Oulun yliopisto

Runsas pelaaminen näkyy nuorten miesten elintavoissa ja painossa

Jaa

Tuoreen oululaisen väestötutkimuksen mukaan paljon videopelejä pelaavien nuorten miesten elintavat ovat heikommat kuin vähemmän pelaavilla ikätovereilla. Yli kolme tuntia päivässä pelaavien miesten fyysinen aktiivisuus oli vähäisempää ja ruokailutottumukset olivat huonommat. Paljon pelaavat olivat myös useammin lihavia (BMI ≥ 30). Alkoholin kulutuksessa ja tupakoinnissa ei ollut eroa.

Tutkimus toteutettiin osana Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan MOPO-hanketta, jossa tutkittavana oli yli 3500 kutsuntoihin osallistunutta nuorta miestä vuosina 2009–2013. Osallistuneet vastasivat kutsunnoissa laajaan terveys- ja elintapakyselyyn sekä kävivät lääkärintarkastuksessa ja kuntotesteissä. Tutkimukseen valittiin vuonna 2013 pelaamista koskeviin kysymyksiin vastanneet miehet, joita oli 796.

Nuorten miesten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt ja istuminen lisääntynyt. Tietokone- ja videopelien pelaaminen ovat yksi osa lisääntynyttä istumiskäyttäytymistä. Vähäinen fyysinen aktiivisuus ja suuri istumisen määrä ovat yhteydessä ylipainoon, ja nuoruuden ylipainon tiedetään johtavan usein aikuisiän lihavuuteen ja terveysongelmiin. Tästä syystä on hyvä tunnistaa ja lisätä tietoisuutta eri istumiskäyttäytymisen muotojen vaikutuksesta elintapoihin.

---

Tutkimusjulkaisu: Tuulia Puolitaival, Mirjam Sieppi, Riitta Pyky, Heidi Enwald, Raija Korpelainen & Marjukka Nurkkala. Health behaviours associated with video gaming in adolescent men: a cross- sectional population-based MOPO study. BMC Public Health 2020;20:415. https://doi.org/10.1186/s12889-020-08522-x

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti Marjukka Nurkkala, ODL Liikuntaklinikka, puh. 044 5040833, marjukka.nurkkala@odl.fi

Terveysliikunnan professori, tutkimuspäällikkö Raija Korpelainen, Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka, puh: 050 3125 746, raija.korpelainen@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme