää 10 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seurannassa, Soini havainnollistaa.

Endometriumablaatiolla hoidetuilla naisilla riski kohdunrungon- tai rintasyöpään oli vastaava kuin samanikäisellä muulla väestöllä.

Yli 80 prosenttia endometriumablaatiolla hoidetuista ei tarvinnut myöhempää kohdunpoistoa. Kohdunpoistoa ennakoivia riskitekijöitä olivat kohdun myoomat, nuori ikä, aiemmat keisarileikkaukset tai sterilisaatio.

– Runsaat kuukautiset on yleinen ongelma, joka vaikuttaa haitallisesti jopa joka kolmannen naisen elämänlaatuun. Sekä hormonikierukka että endometriumablaatio ovat tehokkaita menetelmiä runsaiden kuukautisten hoidossa, mutta riskien ja hyötyjen punnitseminen potilaskohtaisesti on tärkeää ennen hoitopäätöstä, Soini toteaa.


LL Tuuli Soini väittelee 29.9.2017 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Cancer risk among women treated with levonorgestrel-releasing intrauterine system or endometrial ablation for heavy menstrual bleeding". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Naistenklinikka, Seth Wichmann -sali, Haartmaninkatu 2. Vastaväittäjänä on professori Ulla Puistola, Oulun yliopisto, ja kustoksena on professori Juha Tapanainen. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/215226

Väittelijän yhteystiedot: tuuli.soini@hus.fi

**************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye